Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Χρόνος ζωής των τροφίμων στο ράφι

Χρόνος ζωής των τροφίμων στο ράφι

Εσείς ως καταναλωτές θα πρέπει να αναζητάτε την ένδειξη αυτή αφού θα σας κατευθύνει στην απόφαση αγοράς/κατανάλωσης ή απόρριψης κάποιου προϊόντος.



Έχετε σκεφτεί πόσες φορές την εβδομάδα επισκέπτεστε την υπεραγορά ή τα τοπικά καταστήματα της γειτονιάς για αγορά τροφίμων; Έχετε αναρωτηθεί πόσο οργανωμένοι είστε κατά την αγορά των προϊόντων που χρειάζεστε; Κοιτάξατε ποτέ το χρόνο ζωής των τροφίμων που αγοράζετε; Πόσο ενημερωμένοι καταναλωτές είστε; Μήπως τείνετε να αγοράζετε προϊόντα σε προσφορά χωρίς όμως να κοιτάτε την ημερομηνία λήξης;

 


Τι πρέπει να περιέχει η επισήμανση των τροφίμων;

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να πωλούν συσκευασμένα τρόφιμα που η επισήμανσή τους να περιέχει την ονομασία του προϊόντος, τον κατάλογο συστατικών, την ποσότητα ορισμένων συστατικών, την ημερομηνία λήξης ή την ημερομηνία ανάλωσης, τις συνθήκες διατήρησης και τις οδηγίες χρήσης, το όνομα ή την εμπορική επωνυμία του παραγωγού ή πωλητή, καθώς επίσης και τη χώρα προέλευσης του προϊόντος. Αν επικεντρωθούμε στον χρόνο ζωής των τροφίμων είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι είναι παράλληλα συνδεδεμένος με το επίπεδο ασφάλειας και ποιότητας των προϊόντων

Τρόποι απεικόνισης του χρόνου ζωής των προϊόντων

“Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από..”

Αυτός ο τρόπος απεικονίζει την ακριβή μέρα μέχρι την οποία το τρόφιμο είναι κατάλληλο για κατανάλωση, εφόσον αποθηκεύεται στις σωστές θερμοκρασίες. Συνήθως αυτός ο τρόπος χρησιμοποιείται για το φρέσκο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα μαγειρεμένα κρέατα, τις προπαρασκευασμένες σαλάτες και γενικά τρόφιμα τα οποία αν καταναλωθούν μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία, μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

“Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από το τέλος..”

Αυτός ο τρόπος απεικονίζει την περίοδο όπου ένα τρόφιμο μπορεί να κρατήσει τις ιδιότητές του αναλλοίωτες (π.χ. οσμή, γεύση, εμφάνιση). Σε αυτήν την περίπτωση αν το τρόφιμο καταναλωθεί μετά την προτεινόμενη ημερομηνία συνήθως δεν επιφέρει κινδύνους. Παραδείγματα συσκευασιών με αυτόν τον τρόπο επισήμανσης είναι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τα μπισκότα, τα κατεψυγμένα φαγητά.

Τι γράφεται στην ετικέτα ανάλογα με το χρόνο ζωής των τροφίμων;

  • Για τα τρόφιμα που ο χρόνος ζωής των οποίων είναι μικρότερος από 3 μήνες, η σχετική επισήμανση πρέπει να περιλαμβάνει την ημέρα και τον μήνα.
  • Για τα τρόφιμα που διατηρούνται έως και 18 μήνες η αναγραφή του μήνα και του έτους είναι απαραίτητη.
  • Για τα τρόφιμα που ο χρόνος ζωής τους είναι μεγαλύτερος από 18 μήνες, η επισήμανση περιλαμβάνει μόνο το έτος.
  • Για κάποια τρόφιμα, όπως π.χ. τα νωπά φρούτα, λαχανικά, τα κρασιά, το ξύδι, το μαγειρικό αλάτι, τα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής που θα καταναλωθούν εντός 24 ωρών, η ένδειξη του χρόνου ζωής δεν είναι απαραίτητη.

Πού πρέπει να αναγράφεται ο χρόνος ζωής;

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος ζωής των προϊόντων πρέπει να αναγράφεται σε εμφανές σημείο στην ετικέτα. Εσείς ως καταναλωτές θα πρέπει να αναζητάτε την ένδειξη αυτή αφού θα σας κατευθύνει στην απόφαση αγοράς/κατανάλωσης ή απόρριψης κάποιου προϊόντος. Η συμμόρφωση με τις οδηγίες χρήσης, συντήρησης και αποθήκευσης του προϊόντος θεωρείται αναγκαία από εσάς, αφού αυτό οδηγεί στη διασφάλιση της ποιότητας και ασφάλειας του τροφίμου που πρόκειται να καταναλώσετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η μαύρη ή η λευκή σοκολάτα είναι η πιο υγιεινή;

Από τι μπορεί να μολυνθεί το φαγητό που τρώμε;

Αν υποφέρετε από καούρες, δοκιμάστε το αγγούρι

Πώς να καταναλώνετε σωστά τη βρώμη σύμφωνα με τους διατροφολόγους

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Νηστεία διατροφή: Κατά τη διάρκεια της νηστείας, αποφεύγονται συγκεκριμένες τροφές, γεγονός που καθιστά απαραίτητο το σχεδιασμό μιας ισορροπημένης διατροφής για να διασφαλιστεί τόσο η υγεία όσο και η ευεξία.

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Close Icon