Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Υγεία ήπατος: Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να σημαίνει ένα πιο υγιές ήπαρ

Υγεία ήπατος: Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να σημαίνει ένα πιο υγιές ήπαρ

Υγεία ήπατος: Η βελτιωμένη ποιότητα διατροφής μπορεί να μειώσει την υπερβολική συσσώρευση ηπατικού λίπους και την εξέλιξή της σε ηπατική ίνωση.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition έδειξε συσχετίσεις υψηλότερων βαθμολογιών ποιότητας διατροφής με ευνοϊκά μέτρα ηπατικού λίπους και ίνωσης, υποδηλώνοντας ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει την εξέλιξη της ηπατικής νόσου.

Η αύξηση του επιπολασμού της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD) είναι παράλληλη με την αύξηση της παχυσαρκίας. Η υψηλότερη ποιότητα διατροφής σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο NAFLD, η οποία περιλαμβάνει ένα φάσμα παθολογικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου συμβάντων που σχετίζονται με το ήπαρ. Η έγκαιρη ανίχνευση και η τροποποίηση του τρόπου ζωής είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της NAFLD και την έγκαιρη παρέμβαση.

Ωστόσο, οι βιοψίες ήπατος παραμένουν η χρυσή τυπική μέθοδος για την αξιολόγηση της ίνωσης, η οποία μπορεί να μην είναι πάντα εφικτή λόγω κόστους, επεμβατικότητας και κακής αποδοχής από τους ασθενείς. Μια εναλλακτική μη επεμβατική τεχνική, η ελεγχόμενη με δόνηση παροδική ελαστογραφία (VCTE) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση του ηπατικού λίπους και της ίνωσης με καλή ακρίβεια για έγκαιρη αναγνώριση σε σύγκριση με προχωρημένα στάδια της ίνωσης. Όμως, οι μελέτες που έχουν σχεδιαστεί για να εξετάσουν διεξοδικά τη σχέση μεταξύ της ποιότητας της δίαιτας και των μετρήσεων ηπατικής ίνωσης που προέρχονται από VCTE είναι περιορισμένες.

Για να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα γνώσης, ο Ma (Πανεπιστήμιο Tufts) και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μια συγχρονική ανάλυση συσχέτισης για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ των πολλαπλών βαθμολογιών ποιότητας δίαιτας και της ηπατικής ίνωσης που αξιολογήθηκε με χρήση VCTE σε καθιερωμένες μελέτες που βασίζονται στην κοινότητα – τη μελέτη Framingham Heart (FHS ) και τις Εθνικές Έρευνες Εξετάσεων Υγείας και Διατροφής (NHANES). Για να παρέχεται μια πιο αξιόπιστη εκτίμηση της σχέσης μεταξύ της ποιότητας της δίαιτας και των μέτρων ηπατικής ίνωσης, διεξήχθη μια μετα-ανάλυση συνδυασμένων δεδομένων.

Για την αξιολόγηση της διατροφικής ποιότητας, αναλύθηκαν διατομεακές συσχετίσεις μεταξύ 3 βαθμολογιών ποιότητας διατροφής – της βαθμολογίας Dietary Approaches to Stop Hypertension, του Alternative Healthy Eating Index και ενός τροποποιημένου μεσογειακού στυλ. Το ηπατικό λίπος και η ίνωση μετρήθηκαν με VCTE σε 2532 συμμετέχοντες FHS και 3295 συμμετέχοντες στο NHANES. Τα αποτελέσματα της μελέτης κατέδειξαν μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ των βαθμολογιών ποιότητας της διατροφής και των μετρήσεων ηπατικού λίπους και ίνωσης σε ενήλικες χρησιμοποιώντας δεδομένα και από τις δύο ανεξάρτητες πηγές – FHS και NHANES.

Τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι η προσαρμογή για το ηπατικό λίπος και τον δείκτη μάζας σώματος μείωσε σημαντικά τη συσχέτιση μεταξύ των βαθμολογιών ποιότητας διατροφής και των μετρήσεων ηπατικής ίνωσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ηπατικό λίπος και η γενική παχυσαρκία εξηγούν ένα μεγάλο ποσοστό της σχέσης μεταξύ ποιότητας διατροφής και ηπατικής ίνωσης.  Συνολικά, αυτές οι παρατηρήσεις υποδηλώνουν ότι η βελτιωμένη ποιότητα διατροφής μπορεί να μειώσει την υπερβολική συσσώρευση ηπατικού λίπους και την εξέλιξή της σε ηπατική ίνωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα πρώιμα σημάδια και τα συμπτώματα ηπατικής βλάβης

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού;

Είναι η ηπατική νόσος κληρονομική;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χυμός κερασιού: Ενίσχυση της καρδιάς και καταπολέμηση της φλεγμονής

Χυμός κερασιού: Η κατανάλωση χυμού κερασιού με άδειο στομάχι έχει τραβήξει την προσοχή για τα πιθανά του οφέλη στην υγεία, καθώς τα κεράσια είναι γεμάτα βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.

Μηλόξυδο πριν το γεύμα: Ποια είναι τα οφέλη;

Μηλόξυδο πριν το γεύμα: Η κατανάλωση ξυδιού μήλου πριν από τα γεύματα έχει γίνει δημοφιλής για τις πιθανές του ωφέλειες στην υγεία. Ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι επιλέγουν να το προσθέσουν στη διατροφή τους

Σούπα με ρεβίθια: Η απόλυτη συνταγή για τους κρύους μήνες

Σούπα με ρεβίθια: Η σούπα με ρεβίθια είναι ένα πλούσιο και θρεπτικό πιάτο που συνδυάζει γεύσεις και αρώματα, ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Τα ρεβίθια, πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, κάνουν αυτή τη σούπα χορταστική και υγιεινή.

Πώς βοηθά η κατανάλωση πρωτεΐνης για πρωινό;

Πρωτεΐνη: Με τη βελτίωση του μεταβολισμού, τη μείωση της πείνας και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, η πρωτεΐνη παρέχει έναν φυσικό και υγιεινό τρόπο για να πετύχετε τους στόχους σας.

Close Icon