Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Υδατάνθρακες βάρος: Ποιους υδατάνθρακες να τρώτε για πρόληψη της αύξησης βάρους;

Υδατάνθρακες βάρος: Ποιους υδατάνθρακες να τρώτε για πρόληψη της αύξησης βάρους;

Υδατάνθρακες βάρος: Όταν ένα άτομο τρώει μια τροφή όπως οι πατάτες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, το άμυλο απορροφάται εύκολα και γρήγορα, προκαλώντας αύξηση του σακχάρου στο αίμα.



Η αποφυγή αύξησης βάρους στη μέση ηλικία δεν απαιτεί περίπλοκη αλλαγή στη διατροφή, προτείνει μια νέα μελέτη. Ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερες από δύο δεκαετίες από σχεδόν 137.000 ανθρώπους και βρήκαν λιγότερη αύξηση βάρους μεταξύ των ανθρώπων που έτρωγαν περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά χωρίς άμυλο – όπως μπρόκολο, καρότα και σπανάκι – και λιγότερα επεξεργασμένα δημητριακά, αμυλούχα λαχανικά και ζαχαρούχα ποτά.


Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο BMJ, δείχνει ότι «η ποιότητα των υδατανθράκων στη διατροφή ενός ατόμου είναι πολύ πιο σημαντική από την ποσότητα», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της, Walter Willett, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στο Harvard. «Θέλετε να αυξήσετε τα δημητριακά ολικής αλέσεως και να περιορίσετε τα αμυλούχα λαχανικά». Μέχρι τώρα, είπε ο Willett, δεν έχει υπάρξει μελέτη που να δείχνει τον αντίκτυπο της μείωσης της ποσότητας επεξεργασμένων δημητριακών, αμυλούχων λαχανικών και ζαχαρούχων ποτών στην αύξηση βάρους.

«Είναι η ζάχαρη ο κακός; Θα πρέπει να είναι πίσω από τα κάγκελα», είπε. «Αλλά είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχουν μεγαλύτεροι κακοί. Συνολικά, το άμυλο είναι μεγαλύτερος κακός». Τα αμυλούχα τρόφιμα περιλαμβάνουν λευκό ψωμί και λαχανικά, όπως μπιζέλια, καλαμπόκι και πατάτες. Ενώ αυτή η μελέτη εξέτασε τη μακροπρόθεσμη αύξηση βάρους, παλαιότερη έρευνα έδειξε ότι οι υδατάνθρακες καλύτερης ποιότητας συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου, είπε ο Willett.

Η μελέτη βρήκε λιγότερη αύξηση βάρους μεταξύ των ατόμων που απέφευγαν:

  • Τρόφιμα που παρασκευάζονται από επεξεργασμένα δημητριακά, ειδικά προϊόντα από λευκό αλεύρι.
  • Αμυλώδη λαχανικά.
  • Ασπρο ρύζι.
  • Ροφήματα με ζάχαρη.

 

Αυτά τα τρόφιμα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος είναι ένα μέτρο της αύξησης του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση, είπε ο Willett. Όταν ένα άτομο τρώει μια τροφή όπως οι πατάτες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, το άμυλο απορροφάται εύκολα και γρήγορα, προκαλώντας αύξηση του σακχάρου στο αίμα που οδηγεί στην παραγωγή και αποθήκευση περισσότερου λίπους. Πολλά αμυλούχα τρόφιμα έχουν επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Ο Willett συμβούλεψε τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο:

  • Ολόκληρα φρούτα. Οι χυμοί φρούτων πρέπει να αποφεύγονται γιατί έχουν αφαιρεθεί οι ίνες.
  • Μη αμυλούχα λαχανικά, όπως σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο και καρότα.
  • Ολικής αλέσεως. Ο τρόπος για να διαπιστώσετε εάν ένα τρόφιμο είναι δημητριακό ολικής αλέσεως είναι να ελέγξετε την ετικέτα. Τα τρόφιμα ολικής αλέσεως περιλαμβάνουν ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά ολικής αλέσεως και πλιγούρι βρώμης, καθώς και ποπ κορν, κινόα, κριθάρι και φάρρο.

Τα σάκχαρα και τα άμυλα σε αυτά τα τρόφιμα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να απορροφηθούν από τον οργανισμό, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν πολύ μικρότερο άμεσο αντίκτυπο στο σάκχαρο του αίματος και έτσι οδηγούν σε λιγότερο λίπος που παράγεται και αποθηκεύεται, είπε ο Willett.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τηλεοπτικός σεφ αποκαλύπτει 3 τροφές που έτρωγε για να χάσει βάρος

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή άσκησης για καύση λίπους;

Πώς το πράσινο τσάι βοηθά στο αδυνάτισμα;

Τι είναι το νερό Haldi και πώς βοηθά στην καύση λίπους στην κοιλιά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon