Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Υδατάνθρακες ρύζι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους υδατάνθρακες στο ρύζι

Υδατάνθρακες ρύζι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους υδατάνθρακες στο ρύζι

Υδατάνθρακες ρύζι: Tο ρύζι είναι μια πηγή σύνθετων υδατανθράκων χωρίς χοληστερόλη και γλουτένη. 


Το ρύζι είναι μια πηγή σύνθετων υδατανθράκων χωρίς χοληστερόλη και γλουτένη. Έχει μηδενικά λιπαρά και πολύ χαμηλή ζάχαρη και καταναλώνεται ως βασική τροφή σε διάφορες μορφές παγκοσμίως. Είναι ένα δημητριακό που υπάγεται στην υποκατηγορία δημητριακά. Οι υδατάνθρακες στο ρύζι υπάρχουν σε καλές ποσότητες, γεγονός που το καθιστά καλή πηγή ενέργειας. Το άμυλο είναι ο κύριος υδατάνθρακας που βρίσκεται στο ρύζι. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την πέψη και ως εκ τούτου παρέχει ενέργεια για μεγαλύτερη διάρκεια. Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στο ρύζι βοηθά στη διατήρηση της υγείας του εντέρου και διατηρεί υγιείς τις κινήσεις του εντέρου. Εκτός από τους υδατάνθρακες στο ρύζι, υπάρχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως η πρωτεΐνη που χορταίνει το στομάχι σας και σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερη διάρκεια.

Λευκό ρύζι εναντίον καστανό ρύζι: σύνθετοι υδατάνθρακες που γίνονται εύκολα κατανοητοί

Όσον αφορά το ρύζι, η πιο κοινή ερώτηση είναι, ποιο είδος ρυζιού είναι καλύτερο – καφέ ή λευκό. Οι κόκκοι, στην αρχική τους μορφή, αποτελούνται από τρία συστατικά – πίτουρο, ενδοσπέρμιο και φύτρο. Το πίτουρο είναι το εξωτερικό στρώμα ή επικάλυψη, το ενδοσπέρμιο είναι η παροχή τροφής που παρέχει ενέργεια στο νεαρό φυτό και το φύτρο είναι το έμβρυο. Ένας κόκκος θεωρείται ως δημητριακός ολικής αλέσεως όταν και τα τρία συστατικά είναι παρόντα στην ίδια αναλογία με αυτή στο φυτό. Όταν ο ολόκληρος κόκκος υποβάλλεται σε επεξεργασία για να αφαιρεθούν τα πίτουρα και τα φύτρα, παίρνουμε εξευγενισμένους κόκκους. Το λευκό ρύζι είναι ένας τύπος επεξεργασμένου κόκκου, ενώ το καστανό ρύζι είναι ένα ολόκληρο δημητριακό. Δεδομένου ότι το πίτουρο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, το καστανό ρύζι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ως εκ τούτου χρειάζεται συγκριτικά μεγαλύτερος χρόνος για να αφομοιωθεί. Συνήθως πιστεύεται ότι το καστανό ρύζι είναι πολύ υγιεινό και το λευκό ρύζι είναι ανθυγιεινό.

Υδατάνθρακες στο ρύζι

Ας ρίξουμε μια ματιά στην αξία των υδατανθράκων στο ρύζι για κάθε είδος, ειδικά σε μαγειρεμένη μορφή σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA):

  1. 21 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά 100 γραμμάρια λευκού, κολλώδους ρυζιού (πιο συνηθισμένο στην Ασία)
  2. 23 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά 100 γραμμάρια καστανό, μακρόσπερμο ρύζι
  3. 26 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά 100 γραμμάρια άσπρο, βρασμένο, μακρόσπερμο ρύζι
  4. 28 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά 100 γραμμάρια λευκού ρυζιού με μακριά κόκκους
  5. 29 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά 100 γραμμάρια λευκού ρυζιού με κοντές κόκκους

Τι θα γινόταν αν σας λέγαμε ότι υπάρχει πιο υγιεινή επιλογή και για τα δύο; Η κατανάλωση ρυζιού, τόσο λευκού όσο και καφέ, είναι πιο υγιεινή από την κατανάλωση κανονικού ρυζιού, καθώς έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Το φυτικό οξύ είναι μια ουσία που υπάρχει στο ρύζι που δυσκολεύει το σώμα μας να απορροφήσει μέταλλα όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, φώσφορο και άλλα.

Κοινοί μύθοι για το ρύζι

Μια κοινή παρανόηση είναι ότι το ρύζι περιέχει γλουτένη, ενώ στην πραγματικότητα, τόσο το λευκό όσο και το καστανό ρύζι είναι χωρίς γλουτένη. Οι υδατάνθρακες στο ρύζι είναι μόνο ένα συστατικό. Τα άλλα περιλαμβάνουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, άμυλο και ούτω καθεξής. Η κατανάλωση ρυζιού με μέτρο με άλλα ισορροπημένα συστατικά δεν παχαίνει αλλά στην πραγματικότητα σας παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την καλή λειτουργία του σώματός σας. Οποιοδήποτε είδος τροφής που καταναλώνεται σε υπερβολικές ή ακατάλληλες ποσότητες θα είναι επιβλαβές με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ως εκ τούτου, η ισορροπία είναι σημαντική.

Μια άλλη κοινή παρανόηση για το ρύζι είναι ότι είναι δύσκολο να χωνευτεί. Το ρύζι, ειδικά το λευκό ρύζι, είναι πλούσιο σε άμυλο και ως εκ τούτου είναι εύκολο στην πέψη. Οι υδατάνθρακες του ρυζιού είναι σύνθετοι υδατάνθρακες που βοηθούν στη διατήρηση ενός πιο υγιούς πεπτικού συστήματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί το ρύζι αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας;

Ποιες υγιεινές τροφές είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες;

Εκπληκτικά oφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ρυζιού μπασμάτι

Δοκιμάστε πεντανόστιμο ριζότο με αρακά και ζαμπόν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon