Υγιεινή διατροφή :Μια υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει συνήθως τρόφιμα με πυκνά θρεπτικά συστατικά από όλες τις μεγάλες ομάδες τροφίμων, όπως άπαχες πρωτεΐνες, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιεινά λίπη και φρούτα και λαχανικά πολλών χρωμάτων.
Η υγιεινή διατροφή σημαίνει επίσης την αντικατάσταση τροφίμων που περιέχουν trans λιπαρά, πρόσθετο αλάτι και ζάχαρη με πιο θρεπτικές επιλογές. Ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η οικοδόμηση ισχυρών οστών, η προστασία της καρδιάς, η πρόληψη των ασθενειών και η ενίσχυση της διάθεσης.
Αυτό το άρθρο εξετάζει τα οφέλη μιας υγιεινής διατροφής .
- Σύμφωνα με την Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου για ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
- Η American Heart Association (AHA) δηλώνει ότι σχεδόν οι μισοί ενήλικες των ΗΠΑ ζουν με κάποια μορφή καρδιαγγειακής νόσου.
- Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η υπέρταση, είναι μια αυξανόμενη ανησυχία στις ΗΠΑ. Η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή , καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο .
- Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι είναι δυνατόν να αποφευχθεί έως και το 80% των πρόωρων καρδιακών παθήσεων και των διαγνώσεων εγκεφαλικού επεισοδίου με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και υγιεινή διατροφή.
Τι να τρώτε για υγιή καρδιά
- Λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως
- Γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λιπαρά ή χαμηλά λιπαρά, ψάρια, πουλερικά, φασόλια, ξηρούς καρπούς και φυτικά έλαια
- Περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων και trans λιπαρών, όπως λιπαρά κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά
- Περιορίστε ποτά και τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα
- Περιορίστε την πρόσληψη νατρίου σε λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα – ιδανικά 1.500 mg ημερησίως – και αυξάνοντας την κατανάλωση καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου.
Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου
- Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ενός ατόμου προστατεύοντας τα κύτταρα από βλάβες.
- Η παρουσία ελεύθερων ριζών στο σώμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην απομάκρυνσή τους για τη μείωση της πιθανότητας αυτής της ασθένειας.
- Πολλά φυτοχημικά που βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια δρουν ως αντιοξειδωτικά, όπως το β-καροτένιο , το λυκοπένιο και οι βιταμίνες A, C και E.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν:
- μούρα όπως βατόμουρα και σμέουρα
- σκούρα πράσινα φυλλώδη
- κολοκύθα και καρότα
- ξηροί καρποί και σπόροι
Ακολουθεί βίντεο για υγιεινή διατροφή
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube