Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ζάχαρη: Μπορούμε να καταναλώνουμε ζάχαρη καθημερινά;

Ζάχαρη: Μπορούμε να καταναλώνουμε ζάχαρη καθημερινά;

Ζάχαρη: Αν είστε γλυκατζής, υπάρχουν επίσης τρόποι να ικανοποιήσετε τις λιγούρες σας χωρίς να καταναλώνετε πολλή ζάχαρη.


Η ζάχαρη είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που βρίσκεται φυσικά στα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά. Ενώ η ζάχαρη είναι απαραίτητο συστατικό μιας υγιεινής διατροφής, η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης προστιθέμενης ζάχαρης σε όχι περισσότερο από 6 κουταλάκια του γλυκού (ή 24 γραμμάρια) την ημέρα για τις γυναίκες και 9 κουταλάκια του γλυκού (ή 36 γραμμάρια) την ημέρα για τους άνδρες.

Πόση ζάχαρη μπορούμε να καταναλώνουμε;

Τα προστιθέμενα σάκχαρα είναι σάκχαρα και σιρόπια που προστίθενται σε τρόφιμα και ποτά κατά την επεξεργασία ή την παρασκευή τους. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η λευκή ζάχαρη, η καστανή ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, το μέλι, η μελάσα και το σιρόπι σφενδάμου. Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά, μπάρες δημητριακών, γιαούρτι και σάλτσες σαλάτας, περιέχουν υψηλές ποσότητες προστιθέμενης ζάχαρης, ακόμη και αν δεν θεωρούνται συνήθως ως γλυκά τρόφιμα.

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και άλλων προβλημάτων υγείας. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, η ζάχαρη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα.

Για να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης, είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων και να ελέγχετε τον κατάλογο των συστατικών για πρόσθετα σάκχαρα. Επιλέξτε τρόφιμα ολικής αλέσεως, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες, αντί για επεξεργασμένα τρόφιμα που συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη. Προτιμήστε μη ζαχαρούχα ποτά, όπως νερό, ανθρακούχο νερό ή μη ζαχαρούχο τσάι ή καφέ, αντί για ζαχαρούχα ποτά όπως σόδα ή ζαχαρούχο παγωμένο τσάι.

Αν είστε γλυκατζής, υπάρχουν επίσης τρόποι να ικανοποιήσετε τις λιγούρες σας χωρίς να καταναλώνετε πολλή ζάχαρη. Επιλέξτε φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα ως επιδόρπιο αντί για ζαχαρούχες λιχουδιές. Αν πρέπει να φάτε κάτι γλυκό, επιλέξτε μια μικρή μερίδα και απολαύστε το αργά. Χρησιμοποιήστε φυσικά γλυκαντικά όπως μέλι ή σιρόπι σφενδάμου με μέτρο ή δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά όπως κανέλα ή μοσχοκάρυδο για να προσθέσετε γεύση στα φαγητά χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Εκτός από τον περιορισμό της πρόσληψης ζάχαρης, είναι επίσης σημαντικό να εξισορροπήσετε τη διατροφή σας με άλλες υγιεινές τροφές και να ασκείστε τακτικά σωματική δραστηριότητα. Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες, σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της συνολικής υγείας και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

Εν κατακλείδι, ενώ η ζάχαρη αποτελεί σημαντικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής, είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο. Ελέγχοντας τις ετικέτες των τροφίμων, επιλέγοντας τρόφιμα ολικής αλέσεως και ικανοποιώντας την επιθυμία σας για γλυκό με φυσικές επιλογές, μπορείτε να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης και να βελτιώσετε τη συνολική υγεία και ευεξία σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορούν τα καφέ λιποκύτταρα να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία;

Απαλλαγείτε από την ακμή μια για πάντα!

Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται ανθυγιεινή εμμονή

Πώς μπορεί η διατροφή να επηρεάσει τις αλλεργίες σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon