Χριστούγεννα: Δημιουργήστε μία διαφορετική χριστουγεννιάτικη συνταγή για το εορταστικό σας τραπέζι. Φτιάξτε την πιο νόστιμη αλμυρή χριστουγεννιάτικη πίτα που έχετε φάει ποτέ!
Δημιουργήστε μία διαφορετική χριστουγεννιάτικη συνταγή για το εορταστικό σας τραπέζι. Προσθέστε σε αυτήν αποξηραμένα φρούτα, cranberries και κοτόπουλο. Μπορεί σαν συνδυασμός να μην σας ακούγεται πολύ ωραίος, αλλά η η γεύση του θα σας ανταμείψει!
Χριστουγεννιάτικη αλμυρή πίτα
Συστατικά συνταγής:
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- βούτυρο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 500 γρ λουκάνικο κρέας ή λουκάνικα με φλούδα
- τριμμένο ξύσμα από 1 λεμόνι
- 100 γρ φρέσκια λευκή φρυγανιά
- 85 g έτοιμα προς κατανάλωση αποξηραμένα βερίκοκα, ψιλοκομμένα
- 50 γρ κάστανο, σε κονσέρβα ή σε κενό αέρος, ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο ή 1 κουταλάκι του γλυκού ξερό θυμάρι
- 100 g cranberries, φρέσκα ή κατεψυγμένα
- 500 γρ στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και πέτσα
- Συσκευασία 500g έτοιμη ζύμη κρούστας
- χτυπημένο αυγό, για άλειμμα
Μέθοδος Παρασκευής
ΒΗΜΑ 1
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 190C. Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας λάδι και το βούτυρο σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Το αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το λουκάνικο, το ξύσμα λεμονιού, τη φρυγανιά, τα βερίκοκα, τα κάστανα και το θυμάρι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα κράνμπερι και ανακατεύουμε τα πάντα με τα χέρια μας, προσθέτοντας μπόλικο πιπέρι και λίγο αλάτι.
ΒΗΜΑ 2
Κόβουμε κάθε στήθος κοτόπουλου σε τρία φιλέτα κατά μήκος και αλατοπιπερώνουμε παντού. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι και τηγανίζουμε γρήγορα τα φιλέτα κοτόπουλου μέχρι να ροδίσουν, περίπου 6-8 λεπτά.
ΒΗΜΑ 3
Ανοίγουμε τα δύο τρίτα της ζύμης για να στρώσουμε μια φόρμα τάρτας 20-23 εκ. ή βαθιά χαλαρή βάση. Πιέζουμε το μισό μείγμα του λουκάνικου και απλώνουμε μέχρι το επίπεδο. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μία στρώση και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο λουκάνικο. Πιέζουμε ελαφρά προς τα κάτω.
ΒΗΜΑ 4
Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη. Αλείφουμε τις άκρες της ζύμης με χτυπημένο αυγό και σκεπάζουμε με το καπάκι της ζύμης. Τσιμπάμε τις άκρες για να σφραγιστούν και μετά κόβουμε. Αλείφουμε το πάνω μέρος της πίτας με αυγό και στη συνέχεια φτιάχνουμε σχήματα φύλλων με πουρνάρι και μούρα. Διακοσμούμε την πίτα και αλείφουμε ξανά με αυγό.
ΒΗΜΑ 5
Τοποθετούμε τη φόρμα σε ένα ταψί και ψήνουμε για 50-60 λεπτά και μετά κρυώνουμε στη φόρμα για 15 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Σερβίρουμε με χειμωνιάτικη σαλάτα και τουρσιά.
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube