Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Χρόνιες ασθένειες: Η φιλική προς τον πλανήτη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 25%

Χρόνιες ασθένειες: Η φιλική προς τον πλανήτη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 25%

Χρόνιες ασθένειες: Όσοι ακολούθησαν μια βιώσιμη διατροφή με περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια των 30 ετών.



Τα «φιλικά προς τον πλανήτη» τρόφιμα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου θανάτου ενός ατόμου από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλες χρόνιες ασθένειες κατά 25%, δήλωσαν ερευνητές. Επιστήμονες στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι όσοι ακολούθησαν μια βιώσιμη διατροφή με περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης -όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς- είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια των 30 ετών σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο φιλικά προς το περιβάλλον γεύματα.


Με βάση τα ευρήματά τους, που παρουσιάστηκαν στο Nutrition 2023 – την ετήσια συνάντηση της American Society for Nutrition στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης – οι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα βαθμολογία διατροφής που δείχνει τις επιπτώσεις των τροφίμων στην ανθρώπινη υγεία καθώς και στο περιβάλλον. Γνωστός ως Planetary Health Diet Index (PHDI), εξετάζει τα υπάρχοντα στοιχεία για να δώσει βαθμολογία για τα τρόφιμα. Ο δείκτης λαμβάνει υπόψη τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως:

  • οι καρδιακές παθήσεις,
  • ο καρκίνος του εντέρου,
  • ο διαβήτης,
  • και το εγκεφαλικό,
  • καθώς και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις όπως η χρήση νερού, η χρήση γης, η ρύπανση από θρεπτικά συστατικά και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

 

Η ομάδα είπε ότι η εργασία τους βασίζεται στην υπάρχουσα έρευνα που δείχνει ότι τα φυτικά τρόφιμα είναι πιο υγιεινά και λιγότερο επιβλαβή για τον πλανήτη από τα κόκκινα και τα επεξεργασμένα κρέατα. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό το εργαλείο θα βοηθήσει τους φορείς χάραξης πολιτικής και τους φορείς δημόσιας υγείας να αναπτύξουν στρατηγικές για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

Ο Linh Bui, διδάκτορας στο Τμήμα Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, δήλωσε: «Προτείναμε μια νέα βαθμολογία διατροφής που ενσωματώνει τα καλύτερα τρέχοντα επιστημονικά στοιχεία για τις επιπτώσεις των τροφίμων τόσο στην υγεία όσο και στο περιβάλλον. «Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την υπόθεσή μας ότι μια υψηλότερη βαθμολογία της Πλανητικής Διατροφής Υγείας συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας».

Αφού ανέπτυξαν το εργαλείο τους, οι ερευνητές το χρησιμοποίησαν για να προσδιορίσουν και να παρατηρήσουν τα αποτελέσματα περισσότερων από 100.000 ανθρώπων στις ΗΠΑ, από το 1986 έως το 2018. Περισσότεροι από 47.000 πέθαναν κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης άνω των 30 ετών. Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι υψηλότερες βαθμολογίες PHDI συσχετίστηκαν με 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο ή καρδιακές παθήσεις, 20% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από νευροεκφυλιστικές ασθένειες και 50% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αναπνευστικές παθήσεις.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Υγιεινές τροφές για αύξηση της ενέργειας του σώματός μας

Ιαπωνική δίαιτα 14 ημερών: Μια υγιεινή και αποτελεσματική επιλογή απώλειας βάρους

Η κατανάλωση πρωινού πριν από τις 8 π.μ. μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Η σύνδεση μεταξύ ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών και καρδιαγγειακών παθήσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon