Υδατάνθρακες βάρος: Όταν ένα άτομο τρώει μια τροφή όπως οι πατάτες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, το άμυλο απορροφάται εύκολα και γρήγορα, προκαλώντας αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
Η αποφυγή αύξησης βάρους στη μέση ηλικία δεν απαιτεί περίπλοκη αλλαγή στη διατροφή, προτείνει μια νέα μελέτη. Ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερες από δύο δεκαετίες από σχεδόν 137.000 ανθρώπους και βρήκαν λιγότερη αύξηση βάρους μεταξύ των ανθρώπων που έτρωγαν περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά χωρίς άμυλο – όπως μπρόκολο, καρότα και σπανάκι – και λιγότερα επεξεργασμένα δημητριακά, αμυλούχα λαχανικά και ζαχαρούχα ποτά.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο BMJ, δείχνει ότι «η ποιότητα των υδατανθράκων στη διατροφή ενός ατόμου είναι πολύ πιο σημαντική από την ποσότητα», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της, Walter Willett, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στο Harvard. «Θέλετε να αυξήσετε τα δημητριακά ολικής αλέσεως και να περιορίσετε τα αμυλούχα λαχανικά». Μέχρι τώρα, είπε ο Willett, δεν έχει υπάρξει μελέτη που να δείχνει τον αντίκτυπο της μείωσης της ποσότητας επεξεργασμένων δημητριακών, αμυλούχων λαχανικών και ζαχαρούχων ποτών στην αύξηση βάρους.
«Είναι η ζάχαρη ο κακός; Θα πρέπει να είναι πίσω από τα κάγκελα», είπε. «Αλλά είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχουν μεγαλύτεροι κακοί. Συνολικά, το άμυλο είναι μεγαλύτερος κακός». Τα αμυλούχα τρόφιμα περιλαμβάνουν λευκό ψωμί και λαχανικά, όπως μπιζέλια, καλαμπόκι και πατάτες. Ενώ αυτή η μελέτη εξέτασε τη μακροπρόθεσμη αύξηση βάρους, παλαιότερη έρευνα έδειξε ότι οι υδατάνθρακες καλύτερης ποιότητας συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου, είπε ο Willett.
Η μελέτη βρήκε λιγότερη αύξηση βάρους μεταξύ των ατόμων που απέφευγαν:
- Τρόφιμα που παρασκευάζονται από επεξεργασμένα δημητριακά, ειδικά προϊόντα από λευκό αλεύρι.
- Αμυλώδη λαχανικά.
- Ασπρο ρύζι.
- Ροφήματα με ζάχαρη.
Αυτά τα τρόφιμα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος είναι ένα μέτρο της αύξησης του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση, είπε ο Willett. Όταν ένα άτομο τρώει μια τροφή όπως οι πατάτες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, το άμυλο απορροφάται εύκολα και γρήγορα, προκαλώντας αύξηση του σακχάρου στο αίμα που οδηγεί στην παραγωγή και αποθήκευση περισσότερου λίπους. Πολλά αμυλούχα τρόφιμα έχουν επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
Ο Willett συμβούλεψε τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο:
- Ολόκληρα φρούτα. Οι χυμοί φρούτων πρέπει να αποφεύγονται γιατί έχουν αφαιρεθεί οι ίνες.
- Μη αμυλούχα λαχανικά, όπως σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο και καρότα.
- Ολικής αλέσεως. Ο τρόπος για να διαπιστώσετε εάν ένα τρόφιμο είναι δημητριακό ολικής αλέσεως είναι να ελέγξετε την ετικέτα. Τα τρόφιμα ολικής αλέσεως περιλαμβάνουν ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά ολικής αλέσεως και πλιγούρι βρώμης, καθώς και ποπ κορν, κινόα, κριθάρι και φάρρο.
Τα σάκχαρα και τα άμυλα σε αυτά τα τρόφιμα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να απορροφηθούν από τον οργανισμό, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν πολύ μικρότερο άμεσο αντίκτυπο στο σάκχαρο του αίματος και έτσι οδηγούν σε λιγότερο λίπος που παράγεται και αποθηκεύεται, είπε ο Willett.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube