Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Χρόνιες ασθένειες: Η φιλική προς τον πλανήτη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 25%

Χρόνιες ασθένειες: Η φιλική προς τον πλανήτη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 25%

Χρόνιες ασθένειες: Όσοι ακολούθησαν μια βιώσιμη διατροφή με περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια των 30 ετών.

Τα «φιλικά προς τον πλανήτη» τρόφιμα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου θανάτου ενός ατόμου από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλες χρόνιες ασθένειες κατά 25%, δήλωσαν ερευνητές. Επιστήμονες στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι όσοι ακολούθησαν μια βιώσιμη διατροφή με περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης -όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς- είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια των 30 ετών σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο φιλικά προς το περιβάλλον γεύματα.

Με βάση τα ευρήματά τους, που παρουσιάστηκαν στο Nutrition 2023 – την ετήσια συνάντηση της American Society for Nutrition στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης – οι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα βαθμολογία διατροφής που δείχνει τις επιπτώσεις των τροφίμων στην ανθρώπινη υγεία καθώς και στο περιβάλλον. Γνωστός ως Planetary Health Diet Index (PHDI), εξετάζει τα υπάρχοντα στοιχεία για να δώσει βαθμολογία για τα τρόφιμα. Ο δείκτης λαμβάνει υπόψη τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως:

  • οι καρδιακές παθήσεις,
  • ο καρκίνος του εντέρου,
  • ο διαβήτης,
  • και το εγκεφαλικό,
  • καθώς και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις όπως η χρήση νερού, η χρήση γης, η ρύπανση από θρεπτικά συστατικά και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

 

Η ομάδα είπε ότι η εργασία τους βασίζεται στην υπάρχουσα έρευνα που δείχνει ότι τα φυτικά τρόφιμα είναι πιο υγιεινά και λιγότερο επιβλαβή για τον πλανήτη από τα κόκκινα και τα επεξεργασμένα κρέατα. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό το εργαλείο θα βοηθήσει τους φορείς χάραξης πολιτικής και τους φορείς δημόσιας υγείας να αναπτύξουν στρατηγικές για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

Ο Linh Bui, διδάκτορας στο Τμήμα Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, δήλωσε: «Προτείναμε μια νέα βαθμολογία διατροφής που ενσωματώνει τα καλύτερα τρέχοντα επιστημονικά στοιχεία για τις επιπτώσεις των τροφίμων τόσο στην υγεία όσο και στο περιβάλλον. «Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την υπόθεσή μας ότι μια υψηλότερη βαθμολογία της Πλανητικής Διατροφής Υγείας συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας».

Αφού ανέπτυξαν το εργαλείο τους, οι ερευνητές το χρησιμοποίησαν για να προσδιορίσουν και να παρατηρήσουν τα αποτελέσματα περισσότερων από 100.000 ανθρώπων στις ΗΠΑ, από το 1986 έως το 2018. Περισσότεροι από 47.000 πέθαναν κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης άνω των 30 ετών. Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι υψηλότερες βαθμολογίες PHDI συσχετίστηκαν με 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο ή καρδιακές παθήσεις, 20% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από νευροεκφυλιστικές ασθένειες και 50% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αναπνευστικές παθήσεις.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Υγιεινές τροφές για αύξηση της ενέργειας του σώματός μας

Ιαπωνική δίαιτα 14 ημερών: Μια υγιεινή και αποτελεσματική επιλογή απώλειας βάρους

Η κατανάλωση πρωινού πριν από τις 8 π.μ. μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Η σύνδεση μεταξύ ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών και καρδιαγγειακών παθήσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο συχνά μπορούμε να καταναλώνουμε ζυμαρικά;

Ζυμαρικά: Η κατανάλωση ζυμαρικών μπορεί να ενταχθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά είναι σημαντικό να την προσεγγίσετε με μέτρο για να διατηρήσετε μια υγιή διατροφή.

Οι 5 καλύτερες επιλογές για βραδινό, σύμφωνα με διατροφολόγο 

Απώλεια βάρους: Μια πλούσια σαλάτα με φρέσκα λαχανικά, όπως σπανάκι, ρόκα και ντομάτες, μπορεί να είναι εξαιρετική επιλογή. Προσθέστε ψητό κοτόπουλο, τόνο ή φασόλια για να αυξήσετε την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Βούτυρο ghee: Μπορεί να βοηθήσει στην πέψη;

Βούτυρο ghee: Το βούτυρο ghee, το παραδοσιακό καθαρισμένο βούτυρο που χρησιμοποιείται ευρέως στη νοτιοασιατική κουζίνα, δεν είναι μόνο γνωστό για την πλούσια γεύση του, αλλά και για τα πιθανά οφέλη του για την υγεία.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την πείνα μας;

Αίσθημα πείνας: Η πείνα είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, τόσο φυσιολογικούς όσο και ψυχολογικούς. Παρακάτω αναφέρονται οι κυριότεροι παράγοντες

Αποκατάσταση από τραυματισμούς: Ισορροπημένα γεύματα και σνακ για την ενίσχυσή της

Αποκατάσταση από τραυματισμούς: Η διατροφή έχει ζωτική σημασία στην αποκατάσταση από αθλητικούς τραυματισμούς, επηρεάζοντας σημαντικά την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας επούλωσης.

Close Icon