Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Υγιεινή διατροφή: Υγιεινό μενού με το 91% των θερμίδων από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα;

Υγιεινή διατροφή: Υγιεινό μενού με το 91% των θερμίδων από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα;

Υγιεινή διατροφή: Οι επιστήμονες επέλεξαν προϊόντα διατροφής που έχουν χαμηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και πρόσθετων σακχάρων, ενώ εξακολουθούν να περιέχουν αρκετά μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά.


Στη μελέτη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την κλίμακα NOVA για να καθορίσουν ποια τρόφιμα θα ταξινομήσουν ως υπερεπεξεργασμένα. Η κλίμακα NOVA εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη βιβλιογραφία το 2009 και είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη κλίμακα στη διατροφική επιστήμη για την ταξινόμηση των τροφίμων κατά βαθμό επεξεργασίας. Σύμφωνα με την κλίμακα NOVA, τα τρόφιμα μπορούν να ταξινομηθούν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το βαθμό επεξεργασίας τους:

  • Μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα, και
  • Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

 

Για να ελέγξουν εάν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οικοδόμηση μιας υγιεινής διατροφής, επιστήμονες και συνεργάτες της ARS δημιούργησαν ένα μενού με πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και σνακ χρησιμοποιώντας το MyPyramid ως οδηγό για ένα μοτίβο διατροφής επτά ημερών, 2.000 θερμίδων Το μενού αποτελούνταν από τρόφιμα που κατηγοριοποιήθηκαν ως υπερεπεξεργασμένα από τουλάχιστον δύο γκρέιντερ NOVA.

Τα τρόφιμα που περιλαμβάνονται στο μενού ευθυγραμμίζονται επίσης με τις συστάσεις της DGA 2020 για μερίδες ομάδων και υποομάδων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, πρωτεϊνούχων τροφίμων και γαλακτοκομικών. Οι επιστήμονες επέλεξαν προϊόντα διατροφής που έχουν χαμηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και πρόσθετων σακχάρων, ενώ εξακολουθούν να περιέχουν αρκετά μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά. Μερικά από τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που χρησιμοποιούνται σε αυτό το μενού περιελάμβαναν:

  • κονσέρβες φασολιών,
  • στιγμιαίο πλιγούρι βρώμης,
  • υπερφιλτραρισμένο γάλα,
  • ψωμί ολικής αλέσεως,
  • και αποξηραμένα φρούτα.

«Χρησιμοποιήσαμε τον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής για να αξιολογήσουμε την ποιότητα της δίαιτας καθώς ευθυγραμμίζεται με τις βασικές συστάσεις της DGA», δήλωσε ο Hess. “Το μενού που αναπτύξαμε σημείωσε 86 από 100 βαθμούς στον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής-2015, πληρώντας τα περισσότερα όρια, εκτός από την περιεκτικότητα σε νάτριο [υπέρβαση των συστάσεων] και τα δημητριακά ολικής αλέσεως [κάτω από τις συστάσεις].”

Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να ερευνούν αυτήν την έννοια, κατανοώντας ότι η έρευνα παρατήρησης δείχνει ότι τα υπερεπεξεργασμένα προϊόντα θα μπορούσαν να συσχετιστούν με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει ένας ρόλος για μια ποικιλία τροφίμων κατά την οικοδόμηση μιας υγιεινής διατροφής και ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα, ειδικά μελέτες παρέμβασης.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Θέλετε να μάθετε πόσο επεξεργασμένο είναι το φαγητό σας;

Ποιες 2 επιλογές πρωινού αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

Έχουν αυξηθεί οι ποσότητες των επεξεργασμένων τροφίμων στην Αμερική

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon