Χυμός καρότου : Η κατανάλωση χυμού καρότου πιστεύεται ότι ενισχύει την ανοσία και βελτιώνει την υγεία των ματιών και του δέρματος, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων.
Ο χυμός καρότου παρέχει επίσης τις καροτενοειδείς χρωστικές λουτεΐνη και ζεαξανθίνη , οι οποίες δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα σας. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες . Το κύριο καροτενοειδές στο χυμό καρότου είναι το βήτα καροτένιο , το οποίο είναι υπεύθυνο για το πορτοκαλί χρώμα των καρότων. Το σώμα σας το μετατρέπει σε αντιοξειδωτική βιταμίνη Α.
Ο χυμός καρότου είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και υδατάνθρακες ενώ συσκευάζει πολλά θρεπτικά συστατικά. Ένα φλιτζάνι (240 mL) περιέχει:
- Θερμίδες: 96
- Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
- Λίπος: λιγότερο από 1 γραμμάριο
- Υδατάνθρακες: 22 γραμμάρια
- Ζάχαρη: 9 γραμμάρια
- Ίνες: 2 γραμμάρια
- Βιταμίνη Α (ως προβιταμίνη Α): 255% της ημερήσιας αξίας (DV)
- Βιταμίνη C: 23% του DV
- Βιταμίνη Κ: 31% του DV
- Κάλιο: 15% του DV
- Ο χυμός καρότου περιέχει υψηλές ποσότητες θρεπτικών ουσιών που ωφελούν τα μάτια σας .
- Συγκεκριμένα, 1 φλιτζάνι (250 ml) χυμού καρότου συσκευάζει πάνω από 250% του DV για βιταμίνη Α, κυρίως με τη μορφή καροτενοειδών προβιταμίνης Α όπως το β-καροτένιο .
- Η βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών. Αρκετές μελέτες συσχετίζουν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών που περιέχουν προβιταμίνη Α με μειωμένο κίνδυνο τύφλωσης και οφθαλμικών παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία.
- Επιπλέον, ο χυμός καρότου είναι μια εξαιρετική πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο άλλων καροτενοειδών που συσσωρεύονται στα μάτια σας και τα προστατεύουν από το βλαβερό φως.
- Η υψηλή διατροφική πρόσληψη λουτεΐνης και ζεαξανθίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οφθαλμικών προβλημάτων, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία. Μια ανάλυση 6 μελετών συνέδεσε την υψηλή διατροφική πρόσληψη αυτών των ενώσεων με 26% χαμηλότερο κίνδυνο καθυστερημένης AMD, σε σύγκριση με χαμηλή πρόσληψη.
- Ο χυμός καρότου μπορεί να δώσει ώθηση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα .
- Και οι δύο βιταμίνες Α και C που βρίσκονται στο χυμό καρότου δρουν ως αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τα ανοσοκύτταρα από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες .
- Επιπλέον, αυτός ο χυμός είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Β6 , παρέχοντας πάνω από το 30% του DV σε 1 φλιτζάνι (240 mL). Όχι μόνο η βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη ανοσοαπόκριση, αλλά και η ανεπάρκεια συνδέεται με την εξασθενημένη ανοσία .
- Στην πραγματικότητα, μια μελέτη τρωκτικών διαπίστωσε ότι η ανεπαρκής διατροφική πρόσληψη βιταμίνης Β6 απαγόρευσε την ανάπτυξη ανοσοκυττάρων που ονομάζονται λεμφοκύτταρα .
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube