Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Υπερφαγία Στρες: Το Comfort Food μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά σχεδόν 13%

Υπερφαγία Στρες: Το Comfort Food μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά σχεδόν 13%

Υπερφαγία Στρες: Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές αντιδράσεις στο άγχος, μερικοί αρχίζουν να σκέφτονται υπερβολικά και δεν μπορούν να επικεντρωθούν στη δουλειά που έχουν μπροστά τους,



Όταν νιώθετε άγχος, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε; Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές αντιδράσεις στο άγχος, μερικοί αρχίζουν να σκέφτονται υπερβολικά και δεν μπορούν να επικεντρωθούν στη δουλειά που έχουν μπροστά τους, μερικοί άνθρωποι σταματούν να τρώνε και μπορεί επίσης να αρχίσουν να αισθάνονται κατάθλιψη, κάποιοι άλλοι αρχίζουν να τρώνε υπερβολικά ή να στρες τρώνε ελπίζοντας ότι θα τους έκανε να νιώσουν καλύτερα. Όμως, αυτό είναι εντελώς ψευδές. Βασιζόμαστε στις τροφές μας όταν είμαστε αγχωμένοι ή στεναχωρημένοι, αλλά το να τις τρώμε ενώ είμαστε αγχωμένοι θα το επιδεινώσει. Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι τα τρόφιμα που δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινά, με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και υδατάνθρακες μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε πιο αγχωμένοι από ποτέ. Ας βουτήξουμε στην επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτό.


Έρευνα ισχυρίζεται ότι η τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε περισσότερο άγχος: Πώς;

Η συγκεκριμένη μελέτη διεξήχθη από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Αποκάλυψαν ότι η τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος μπορεί όχι μόνο να επιδεινώσει τη διάθεση ενός ατόμου και να αυξήσει τα επίπεδα άγχους του, αλλά επίσης να οδηγήσει σε οξυγόνωση του εγκεφάλου και μειωμένη αγγειακή λειτουργία.

Το άγχος επηρεάζει ολόκληρο το σώμα μας, συμπεριλαμβανομένων των οργάνων. Η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός αυξάνονται, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και υπάρχει αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Αλλά, μαζί με αυτό, η ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων αρχίζει να μειώνεται λόγω του στρες, το οποίο μπορεί να εμποδίσει την αγγειακή λειτουργία. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι εάν τρώτε λιπαρά τρόφιμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που είστε πολύ στρεσαρισμένοι, μπορεί να μειώσει την αγγειακή λειτουργία κατά 1,74 τοις εκατό που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Υπήρξαν μελέτες σχετικά με αυτό νωρίτερα, οι οποίες αποκάλυψαν ότι μια μείωση 1 τοις εκατό στην αγγειακή λειτουργία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά σχεδόν 13 τοις εκατό. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα.

Η κατανάλωση λιπαρών τροφών μπορεί να επιδεινώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Υπάρχουν περισσότερα στην κατανάλωση λιπαρών τροφών εκτός από το να διακινδυνεύεις την υγεία της καρδιάς σου. Η έρευνα δείχνει ότι η υγεία της καρδιάς σας μπορεί να διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο εάν τρώτε αυτά τα τρόφιμα ενώ βιώνετε χρόνιο στρες και θα αυξήσει επίσης τα επίπεδα άγχους σας. Με τα πιο απλά λόγια, σημαίνει ότι τα comfort food μπορεί να μην είναι τόσο ανακουφιστικά όσο νομίζετε. Η μελέτη διεξήγαγε πειράματα σε ανθρώπους και έδειξε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν λιπαρά τρόφιμα ενώ ήταν αγχωμένοι παρουσίασαν μειωμένη αρτηριακή ελαστικότητα σε 90 λεπτά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Συνεχής πείνα: Αναζητώντας την υγιεινή ισορροπία

Επιστήμονες ανακαλύπτουν πιθανή εγκεφαλική σύνδεση μεταξύ του στρες και της συναισθηματικής διατροφής

Tο φαγητό μπορεί επίσης να συσχετιστεί με μια ψυχική διαταραχή

Συναισθηματικό φαγητό: Όταν κάτι μας …"τρώει"

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon