Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Υπάρχουν όντως κενές θερμίδες;

Υπάρχουν όντως κενές θερμίδες;

Ο όρος "κενές θερμίδες" χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει τροφές και ποτά που παρέχουν θερμίδες χωρίς να προσφέρουν σημαντική θρεπτική αξία. Οι κενές θερμίδες συνήθως προέρχονται από τρόφιμα πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα


Ο όρος “κενές θερμίδες” χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει τροφές και ποτά που παρέχουν θερμίδες χωρίς να προσφέρουν σημαντική θρεπτική αξία. Οι κενές θερμίδες συνήθως προέρχονται από τρόφιμα πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα, ανθυγιεινά λίπη ή επεξεργασμένα συστατικά, ενώ τους λείπουν βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες ή φυτικές ίνες.

Τα τρόφιμα με κενές θερμίδες, όπως τα γλυκά, τα αναψυκτικά, τα fast food και τα επεξεργασμένα σνακ, μπορεί να έχουν υψηλή θερμιδική αξία αλλά να μην προσφέρουν τίποτα στον οργανισμό εκτός από ενέργεια. Αν και οι θερμίδες αυτές παρέχουν ενέργεια, δεν συνοδεύονται από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική και ψυχική υγεία.

Το ερώτημα είναι αν οι “κενές θερμίδες” είναι πραγματικά άδειες ή αν έχουν κάποια αξία. Η ενέργεια που προσφέρουν μπορεί να είναι χρήσιμη για την άμεση κάλυψη ενεργειακών αναγκών, αλλά η έλλειψη θρεπτικών συστατικών τις καθιστά λιγότερο αποτελεσματικές στη στήριξη της γενικής υγείας. Για παράδειγμα, τα τρόφιμα όπως τα γλυκά ή τα αλκοολούχα ποτά μπορεί να προσφέρουν στιγμιαία ενέργεια, αλλά μακροπρόθεσμα μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση βάρους, την κακή υγεία του μεταβολισμού και την έλλειψη βιταμινών.

Σε μια ισορροπημένη διατροφή, η κατανάλωση τροφών με κενές θερμίδες πρέπει να είναι περιορισμένη. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και οι πηγές πρωτεΐνης, προσφέρουν περισσότερη αξία στον οργανισμό. Επομένως, αν και οι κενές θερμίδες παρέχουν ενέργεια, η απουσία άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών τις καθιστά λιγότερο ωφέλιμες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τελικά το πράσινο τσάι βοηθάει όντως στην απώλεια κιλών;

Δημητριακά: Τι να προσθέσεις στο μπολ σου για να αυξήσεις την θρεπτική τους αξία

Μας κάνει το περιορισμένο φαγητό να αποθηκεύουμε περισσότερο λίπος;

Σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα για την απώλεια βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon