Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Υγιεινή διατροφή πιάτο: Το πιάτο της υγιεινής διατροφής, σύμφωνα με το Harvard

Υγιεινή διατροφή πιάτο: Το πιάτο της υγιεινής διατροφής, σύμφωνα με το Harvard

Η συμβολή των επεξεργασμένων τροφίμων στο καθημερινό φαγητό κυμαίνεται από 25% έως 50%


Υγιεινή διατροφή πιάτο: Το Πιάτο Υγιεινής Διατροφής, το οποίο δημιουργήθηκε από εξειδικευμένους επιστήμονες διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, καθώς επίσης και από συντάκτες στις Δημοσιεύσεις Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Harvard Health Publications), αποτελεί έναν οδηγό δημιουργίας τόσο υγιεινών όσο και ισορροπημένων γευμάτων – είτε αυτά είναι σερβιρισμένα σε πιάτο είτε συσκευασμένα σε πακέτο.

Οι συστάσεις του είναι οι εξής:

  • To μισό του πιάτου σας είναι καλό να περιλαμβάνει λαχανικά και φρούτα

Το χρώμα και η ποικιλία φρούτων και λαχανικών διασφαλίζει την πλήρη κάλυψη του οργανισμού στις ανάγκες του, και υπογραμμίζει πως οι πατάτες δεν ανήκουν στα λαχανικά στο Πιάτο Υγιεινής Διατροφής, λόγω επιπτώσεών τους στο σάκχαρο του αίματος.

  • Το ¼ του πιάτου είναι καλό να περιλαμβάνει δημητριακά ολικής άλεσης

Σπόροι ολικής αλέσεως ή ακατέργαστοι σπόροι –ολικής αλέσεως κριθάρι, σιτάρι, σπόροι σίτου, κινόα, βρώμη, καστανό ρύζι, καθώς επίσης και τα τρόφιμα που παράγονται από αυτά, όπως τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως– παρουσιάζουν πιο ήπια επίδραση στο σάκχαρο του αίματος και την ινσουλίνη σε σύγκριση με το λευκό ψωμί, το άσπρο ρύζι και άλλους επεξεργασμένους σπόρους.

  • Το ¼ του πιάτου να περιλαμβάνει πρωτεΐνη

Τα ψάρια, τα πουλερικά και τα όσπρια αποτελούν υγιεινές αλλά και ευέλικτες πηγές πρωτεΐνης. Μπορούν να αναμειχθούν σε σαλάτες αλλά και να ταιριάξουν εξίσου καλά με λαχανικά στο πιάτο. Εάν δεν υπάρχει πρόβλημα σιδηροπενικής αναιμίας, είναι καλό να περιορίζεται η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος. Τέλος, συνιστάται η αποφυγή επεξεργασμένων κρεάτων όπως το μπέικον και τα λουκάνικα.

  • Άκρως απαραίτητα τα υγιεινά φυτικά έλαια, αλλά και σ’ αυτά χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωση

Τα υγιεινά φυτικά έλαια όπως ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, καθώς επίσης και τα έλαια από κανόλα, σόγια, φιστίκι και άλλα δεν πρέπει να απέχουν από το πιάτο υγιεινής διατροφής. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή των μερικώς υδρογονωμένων ελαίων, τα οποία περιέχουν ανθυγιεινά τρανς λιπαρά (trans fats). Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η περιγραφή «χαμηλά λιπαρά» δεν συνάδει και με την περιγραφή «υγιεινό».

  • Να πίνετε νερό, καφέ ή τσάι

Είναι καλό να αποφεύγεται η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών. Η κατανάλωση του γάλατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων συνιστάται πια σε μία με δύο μερίδες την ημέρα. Και η κατανάλωση χυμών δεν πρέπει να ξεπερνάει το ένα μικρό ποτήρι ανά ημέρα.

  • Άσκηση (Stay active)

Η κόκκινη φιγούρα, η οποία τρέχει κατά μήκος της κάρτας του Πιάτου Υγιεινής Διατροφής, αποτελεί υπενθύμιση πως η άσκηση είναι εξίσου σημαντική στην επίτευξη της απόλυτης σωματικής αρμονίας. Το Πιάτο Υγιεινής Διατροφής επικεντρώνεται περισσότερο στην ποιότητα της διατροφής και, απ’ ό,τι αποδεικνύεται, οι συστάσεις ταυτίζονται με τη νέα διατροφική πυραμίδα υγείας του Harvard. Οι ειδικοί καταλήγουν πλέον σε κοινές συστάσεις που αφορούν την καλή ποιότητα των τροφίμων, την ποικιλία και τους κατάλληλους συνδυασμούς για την επίτευξη της απόλυτης σωματικής αρμονίας, υγείας, ομορφιάς και ισορροπίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφή : Η όρεξη μας επηρεάζεται από την διάθεση

Διατροφή : Συμβουλές για υγιή μελλοντικό οργανισμό

Υγιεινή Διατροφή : Τα οφέλη της στον οργανισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon