Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Υπερβολική Πρωτεΐνη: Επικίνδυνες παρενέργειες της κατανάλωσης υπερβολικής πρωτεΐνης

Υπερβολική Πρωτεΐνη: Επικίνδυνες παρενέργειες της κατανάλωσης υπερβολικής πρωτεΐνης

Υπερβολική Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητο μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Το σώμα σας το χρειάζεται για να χτίσει και να επιδιορθώσει τους ιστούς, να παράγει ένζυμα και να μεταφέρει θρεπτικά συστατικά. 



Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητο μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Το σώμα σας το χρειάζεται για να χτίσει και να επιδιορθώσει τους ιστούς, να παράγει ένζυμα και να μεταφέρει θρεπτικά συστατικά. Η πρωτεΐνη παίζει επίσης ζωτικό ρόλο στη μείωση του λίπους, στην απώλεια βάρους, στην αύξηση του κορεσμού ή στο αίσθημα πληρότητας και στη διατήρηση των μυών. Ωστόσο, η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων πρωτεΐνης μπορεί να έχει αρνητικές παρενέργειες. Οι διατροφολόγοι δεν υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση υπερβαίνει τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα. Συνήθως υπάρχουν κίνδυνοι όταν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες οποιουδήποτε θρεπτικού συστατικού για παρατεταμένη χρονική περίοδο και η πρωτεΐνη δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο κίνδυνος πολλών προβλημάτων υγείας μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα της υπερβολικής πρόσληψης. Ακολουθούν 7 προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν όταν υπερφορτώνετε πρωτεΐνες.  


Βλάβη στα νεφρά

Η περίσσεια πρωτεΐνης στο αίμα φιλτράρεται από τα νεφρά. Εάν η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι μεγαλύτερη, τα νεφρά σας θα πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να φιλτράρουν την περίσσεια πρωτεΐνης, η οποία με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να τους βλάψει.

Αφυδάτωση

Στο σώμα, η πρωτεΐνη μπορεί να συνδεθεί με το νερό και να προκαλέσει αφυδάτωση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το λάβετε υπόψη εάν ασκείστε συχνά, επειδή η εφίδρωση μπορεί να εξαντλήσει περαιτέρω τα αποθέματα νερού του σώματός σας.

Οστική απώλεια

Η απώλεια ασβεστίου στα ούρα μπορεί να επιταχυνθεί με την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας πρωτεΐνης. Με την πάροδο του χρόνου, ειδικά σε εκείνους που ήδη διατρέχουν κίνδυνο για οστεοπόρωση, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστικής μάζας.

Δυσκοιλιότητα

Επιπλέον, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας πρωτεΐνης μπορεί να επιβραδύνει τη διέλευση της τροφής μέσω του πεπτικού συστήματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη δυσπεψία, συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας.

Κράμπες στους μύες

Οι μυϊκές κράμπες μπορεί επίσης να προκύψουν από την υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης. Αυτό συμβαίνει επειδή η πρωτεΐνη μπορεί να προκαλέσει στους μύες να χάσουν νερό, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να κράμπουν.

Αύξηση βάρους

Παρόλο που η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να σας κάνει να κερδίσετε βάρος, μπορεί επίσης να σας κάνει να νιώθετε πιο ικανοποιημένοι. Αυτό συμβαίνει επειδή η πρωτεΐνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή γλυκόζης, η οποία μπορεί στη συνέχεια να μετατραπεί σε αποθήκευση λίπους.

Κακή αναπνοή

Η στοματική υγεία μπορεί επίσης να επηρεαστεί όταν η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι υψηλότερη από την απαιτούμενη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένα από τα αμινοξέα παράγονται όταν το σώμα διασπά την πρωτεΐνη για να δημιουργήσει ενώσεις θείου. Αυτές οι ενώσεις θείου εκπέμπουν μια ισχυρή, δυσάρεστη μυρωδιά που είναι ανιχνεύσιμη στην αναπνοή. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι διαφορετικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν διαφορετικά όρια για το πόση πρωτεΐνη είναι υπερβολική. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ειδικών συμβουλεύει τα άτομα να περιορίσουν την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης σε 1 γραμμάριο πρωτεΐνης για κάθε κιλό σωματικού βάρους. υμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν ανησυχείτε για τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης πρωτεΐνης. Μπορούν να σας βοηθήσουν στον καθορισμό της ιδανικής πρόσληψης πρωτεΐνης για εσάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Covid αδυναμία: Χωρίς βασικές πρωτεΐνες, ο ιός δεν μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους

Φυτικές ή ζωικές πρωτεΐνες; Ποιες να επιλέξετε στην καθημερινότητά σας;

Νέα κατανόηση της βασικής πρωτεΐνης COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε ένα εμβόλιο πιο αποτελεσματικό έναντι περισσότερων παραλλαγών

Συμβουλές για να βελτιώσετε το διατροφικό σας status

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon