Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Χρόνιες ασθένειες: Η φιλική προς τον πλανήτη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 25%

Χρόνιες ασθένειες: Η φιλική προς τον πλανήτη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 25%

Χρόνιες ασθένειες: Όσοι ακολούθησαν μια βιώσιμη διατροφή με περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια των 30 ετών.


Τα «φιλικά προς τον πλανήτη» τρόφιμα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου θανάτου ενός ατόμου από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλες χρόνιες ασθένειες κατά 25%, δήλωσαν ερευνητές. Επιστήμονες στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι όσοι ακολούθησαν μια βιώσιμη διατροφή με περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης -όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς- είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια των 30 ετών σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο φιλικά προς το περιβάλλον γεύματα.

Με βάση τα ευρήματά τους, που παρουσιάστηκαν στο Nutrition 2023 – την ετήσια συνάντηση της American Society for Nutrition στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης – οι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα βαθμολογία διατροφής που δείχνει τις επιπτώσεις των τροφίμων στην ανθρώπινη υγεία καθώς και στο περιβάλλον. Γνωστός ως Planetary Health Diet Index (PHDI), εξετάζει τα υπάρχοντα στοιχεία για να δώσει βαθμολογία για τα τρόφιμα. Ο δείκτης λαμβάνει υπόψη τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως:

  • οι καρδιακές παθήσεις,
  • ο καρκίνος του εντέρου,
  • ο διαβήτης,
  • και το εγκεφαλικό,
  • καθώς και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις όπως η χρήση νερού, η χρήση γης, η ρύπανση από θρεπτικά συστατικά και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

 

Η ομάδα είπε ότι η εργασία τους βασίζεται στην υπάρχουσα έρευνα που δείχνει ότι τα φυτικά τρόφιμα είναι πιο υγιεινά και λιγότερο επιβλαβή για τον πλανήτη από τα κόκκινα και τα επεξεργασμένα κρέατα. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό το εργαλείο θα βοηθήσει τους φορείς χάραξης πολιτικής και τους φορείς δημόσιας υγείας να αναπτύξουν στρατηγικές για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

Ο Linh Bui, διδάκτορας στο Τμήμα Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, δήλωσε: «Προτείναμε μια νέα βαθμολογία διατροφής που ενσωματώνει τα καλύτερα τρέχοντα επιστημονικά στοιχεία για τις επιπτώσεις των τροφίμων τόσο στην υγεία όσο και στο περιβάλλον. «Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την υπόθεσή μας ότι μια υψηλότερη βαθμολογία της Πλανητικής Διατροφής Υγείας συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας».

Αφού ανέπτυξαν το εργαλείο τους, οι ερευνητές το χρησιμοποίησαν για να προσδιορίσουν και να παρατηρήσουν τα αποτελέσματα περισσότερων από 100.000 ανθρώπων στις ΗΠΑ, από το 1986 έως το 2018. Περισσότεροι από 47.000 πέθαναν κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης άνω των 30 ετών. Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι υψηλότερες βαθμολογίες PHDI συσχετίστηκαν με 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο ή καρδιακές παθήσεις, 20% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από νευροεκφυλιστικές ασθένειες και 50% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αναπνευστικές παθήσεις.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Υγιεινές τροφές για αύξηση της ενέργειας του σώματός μας

Ιαπωνική δίαιτα 14 ημερών: Μια υγιεινή και αποτελεσματική επιλογή απώλειας βάρους

Η κατανάλωση πρωινού πριν από τις 8 π.μ. μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Η σύνδεση μεταξύ ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών και καρδιαγγειακών παθήσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon