Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Υγεία Πρωινό: Είναι επιβλαβής η παράληψή του; – Τι λέει η επιστήμη

Υγεία Πρωινό: Είναι επιβλαβής η παράληψή του; – Τι λέει η επιστήμη

Υγεία Πρωινό: Το πρωινό συχνά περιγράφεται ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αλλά η παράλειψη του είναι πραγματικά επιβλαβής για την υγεία; Νεότερη έρευνα δείχνει ότι το να μην τρώμε πρωινό μπορεί να μην είναι τόσο κακό όσο πιστεύουμε πολλοί από εμάς. 


Το πρωινό κέρδισε τον τίτλο του ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας τη δεκαετία του 1960, αφού η Αμερικανίδα διατροφολόγος Αντέλ Ντέιβις πρότεινε ότι για να διατηρηθεί η φόρμα και να αποφευχθεί η παχυσαρκία, πρέπει να τρώμε πρωινό σαν βασιλιάδες, μεσημεριανό σαν πρίγκιπες και δείπνο σαν φτωχοί”. Αν και περίπου το 15% των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες παραλείπει τακτικά το πρωινό, πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Το πρωινό παρέχει στον οργανισμό σημαντικά θρεπτικά συστατικά, για να ξεκινήσει τη μέρα με ενέργεια. Πολλοί πιστεύουν επίσης ότι μπορεί να προωθήσει την απώλεια βάρους.

Είναι όμως πραγματικά το πρωινό το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας;

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα στη διατροφή, η απάντηση είναι πολύπλοκη. Ενώ ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η παράλειψη του πρωινού δεν είναι επιβλαβής, άλλες έρευνες υποδηλώνουν το αντίθετο. Η κατανάλωση τακτικών γευμάτων και σνακ, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού, δίνει περισσότερες ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της ημέρας για πάρει ο οργανισμός την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί καλά. Ωστόσο, εφόσον ένα άτομο μπορεί να χωρέσει τα θρεπτικά συστατικά του κατά τη διάρκεια άλλων γευμάτων, το πρωινό μπορεί να μην είναι το πιο κρίσιμο γεύμα της ημέρας.

Να τι λέει η επιστήμη:

Στοιχεία που υποστηρίζουν την κατανάλωση πρωινού

Τα περισσότερα από τα ισχυριζόμενα οφέλη από την κατανάλωση πρωινού προέρχονται κυρίως από μελέτες παρατήρησης, οι οποίες δεν μπορούν να αποδείξουν αιτιώδη σχέση. Για παράδειγμα, μια συστηματική ανασκόπηση του 2021 από 14 μελέτες παρατήρησης διαπίστωσε ότι όσοι τρώνε πρωινό επτά φορές την εβδομάδα έχουν μειωμένο κίνδυνο για καρδιακή ασθένεια, διαβήτη, ευσαρκία, υψηλή πίεση του αίματος, εγκεφαλικό, κοιλιακή παχυσαρκία, θάνατο που σχετίζεται με καρδιαγγειακά και αυξημένη χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL).

Την ίδια ώρα, μια ανάλυση δεδομένων για περισσότερους από 30.000 Βορειοαμερικανούς δείχνει ότι οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό μπορεί να χάσουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Τα πιο κοινά θρεπτικά συστατικά που τους έλειπαν περιλαμβάνουν:

  • φυλλικό οξύ
  • ασβέστιο
  • σίδερο
  • Βιταμίνη Α
  • βιταμίνες Β1, Β2, Β3
  • βιταμίνη C
  • βιταμίνη D.

Επιπλέον, μια τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου που δημοσιεύθηκε το 2017, η οποία περιελάμβανε 18 συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2 και 18 υγιείς συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι η παράλειψη πρωινού προκάλεσε διαταραχές στους κιρκάδιους ρυθμούς και στις δύο ομάδες. Εκείνοι που παρέλειψαν το πρωινό παρουσίασαν επίσης μεγαλύτερες αυξήσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά το φαγητό. Οι συγγραφείς της μελέτης πρότειναν ότι η κατανάλωση πρωινού είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του εσωτερικού ρολογιού μας.

Η παράλειψη του πρωινού προκαλεί αύξηση βάρους;

Αν και πολλοί άνθρωποι αναφέρουν αυξημένα αισθήματα κορεσμού μετά την έναρξη της ημέρας τους με πρωινό, μελέτες δείχνουν ότι όσοι παραλείπουν και όσοι καταναλώνουν πρωινό έχουν την ίδια συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Μια τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου που διεξήχθη σε διάστημα 4 μηνών που αφορούσε την απώλεια βάρους σε 309 υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες που προσπαθούσαν να χάσουν βάρος σε ένα περιβάλλον ελεύθερης διαβίωσης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση πρωινού δεν είχε καμία σημαντική επίδραση στην απώλεια βάρους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια φαγητά έχουν τα μεγαλύτερα ενεργειακά ποσοστά;

Δημιουργήστε τη Granola σε λίγα μόλις λεπτά!

Δείτε πώς να φτιάξετε ένα Smoothie bowl και μια συνταγή με μπανάνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon