Υποκατάστατα ντομάτας: Οι ντομάτες εισήχθησαν στην ζωή μας 16ο αιώνα και γρήγορα αγαπήθηκαν από όλους, χάρη στην πλούσια γεύση και την ευελιξία τους.
Η τιμή της ντομάτας έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Αυτό το βασικό συστατικό έχει γίνει πιο δαπανηρό ακόμη και από τα καύσιμα. Οι τιμές δεν αναμένεται να υποχωρήσουν σύντομα, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να γίνει λόγος για να χάσετε την υπέροχη γεύση αυτού του λαχανικού που προσθέτει χρώμα και τραγανότητα στις σαλάτες, τις σούπες σας και οπουδήποτε αλλού εσείς την προτιμάτε. Οι ντομάτες εισήχθησαν στην ζωή μας 16ο αιώνα και γρήγορα αγαπήθηκαν από όλους, χάρη στην πλούσια γεύση και την ευελιξία τους. Είναι ιδιαίτερα χρηστικές για την προσθήκη της, ακριβώς της σωστής υπόδειξης της ιδιαίτερης γεύσης της (λίγο ξινής) στα γεύματα. Ωστόσο, πριν από την άφιξη της ντομάτας, οι άνθρωποι βασίζονταν σε αρκετά τοπικά διαθέσιμα συστατικά ως ξινιστικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, νότια και κατά μήκος της Ίνδίας, ήταν το κοκούμ (ξινό φρούτο) και τυρόπηγμα. Βορειότερα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τους σπόρους ροδιού και το ταμάρινδο που είναι ικανά να προσθέσουν πικρή γεύση σε σάλτσες και φαγητά. Αν λοιπόν δυσκολεύεστε να προμηθευτείτε ντομάτες, υπάρχει μια πλούσια κληρονομιά εναλλακτικών συστατικών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Αν ανησυχείτε ότι θα ξεφύγετε από τα όρια των δοκιμασμένων και αληθινών συνταγών σας, ειδικοί σε θέματα ευεξίας και τροφίμων σας βοηθούν με μερικές προτάσεις για την αντικατάσταση της ντομάτας στις σάλτσες και σε άλλες παρασκευές.
Ταμάρινδος
Αυτό το φρούτο σε σχήμα λοβού έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό ως ξινιστικό παράγοντα στις ινδικές μαγειρικές παραδόσεις. Το chutney Tamarind (σάλτσα) βρίσκεται σε πολλά διαφορετικά είδη αλμυρών σνακ κια συνοδευτικών τυροπηγμάτων. Το σπιτικό του εκχύλισμα, που λαμβάνεται αφού το στραγγίσετε και δημιουργήσετε πολτό με ζεστό νερό, χρησιμοποιείται για να προσθέσει ξινή γεύση παντού ακόμη και στις πατάτες ή στα καγιανά. Ο ταμάρινδος είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β1 και Β3, φώσφορο μαγνήσιο και σίδηρο και έχει σχετικά υψηλά επίπεδα ασβεστίου για ένα φυτό.
Γιαούρτι
Αυτό το ζυμωμένο, ελαφρώς ξινό φαγητό είναι βασικό στα περισσότερα ινδικά νοικοκυριά και μπορεί να είναι μια εξαιρετική βάση για πλούσιες σάλτσες για φυλλώδη λαχανικά, πράσινα λαχανικά, ακόμη και κοτόπουλο και πρόβειο κρέας. Ανακατέψτε το με λάδι και ολόκληρα μπαχαρικά για πιο δυνατή γεύση και άρωμα. Απλώς φροντίστε να χτυπήσετε καλά το τυρόπηγμα και να το προσθέσετε μόνο προς το τέλος για να μην ξεκολλήσει.
Κολοκύθα
Αυτές οι εύκολες κολοκύθες, που πωλούνται αυτή τη στιγμή σε λιγότερο από τη μισή τιμή της ντομάτας, είναι ένα καλό υποκατάστατο όσον αφορά την υφή, το χρώμα και το διατροφικό προφίλ. Μπορεί η κολοκύθα να μην βγάζει αυτή την ξινή γεύση ντομάτας αλλά αν προσθέσετε λίγο ξύδι μπορείτε να καλύψετε τη γλυκύτητα της κολοκύθας. Όπως οι ντομάτες, οι κολοκύθες είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά και προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κολοκύθα μπορεί να σας δώσει όλη την ανάγκη σας σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των ματιών και μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα και του προστάτη.
Σπόροι ροδιού και αποξηραμένο μάνγκο σε σκόνη
Η προσθήκη σπόρων ροδιού ή αποξηραμένης σκόνης μάνγκο θα δώσει μια ξινή γεύση σε οποιαδήποτε συνταγή. Ενώ και τα δύο μπορούν να αναπαράγουν την πικρή γεύση της ντομάτας, η προσθήκη κόκκινων πιπεριών, καρότων ή κολοκύθας θα δώσει το πλούσιο κόκκινο χρώμα. Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, τόσο οι σπόροι ροδιού όσο και η αποξηραμένη σκόνη μάνγκο είναι καλά για την πέψη και την υγεία του εντέρου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube