Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Sugar free: 45 αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση ζάχαρης

Sugar free: 45 αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση ζάχαρης

Sugar free: Υπάρχουν τουλάχιστον 45 λόγοι για να μειώσετε την πρόσθετη ζάχαρη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.


Υπάρχουν τουλάχιστον 45 λόγοι για να μειώσετε την πρόσθετη ζάχαρη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Πληθώρα ερευνών έχουν δείξει τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής πρόσληψης ζάχαρης στην υγεία, η οποία έχει ενημερώσει τις συστάσεις για περιορισμό της κατανάλωσης πρόσθετης ζάχαρης σε λιγότερο από το 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης ενός ατόμου. Ωστόσο, ερευνητές στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες θεώρησαν ότι πριν αναπτύξουν λεπτομερείς πολιτικές για τον περιορισμό της ζάχαρης, «η ποιότητα των υπαρχόντων στοιχείων πρέπει να αξιολογηθεί διεξοδικά», σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Σε μια μεγάλη ανασκόπηση 73 μετα-αναλύσεων – η οποία περιελάμβανε 8.601 μελέτες – η υψηλή κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης συσχετίστηκε με σημαντικά υψηλότερους κινδύνους 45 αρνητικών αποτελεσμάτων για την υγεία, όπως διαβήτης, ουρική αρθρίτιδα, παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, καρκίνο, άσθμα, τερηδόνα, κατάθλιψη και πρόωρο θάνατο.

Τα ελεύθερα σάκχαρα — ο τύπος ζάχαρης στον οποίο επικεντρώθηκαν οι συγγραφείς — είναι αυτά που

  • προστίθενται κατά την επεξεργασία των τροφίμων
  • συσκευάζονται ως επιτραπέζια ζάχαρη και άλλα γλυκαντικά
  • απαντώνται φυσικά σε σιρόπια, μέλι, χυμούς φρούτων, χυμούς λαχανικών, πουρέδες, πάστες και παρόμοια προϊόντα στα οποία έχει διασπαστεί η κυτταρική δομή των τροφίμων, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Αυτή η κατηγορία δεν περιλαμβάνει σάκχαρα που απαντώνται φυσικά σε γαλακτοκομικά ή δομικά ολόκληρα φρούτα και λαχανικά.

 

Η μελέτη «παρέχει μια χρήσιμη επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης της επιστήμης σχετικά με την κατανάλωση ζάχαρης και την υγεία μας… και επιβεβαιώνει ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα», δήλωσε η Δρ Μάγια Άνταμ, διευθύντρια του Health Media Innovation και κλινική επίκουρη καθηγήτρια. Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Ο Adam δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Μελέτες σαν αυτή είναι χρήσιμες για να συμβουλεύσουν τους ασθενείς ότι φαινομενικά μικρές αλλαγές, όπως η αποκοπή της περίσσειας ζάχαρης, όπως τα αναψυκτικά με ζάχαρη, μπορεί να έχουν μια αξιοσημείωτη και θετική βελτίωση στην υγεία», δήλωσε η Dr. Leana Wen, γιατρός στο Πανεπιστήμιο George Washington. Μέτριας ποιότητας στοιχεία έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη κατανάλωση ποτών με ζάχαρη είχαν υψηλότερο σωματικό βάρος από εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

«Ως ερευνητής διατροφής που υπηρέτησε τόσο στις Συμβουλευτικές Επιτροπές Διατροφικών Κατευθυντήριων Γραμμών των ΗΠΑ 2010 όσο και στο 2020, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η πρόσληψη διαιτητικής ζάχαρης στις ΗΠΑ είναι υπερδιπλάσια από τη συνιστώμενη ποσότητα (λιγότερο από το 10% της συνολικής ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης) και ενώ ο άμεσος αντίκτυπος της ίδιας της ζάχαρης προσφέρει ελάχιστα, εάν υπάρχουν, διατροφικά οφέλη, αντικαθιστά περαιτέρω τις τροφές που προσφέρουν», δήλωσε η Linda Van Horn, ομότιμη καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στο Feinberg School of Medicine του Northwestern University.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια φαγητά μειώνουν την αρτηριακή πίεση;

Ποιες 2 επιλογές πρωινού αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

7 tips για να επιλέξετε τα καλύτερα protein bars

Τι να πίνετε άφοβα και τι να αποφεύγετε εάν έχετε διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon