Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Υπερφαγία Στρες: Το Comfort Food μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά σχεδόν 13%

Υπερφαγία Στρες: Το Comfort Food μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά σχεδόν 13%

Υπερφαγία Στρες: Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές αντιδράσεις στο άγχος, μερικοί αρχίζουν να σκέφτονται υπερβολικά και δεν μπορούν να επικεντρωθούν στη δουλειά που έχουν μπροστά τους,


Όταν νιώθετε άγχος, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε; Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές αντιδράσεις στο άγχος, μερικοί αρχίζουν να σκέφτονται υπερβολικά και δεν μπορούν να επικεντρωθούν στη δουλειά που έχουν μπροστά τους, μερικοί άνθρωποι σταματούν να τρώνε και μπορεί επίσης να αρχίσουν να αισθάνονται κατάθλιψη, κάποιοι άλλοι αρχίζουν να τρώνε υπερβολικά ή να στρες τρώνε ελπίζοντας ότι θα τους έκανε να νιώσουν καλύτερα. Όμως, αυτό είναι εντελώς ψευδές. Βασιζόμαστε στις τροφές μας όταν είμαστε αγχωμένοι ή στεναχωρημένοι, αλλά το να τις τρώμε ενώ είμαστε αγχωμένοι θα το επιδεινώσει. Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι τα τρόφιμα που δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινά, με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και υδατάνθρακες μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε πιο αγχωμένοι από ποτέ. Ας βουτήξουμε στην επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτό.

Έρευνα ισχυρίζεται ότι η τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε περισσότερο άγχος: Πώς;

Η συγκεκριμένη μελέτη διεξήχθη από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Αποκάλυψαν ότι η τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος μπορεί όχι μόνο να επιδεινώσει τη διάθεση ενός ατόμου και να αυξήσει τα επίπεδα άγχους του, αλλά επίσης να οδηγήσει σε οξυγόνωση του εγκεφάλου και μειωμένη αγγειακή λειτουργία.

Το άγχος επηρεάζει ολόκληρο το σώμα μας, συμπεριλαμβανομένων των οργάνων. Η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός αυξάνονται, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και υπάρχει αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Αλλά, μαζί με αυτό, η ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων αρχίζει να μειώνεται λόγω του στρες, το οποίο μπορεί να εμποδίσει την αγγειακή λειτουργία. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι εάν τρώτε λιπαρά τρόφιμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που είστε πολύ στρεσαρισμένοι, μπορεί να μειώσει την αγγειακή λειτουργία κατά 1,74 τοις εκατό που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Υπήρξαν μελέτες σχετικά με αυτό νωρίτερα, οι οποίες αποκάλυψαν ότι μια μείωση 1 τοις εκατό στην αγγειακή λειτουργία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά σχεδόν 13 τοις εκατό. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα.

Η κατανάλωση λιπαρών τροφών μπορεί να επιδεινώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Υπάρχουν περισσότερα στην κατανάλωση λιπαρών τροφών εκτός από το να διακινδυνεύεις την υγεία της καρδιάς σου. Η έρευνα δείχνει ότι η υγεία της καρδιάς σας μπορεί να διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο εάν τρώτε αυτά τα τρόφιμα ενώ βιώνετε χρόνιο στρες και θα αυξήσει επίσης τα επίπεδα άγχους σας. Με τα πιο απλά λόγια, σημαίνει ότι τα comfort food μπορεί να μην είναι τόσο ανακουφιστικά όσο νομίζετε. Η μελέτη διεξήγαγε πειράματα σε ανθρώπους και έδειξε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν λιπαρά τρόφιμα ενώ ήταν αγχωμένοι παρουσίασαν μειωμένη αρτηριακή ελαστικότητα σε 90 λεπτά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Συνεχής πείνα: Αναζητώντας την υγιεινή ισορροπία

Επιστήμονες ανακαλύπτουν πιθανή εγκεφαλική σύνδεση μεταξύ του στρες και της συναισθηματικής διατροφής

Tο φαγητό μπορεί επίσης να συσχετιστεί με μια ψυχική διαταραχή

Συναισθηματικό φαγητό: Όταν κάτι μας …"τρώει"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon