Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Sugar free: 45 αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση ζάχαρης

Sugar free: 45 αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση ζάχαρης

Sugar free: Υπάρχουν τουλάχιστον 45 λόγοι για να μειώσετε την πρόσθετη ζάχαρη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.


Υπάρχουν τουλάχιστον 45 λόγοι για να μειώσετε την πρόσθετη ζάχαρη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Πληθώρα ερευνών έχουν δείξει τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής πρόσληψης ζάχαρης στην υγεία, η οποία έχει ενημερώσει τις συστάσεις για περιορισμό της κατανάλωσης πρόσθετης ζάχαρης σε λιγότερο από το 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης ενός ατόμου. Ωστόσο, ερευνητές στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες θεώρησαν ότι πριν αναπτύξουν λεπτομερείς πολιτικές για τον περιορισμό της ζάχαρης, «η ποιότητα των υπαρχόντων στοιχείων πρέπει να αξιολογηθεί διεξοδικά», σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Σε μια μεγάλη ανασκόπηση 73 μετα-αναλύσεων – η οποία περιελάμβανε 8.601 μελέτες – η υψηλή κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης συσχετίστηκε με σημαντικά υψηλότερους κινδύνους 45 αρνητικών αποτελεσμάτων για την υγεία, όπως διαβήτης, ουρική αρθρίτιδα, παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, καρκίνο, άσθμα, τερηδόνα, κατάθλιψη και πρόωρο θάνατο.

Τα ελεύθερα σάκχαρα — ο τύπος ζάχαρης στον οποίο επικεντρώθηκαν οι συγγραφείς — είναι αυτά που

  • προστίθενται κατά την επεξεργασία των τροφίμων
  • συσκευάζονται ως επιτραπέζια ζάχαρη και άλλα γλυκαντικά
  • απαντώνται φυσικά σε σιρόπια, μέλι, χυμούς φρούτων, χυμούς λαχανικών, πουρέδες, πάστες και παρόμοια προϊόντα στα οποία έχει διασπαστεί η κυτταρική δομή των τροφίμων, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Αυτή η κατηγορία δεν περιλαμβάνει σάκχαρα που απαντώνται φυσικά σε γαλακτοκομικά ή δομικά ολόκληρα φρούτα και λαχανικά.

 

Η μελέτη «παρέχει μια χρήσιμη επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης της επιστήμης σχετικά με την κατανάλωση ζάχαρης και την υγεία μας… και επιβεβαιώνει ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα», δήλωσε η Δρ Μάγια Άνταμ, διευθύντρια του Health Media Innovation και κλινική επίκουρη καθηγήτρια. Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Ο Adam δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Μελέτες σαν αυτή είναι χρήσιμες για να συμβουλεύσουν τους ασθενείς ότι φαινομενικά μικρές αλλαγές, όπως η αποκοπή της περίσσειας ζάχαρης, όπως τα αναψυκτικά με ζάχαρη, μπορεί να έχουν μια αξιοσημείωτη και θετική βελτίωση στην υγεία», δήλωσε η Dr. Leana Wen, γιατρός στο Πανεπιστήμιο George Washington. Μέτριας ποιότητας στοιχεία έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη κατανάλωση ποτών με ζάχαρη είχαν υψηλότερο σωματικό βάρος από εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

«Ως ερευνητής διατροφής που υπηρέτησε τόσο στις Συμβουλευτικές Επιτροπές Διατροφικών Κατευθυντήριων Γραμμών των ΗΠΑ 2010 όσο και στο 2020, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η πρόσληψη διαιτητικής ζάχαρης στις ΗΠΑ είναι υπερδιπλάσια από τη συνιστώμενη ποσότητα (λιγότερο από το 10% της συνολικής ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης) και ενώ ο άμεσος αντίκτυπος της ίδιας της ζάχαρης προσφέρει ελάχιστα, εάν υπάρχουν, διατροφικά οφέλη, αντικαθιστά περαιτέρω τις τροφές που προσφέρουν», δήλωσε η Linda Van Horn, ομότιμη καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στο Feinberg School of Medicine του Northwestern University.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια φαγητά μειώνουν την αρτηριακή πίεση;

Ποιες 2 επιλογές πρωινού αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

7 tips για να επιλέξετε τα καλύτερα protein bars

Τι να πίνετε άφοβα και τι να αποφεύγετε εάν έχετε διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon