Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Χρόνια ηπατική νόσος: Αποφύγετε μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη & λιπαρά

Χρόνια ηπατική νόσος: Αποφύγετε μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη & λιπαρά

Χρόνια ηπατική νόσος: Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μιζούρι ανακάλυψε μια σχέση μεταξύ της δυτικής δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρης και της ανάπτυξης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.



Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μιζούρι ανακάλυψε μια σχέση μεταξύ της δυτικής δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρης και της ανάπτυξης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, της κύριας αιτίας χρόνιας ηπατικής νόσου. Η μελέτη, που διεξήχθη στο MU’s Roy Blunt NextGen Precision Health Building, εντόπισε τους δυτικούς μικροβιακούς και μεταβολικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην ηπατική νόσο, προάγοντας την κατανόησή μας για τον άξονα εντέρου-ήπατος και, ως αποτέλεσμα, την ανάπτυξη διατροφικών και μικροβιακών παρεμβάσεων γι’ αυτή η παγκόσμια απειλή για την υγεία.


«Μόλις αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πώς η τροφή και η μικροχλωρίδα του εντέρου αλληλεπιδρούν για την παραγωγή μεταβολιτών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη ηπατικής νόσου», δήλωσε ο συν-κύριος ερευνητής, Guangfu Li, Ph.D., DVM, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα χειρουργικής και Τμήμα Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας. “Ωστόσο, τα συγκεκριμένα βακτήρια και οι μεταβολίτες, καθώς και οι υποκείμενοι μηχανισμοί δεν ήταν καλά κατανοητοί μέχρι τώρα. Αυτή η έρευνα ξεκλειδώνει το πώς και το γιατί.”

Το έντερο και το ήπαρ έχουν στενή ανατομική και λειτουργική σύνδεση μέσω της πυλαίας φλέβας. Οι ανθυγιεινές δίαιτες αλλάζουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, με αποτέλεσμα την παραγωγή παθογόνων παραγόντων που επηρεάζουν το ήπαρ. Ταΐζοντας ποντίκια με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι τα ποντίκια ανέπτυξαν ένα βακτήριο του εντέρου που ονομάζεται Blautia producta και ένα λιπίδιο που προκαλούσε φλεγμονή του ήπατος και ίνωση. Αυτό, με τη σειρά του, προκάλεσε στα ποντίκια να αναπτύξουν μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα ή λιπώδη ηπατική νόσο, με παρόμοια χαρακτηριστικά με την ανθρώπινη ασθένεια.

«Η λιπώδης νόσος του ήπατος είναι μια παγκόσμια επιδημία υγείας», δήλωσε ο Kevin Staveley-O`Carroll, MD, Ph.D., καθηγητής στο τμήμα χειρουργικής, ένας από τους κύριους ερευνητές. “Όχι μόνο γίνεται η κύρια αιτία καρκίνου του ήπατος και κίρρωσης, αλλά πολλοί ασθενείς που βλέπω με άλλους καρκίνους έχουν λιπώδη ηπατική νόσο και δεν το γνωρίζουν καν. Συχνά, αυτό τους καθιστά αδύνατο να υποβληθούν σε δυνητικά θεραπευτική επέμβαση για άλλους καρκίνους».

Ως μέρος αυτής της μελέτης, οι ερευνητές δοκίμασαν τη θεραπεία  ποντικών με ένα κοκτέιλ αντιβιοτικού που χορηγήθηκε μέσω του πόσιμου νερού. Διαπίστωσαν ότι η αντιβιοτική θεραπεία μείωσε τη φλεγμονή του ήπατος και τη συσσώρευση λιπιδίων, με αποτέλεσμα τη μείωση της λιπώδους νόσου του ήπατος. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι επαγόμενες από αντιβιοτικά αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου μπορούν να καταστείλουν τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις και την ηπατική ίνωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι προκαλεί την αύξηση του γαλακτικού οξέος στο αίμα;

Τα φυσικά πεπτίδια μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Τι είναι η κίρρωση του ήπατος και ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα αλληλένδετα συμπτώματα και οι επιπτώσεις του αλκοολισμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon