Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Χόρτα με λεμόνι και ελαιόλαδο: Η μαγεία βρίσκεται στην απλότητα

Χόρτα με λεμόνι και ελαιόλαδο: Η μαγεία βρίσκεται στην απλότητα

Χόρτα με λεμόνι και ελαιόλαδο: Αυτή η απλή αλλά γευστική συνταγή αναδεικνύει τη φυσική νοστιμιά των φρέσκων χόρτων ενισχυμένη με λεμόνι και ελαιόλαδο.


Τα χόρτα, ένα κλασικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας, γιορτάζει την απλότητα και τις ζωηρές γεύσεις των φρέσκων χόρτων. Συχνά σε ελληνικά σπίτια και ταβέρνες, αυτό το πιάτο αναδεικνύει τη μεσογειακή προσέγγιση στη μαγειρική: φρέσκα, υγιεινά υλικά που παρασκευάζονται με ελάχιστη φασαρία. Τα χόρτα αποτελούνται συνήθως από άγρια ​​χόρτα, όπως πικραλίδα, σπανάκι και τσουρέκι, ασπρισμένα και στη συνέχεια σοταρισμένα με σκόρδο και ελαιόλαδο. Η τελευταία πινελιά του χυμού λεμονιού προσθέτει ένα αναζωογονητικό boost, εξισορροπώντας την πικρία των χόρτων.

Συστατικά:

  • 1 κιλό ανάμεικτα χόρτα (πικραλίδα, σπανάκι, σέσκουλο)
  • 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο λεμόνι (ξεφλουδισμένο και χυμό)
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Τυρί φέτα τριμμένη (προαιρετικά)
  • Νιφάδες κόκκινης πιπεριάς (προαιρετικά)

 

Οδηγίες:

  • Προετοιμάστε τα χόρτα: Ξεκινήστε πλένοντας καλά τα ανάμεικτα χόρτα για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά ή τρίμμα. Κόψτε τυχόν σκληρούς μίσχους, ειδικά αν χρησιμοποιείτε πικραλίδα ή σέσκουλο. Κόψτε ή κόψτε τα χόρτα σε εύχρηστα κομμάτια, διασφαλίζοντας ότι είναι περίπου ομοιόμορφα σε μέγεθος για ομοιόμορφο μαγείρεμα.
  • Μπλανσάρετέ τα: Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και αφήστε τη να βράσει. Προσθέστε μια γενναιόδωρη πρέζα αλάτι στο βραστό νερό. Δουλεύοντας σε παρτίδες, αν χρειάζεται, ασπρίζουμε τα χόρτα βυθίζοντάς τα σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθούν και να γίνουν τρυφερά. Χρησιμοποιήστε μια τρυπητή κουτάλα για να μεταφέρετε τα ασπρισμένα χόρτα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό για να σταματήσετε τη διαδικασία μαγειρέματος και να διατηρήσετε το ζωντανό τους χρώμα.
  • Στραγγίζουμε και στύβουμε: Μόλις κρυώσουν τα χόρτα, τα στραγγίζουμε καλά. Στίψτε την περίσσεια νερού χρησιμοποιώντας τα χέρια σας ή μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Αυτό το βήμα είναι κρίσιμο για να μην γίνει πολύ νερουλό το πιάτο.
  • Σοτάρουμε με σκόρδο: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρετε για περίπου 1 λεπτό μέχρι να μυρίσει αλλά όχι να ροδίσει. Προσθέστε τα στραγγισμένα χόρτα στο τηγάνι, ανακατεύοντας να αλείψουν ομοιόμορφα με το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά μέχρι να ζεσταθούν τα χόρτα.
  • Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε: Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Προσθέστε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας τα χόρτα να ενωθούν. Καρικέψτε με αλάτι και πιπέρι βάσει της γεύσης σας. Για λίγη φωτιά πασπαλίζουμε με νιφάδες κόκκινης πιπεριάς. Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, προαιρετικά γαρνίροντας με θρυμματισμένη φέτα.

Τα χόρτα είναι ένα ευέλικτο και θρεπτικό πιάτο που μπορείτε να το απολαύσετε ως συνοδευτικό ή ελαφρύ κυρίως πιάτο. Συνδυάστε το με ψωμί κρούστας, πίτα ή ψητά κρέατα για ένα πλήρες γεύμα. Αυτή η απλή αλλά γευστική συνταγή για υγιεινή διατροφή αναδεικνύει τη φυσική νοστιμιά των φρέσκων χόρτων ενισχυμένη με λεμόνι και ελαιόλαδο.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Pasta salad: Σαλάτα ζυμαρικών με κοτόπουλο και dressing σουσαμιού

Καρπούζι: Ένα καλοκαιρινό φρούτο γεμάτο οφέλη για την υγεία

Συνταγή για φρέσκια και ζουμερή σαλάτα σολομού

Δροσερή τονοσαλάτα για ένα πλήρες καλοκαιρινό γεύμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon