Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Υγεία Πρωινό: Είναι επιβλαβής η παράληψή του; – Τι λέει η επιστήμη

Υγεία Πρωινό: Είναι επιβλαβής η παράληψή του; – Τι λέει η επιστήμη

Υγεία Πρωινό: Το πρωινό συχνά περιγράφεται ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αλλά η παράλειψη του είναι πραγματικά επιβλαβής για την υγεία; Νεότερη έρευνα δείχνει ότι το να μην τρώμε πρωινό μπορεί να μην είναι τόσο κακό όσο πιστεύουμε πολλοί από εμάς. 


Το πρωινό κέρδισε τον τίτλο του ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας τη δεκαετία του 1960, αφού η Αμερικανίδα διατροφολόγος Αντέλ Ντέιβις πρότεινε ότι για να διατηρηθεί η φόρμα και να αποφευχθεί η παχυσαρκία, πρέπει να τρώμε πρωινό σαν βασιλιάδες, μεσημεριανό σαν πρίγκιπες και δείπνο σαν φτωχοί”. Αν και περίπου το 15% των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες παραλείπει τακτικά το πρωινό, πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Το πρωινό παρέχει στον οργανισμό σημαντικά θρεπτικά συστατικά, για να ξεκινήσει τη μέρα με ενέργεια. Πολλοί πιστεύουν επίσης ότι μπορεί να προωθήσει την απώλεια βάρους.

Είναι όμως πραγματικά το πρωινό το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας;

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα στη διατροφή, η απάντηση είναι πολύπλοκη. Ενώ ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η παράλειψη του πρωινού δεν είναι επιβλαβής, άλλες έρευνες υποδηλώνουν το αντίθετο. Η κατανάλωση τακτικών γευμάτων και σνακ, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού, δίνει περισσότερες ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της ημέρας για πάρει ο οργανισμός την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί καλά. Ωστόσο, εφόσον ένα άτομο μπορεί να χωρέσει τα θρεπτικά συστατικά του κατά τη διάρκεια άλλων γευμάτων, το πρωινό μπορεί να μην είναι το πιο κρίσιμο γεύμα της ημέρας.

Να τι λέει η επιστήμη:

Στοιχεία που υποστηρίζουν την κατανάλωση πρωινού

Τα περισσότερα από τα ισχυριζόμενα οφέλη από την κατανάλωση πρωινού προέρχονται κυρίως από μελέτες παρατήρησης, οι οποίες δεν μπορούν να αποδείξουν αιτιώδη σχέση. Για παράδειγμα, μια συστηματική ανασκόπηση του 2021 από 14 μελέτες παρατήρησης διαπίστωσε ότι όσοι τρώνε πρωινό επτά φορές την εβδομάδα έχουν μειωμένο κίνδυνο για καρδιακή ασθένεια, διαβήτη, ευσαρκία, υψηλή πίεση του αίματος, εγκεφαλικό, κοιλιακή παχυσαρκία, θάνατο που σχετίζεται με καρδιαγγειακά και αυξημένη χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL).

Την ίδια ώρα, μια ανάλυση δεδομένων για περισσότερους από 30.000 Βορειοαμερικανούς δείχνει ότι οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό μπορεί να χάσουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Τα πιο κοινά θρεπτικά συστατικά που τους έλειπαν περιλαμβάνουν:

  • φυλλικό οξύ
  • ασβέστιο
  • σίδερο
  • Βιταμίνη Α
  • βιταμίνες Β1, Β2, Β3
  • βιταμίνη C
  • βιταμίνη D.

Επιπλέον, μια τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου που δημοσιεύθηκε το 2017, η οποία περιελάμβανε 18 συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2 και 18 υγιείς συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι η παράλειψη πρωινού προκάλεσε διαταραχές στους κιρκάδιους ρυθμούς και στις δύο ομάδες. Εκείνοι που παρέλειψαν το πρωινό παρουσίασαν επίσης μεγαλύτερες αυξήσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά το φαγητό. Οι συγγραφείς της μελέτης πρότειναν ότι η κατανάλωση πρωινού είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του εσωτερικού ρολογιού μας.

Η παράλειψη του πρωινού προκαλεί αύξηση βάρους;

Αν και πολλοί άνθρωποι αναφέρουν αυξημένα αισθήματα κορεσμού μετά την έναρξη της ημέρας τους με πρωινό, μελέτες δείχνουν ότι όσοι παραλείπουν και όσοι καταναλώνουν πρωινό έχουν την ίδια συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Μια τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου που διεξήχθη σε διάστημα 4 μηνών που αφορούσε την απώλεια βάρους σε 309 υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες που προσπαθούσαν να χάσουν βάρος σε ένα περιβάλλον ελεύθερης διαβίωσης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση πρωινού δεν είχε καμία σημαντική επίδραση στην απώλεια βάρους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια φαγητά έχουν τα μεγαλύτερα ενεργειακά ποσοστά;

Δημιουργήστε τη Granola σε λίγα μόλις λεπτά!

Δείτε πώς να φτιάξετε ένα Smoothie bowl και μια συνταγή με μπανάνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon