Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Χρόνος ζωής των τροφίμων στο ράφι

Χρόνος ζωής των τροφίμων στο ράφι

Εσείς ως καταναλωτές θα πρέπει να αναζητάτε την ένδειξη αυτή αφού θα σας κατευθύνει στην απόφαση αγοράς/κατανάλωσης ή απόρριψης κάποιου προϊόντος.


Έχετε σκεφτεί πόσες φορές την εβδομάδα επισκέπτεστε την υπεραγορά ή τα τοπικά καταστήματα της γειτονιάς για αγορά τροφίμων; Έχετε αναρωτηθεί πόσο οργανωμένοι είστε κατά την αγορά των προϊόντων που χρειάζεστε; Κοιτάξατε ποτέ το χρόνο ζωής των τροφίμων που αγοράζετε; Πόσο ενημερωμένοι καταναλωτές είστε; Μήπως τείνετε να αγοράζετε προϊόντα σε προσφορά χωρίς όμως να κοιτάτε την ημερομηνία λήξης;

 

Τι πρέπει να περιέχει η επισήμανση των τροφίμων;

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να πωλούν συσκευασμένα τρόφιμα που η επισήμανσή τους να περιέχει την ονομασία του προϊόντος, τον κατάλογο συστατικών, την ποσότητα ορισμένων συστατικών, την ημερομηνία λήξης ή την ημερομηνία ανάλωσης, τις συνθήκες διατήρησης και τις οδηγίες χρήσης, το όνομα ή την εμπορική επωνυμία του παραγωγού ή πωλητή, καθώς επίσης και τη χώρα προέλευσης του προϊόντος. Αν επικεντρωθούμε στον χρόνο ζωής των τροφίμων είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι είναι παράλληλα συνδεδεμένος με το επίπεδο ασφάλειας και ποιότητας των προϊόντων

Τρόποι απεικόνισης του χρόνου ζωής των προϊόντων

“Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από..”

Αυτός ο τρόπος απεικονίζει την ακριβή μέρα μέχρι την οποία το τρόφιμο είναι κατάλληλο για κατανάλωση, εφόσον αποθηκεύεται στις σωστές θερμοκρασίες. Συνήθως αυτός ο τρόπος χρησιμοποιείται για το φρέσκο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα μαγειρεμένα κρέατα, τις προπαρασκευασμένες σαλάτες και γενικά τρόφιμα τα οποία αν καταναλωθούν μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία, μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

“Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από το τέλος..”

Αυτός ο τρόπος απεικονίζει την περίοδο όπου ένα τρόφιμο μπορεί να κρατήσει τις ιδιότητές του αναλλοίωτες (π.χ. οσμή, γεύση, εμφάνιση). Σε αυτήν την περίπτωση αν το τρόφιμο καταναλωθεί μετά την προτεινόμενη ημερομηνία συνήθως δεν επιφέρει κινδύνους. Παραδείγματα συσκευασιών με αυτόν τον τρόπο επισήμανσης είναι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τα μπισκότα, τα κατεψυγμένα φαγητά.

Τι γράφεται στην ετικέτα ανάλογα με το χρόνο ζωής των τροφίμων;

  • Για τα τρόφιμα που ο χρόνος ζωής των οποίων είναι μικρότερος από 3 μήνες, η σχετική επισήμανση πρέπει να περιλαμβάνει την ημέρα και τον μήνα.
  • Για τα τρόφιμα που διατηρούνται έως και 18 μήνες η αναγραφή του μήνα και του έτους είναι απαραίτητη.
  • Για τα τρόφιμα που ο χρόνος ζωής τους είναι μεγαλύτερος από 18 μήνες, η επισήμανση περιλαμβάνει μόνο το έτος.
  • Για κάποια τρόφιμα, όπως π.χ. τα νωπά φρούτα, λαχανικά, τα κρασιά, το ξύδι, το μαγειρικό αλάτι, τα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής που θα καταναλωθούν εντός 24 ωρών, η ένδειξη του χρόνου ζωής δεν είναι απαραίτητη.

Πού πρέπει να αναγράφεται ο χρόνος ζωής;

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος ζωής των προϊόντων πρέπει να αναγράφεται σε εμφανές σημείο στην ετικέτα. Εσείς ως καταναλωτές θα πρέπει να αναζητάτε την ένδειξη αυτή αφού θα σας κατευθύνει στην απόφαση αγοράς/κατανάλωσης ή απόρριψης κάποιου προϊόντος. Η συμμόρφωση με τις οδηγίες χρήσης, συντήρησης και αποθήκευσης του προϊόντος θεωρείται αναγκαία από εσάς, αφού αυτό οδηγεί στη διασφάλιση της ποιότητας και ασφάλειας του τροφίμου που πρόκειται να καταναλώσετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η μαύρη ή η λευκή σοκολάτα είναι η πιο υγιεινή;

Από τι μπορεί να μολυνθεί το φαγητό που τρώμε;

Αν υποφέρετε από καούρες, δοκιμάστε το αγγούρι

Πώς να καταναλώνετε σωστά τη βρώμη σύμφωνα με τους διατροφολόγους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon