Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Υγιεινή διατροφή: Υγιεινό μενού με το 91% των θερμίδων από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα;

Υγιεινή διατροφή: Υγιεινό μενού με το 91% των θερμίδων από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα;

Υγιεινή διατροφή: Οι επιστήμονες επέλεξαν προϊόντα διατροφής που έχουν χαμηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και πρόσθετων σακχάρων, ενώ εξακολουθούν να περιέχουν αρκετά μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά.



Στη μελέτη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την κλίμακα NOVA για να καθορίσουν ποια τρόφιμα θα ταξινομήσουν ως υπερεπεξεργασμένα. Η κλίμακα NOVA εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη βιβλιογραφία το 2009 και είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη κλίμακα στη διατροφική επιστήμη για την ταξινόμηση των τροφίμων κατά βαθμό επεξεργασίας. Σύμφωνα με την κλίμακα NOVA, τα τρόφιμα μπορούν να ταξινομηθούν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το βαθμό επεξεργασίας τους:


  • Μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα, και
  • Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

 

Για να ελέγξουν εάν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οικοδόμηση μιας υγιεινής διατροφής, επιστήμονες και συνεργάτες της ARS δημιούργησαν ένα μενού με πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και σνακ χρησιμοποιώντας το MyPyramid ως οδηγό για ένα μοτίβο διατροφής επτά ημερών, 2.000 θερμίδων Το μενού αποτελούνταν από τρόφιμα που κατηγοριοποιήθηκαν ως υπερεπεξεργασμένα από τουλάχιστον δύο γκρέιντερ NOVA.

Τα τρόφιμα που περιλαμβάνονται στο μενού ευθυγραμμίζονται επίσης με τις συστάσεις της DGA 2020 για μερίδες ομάδων και υποομάδων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, πρωτεϊνούχων τροφίμων και γαλακτοκομικών. Οι επιστήμονες επέλεξαν προϊόντα διατροφής που έχουν χαμηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και πρόσθετων σακχάρων, ενώ εξακολουθούν να περιέχουν αρκετά μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά. Μερικά από τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που χρησιμοποιούνται σε αυτό το μενού περιελάμβαναν:

  • κονσέρβες φασολιών,
  • στιγμιαίο πλιγούρι βρώμης,
  • υπερφιλτραρισμένο γάλα,
  • ψωμί ολικής αλέσεως,
  • και αποξηραμένα φρούτα.

«Χρησιμοποιήσαμε τον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής για να αξιολογήσουμε την ποιότητα της δίαιτας καθώς ευθυγραμμίζεται με τις βασικές συστάσεις της DGA», δήλωσε ο Hess. “Το μενού που αναπτύξαμε σημείωσε 86 από 100 βαθμούς στον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής-2015, πληρώντας τα περισσότερα όρια, εκτός από την περιεκτικότητα σε νάτριο [υπέρβαση των συστάσεων] και τα δημητριακά ολικής αλέσεως [κάτω από τις συστάσεις].”

Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να ερευνούν αυτήν την έννοια, κατανοώντας ότι η έρευνα παρατήρησης δείχνει ότι τα υπερεπεξεργασμένα προϊόντα θα μπορούσαν να συσχετιστούν με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει ένας ρόλος για μια ποικιλία τροφίμων κατά την οικοδόμηση μιας υγιεινής διατροφής και ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα, ειδικά μελέτες παρέμβασης.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Θέλετε να μάθετε πόσο επεξεργασμένο είναι το φαγητό σας;

Ποιες 2 επιλογές πρωινού αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

Έχουν αυξηθεί οι ποσότητες των επεξεργασμένων τροφίμων στην Αμερική

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon