Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Yπερτροφές οφέλη: Μάθετε πώς να τρώτε και να συνδυάζετε σωστά τα superfoods για να έχετε τα μέγιστα οφέλη

Yπερτροφές οφέλη: Μάθετε πώς να τρώτε και να συνδυάζετε σωστά τα superfoods για να έχετε τα μέγιστα οφέλη

Yπερτροφές οφέλη: Τα Superfoods είναι εδώ και καιρό οι υπερήρωες των πιάτων μας, που επιδιώκουν να σώσουν τη μέρα με τα απίστευτα οφέλη τους για την υγεία.


Τα superfoods είναι εδώ και καιρό οι υπερήρωες των πιάτων μας, που επιδιώκουν να σώσουν τη μέρα με τα απίστευτα οφέλη τους για την υγεία. Αλλά, για λίγο! Είστε σίγουροι ότι τους προσφέρατε την περιποίηση στο κόκκινο χαλί που τους αξίζει; Αποδεικνύεται ότι αυτές οι διατροφικές δυνάμεις μπορεί να αισθάνονται λίγο υποτιμημένες πρόσφατα. Όσο σημαντικό είναι να έχετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες για να παραμένετε σε φόρμα ή να χάσετε βάρος εάν αυτός είναι ο στόχος σας, είναι επίσης σημαντικό να τρώτε τα τρόφιμα με τον σωστό τρόπο. Όσον αφορά τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής, οι υπερτροφές έχουν πάρει το επίκεντρο λόγω των πολυάριθμων πλεονεκτημάτων τους για την υγεία. Αυτές οι διατροφικές δυνάμεις είναι γεμάτες με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που μπορούν να ενισχύσουν την ευεξία σας. Ωστόσο, δεν πρόκειται μόνο για την ενσωμάτωση αυτών των υπερτροφών στη διατροφή σας, αλλά και για το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη διατροφική τους αξία.

Εδώ είναι 5 υπερτροφές που τρώτε λάθος μέχρι τώρα

1. Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι μια δημοφιλής επιλογή σνακ, αλλά ξέρατε ότι το μούλιαμά τους μπορεί να βελτιώσει την πεπτικότητα και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών; Το μούλιασμα των αμυγδάλων σε νερό κατά τη διάρκεια της νύχτας ενεργοποιεί τα ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση του φυτικού οξέος, μιας ένωσης που αναστέλλει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Αυτή η διαδικασία μπορεί να ενισχύσει τη διαθεσιμότητα βασικών μετάλλων όπως ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science διαπίστωσε επίσης ότι το μούλιασμα των αμυγδάλων για 12 ώρες αύξησε τη διαθεσιμότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε και του μαγνησίου. Απολαύστε τα μουσκεμένα αμύγδαλα ως ένα νόστιμο και θρεπτικό σνακ ή ενσωματώστε τα στη ρουτίνα του πρωινού σας. 

2. Κινόα

Η κινόα έχει αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα ως εναλλακτική λύση χωρίς γλουτένη στα δημητριακά. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι χάνουν ένα κρίσιμο βήμα πριν το μαγείρεμα – το ξέπλυμα. Η κινόα περιέχει φυσικά μια πικρή επικάλυψη που ονομάζεται σαπωνίνη, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη γεύση και την πέψη. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Science of Food and Agriculture, το μούλιασμα της κινόα για σύντομο χρονικό διάστημα (15 λεπτά) αφαίρεσε αποτελεσματικά τις σαπωνίνες και βελτίωσε τη συνολική αισθητηριακή ποιότητα της μαγειρεμένης κινόα. Αυτό το απλό βήμα θα εξασφαλίσει μια πιο ήπια γεύση και θα κάνει την κινόα πιο ευχάριστη στην κατανάλωση.

3. Μήλα

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry διαπίστωσε ότι το δέρμα του μήλου περιέχει διαιτητικές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλες ευεργετικές ενώσεις που συμβάλλουν στη συνολική υγεία. Η μελέτη τόνισε τη σημασία της κατανάλωσης μήλων με άθικτο δέρμα για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την υγεία. Το μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικής αξίας των μήλων βρίσκεται στη φλούδα τους, οπότε αντί να τα ξεφλουδίσετε, πλύνετε καλά τα μήλα και απολαύστε τα με ανέπαφη τη φλούδα τους.

4. Μπρόκολο

Το μπρόκολο καταναλώνεται καλύτερα στον ατμό παρά τηγανητό, ψημένο ή βραστό. Το μαγείρεμα στον ατμό βοηθά στη διατήρηση της μέγιστης ποσότητας θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, του φυλλικού οξέος και των αντιοξειδωτικών. Το υπερβολικό ψήσιμο του μπρόκολου μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια θρεπτικών συστατικών, γι’ αυτό προσπαθήστε να αποκτήσετε μια τρυφερή τραγανή υφή όταν το μαγειρεύετε στον ατμό. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry διαπίστωσε ότι το βράσιμο του μπρόκολου στον ατμό για μικρή διάρκεια (5 λεπτά) διατηρούσε τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C και άλλων αντιοξειδωτικών, ενώ το βράσιμο και το τηγάνισμα είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες αυτών των ευεργετικών ενώσεων.

5. Όσπρια

Ενώ τα κονσερβοποιημένα όσπρια προσφέρουν ευκολία, καλό είναι να τα αποφεύγετε όποτε είναι δυνατόν. Τα κονσερβοποιημένα όσπρια περιέχουν συχνά πρόσθετο αλάτι και συντηρητικά. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science διαπίστωσε ότι τα κονσερβοποιημένα όσπρια περιείχαν υψηλότερα επίπεδα νατρίου σε σύγκριση με τα αποξηραμένα αντίστοιχά τους. Προτιμήστε αποξηραμένα όσπρια, τα οποία απαιτούν μούλιασμα και μαγείρεμα, αλλά παρέχουν μια πιο υγιεινή και φυσική επιλογή. Το μούλιασμα των αποξηραμένων οσπρίων κατά τη διάρκεια της νύχτας μειώνει τον χρόνο μαγειρέματος και ενισχύει την πεπτικότητα. 

Προχωρήστε, λοιπόν, πειραματιστείτε με αυτές τις μεθόδους και ανεβάστε τις διατροφικές σας συνήθειες σε ένα εντελώς νέο επίπεδο διατροφής και ευεξίας!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

7 Superfoods στη διατροφή σας για λαμπερή επιδερμίδα

Εύκολα γιορτινά brownies για όλη την οικογένεια

Οι υπερτροφές είναι τελικά τόσο super όσο ακούγονται;

Ποιοι είναι οι σπόροι που πρέπει να προσθέσετε αμέσως στη διατροφή σας!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Close Icon