Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Χοληστερόλη ξηρός καρπός: Ο ιδανικός ξηρός καρπός για την καταπολέμηση της χοληστερόλης

Χοληστερόλη ξηρός καρπός: Ο ιδανικός ξηρός καρπός για την καταπολέμηση της χοληστερόλης

Οι ξηροί καρποί είναι γνωστό ότι κάνουν καλό στην υγεία μας - Ποιος εξ αυτών μπορεί να συντελέσει στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων; ξηροί



Χοληστερόλη ξηρός καρπός: Τρώγοντας μισό περίπου φλιτζάνι καρύδια καθημερινά για δύο χρόνια μπορείτε να πετύχετε μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης, υποστηρίζουν ερευνητές βάσει σχετικής μελέτης που δημοσίευσαν στο Circulation. Τα καρύδια είναι καλή πηγή ωμέγα-λιπαρών οξέων (άλφα-λινολενικό οξύ), τα οποία έχουν διαπιστωθεί ότι είναι πολύτιμα για την καρδιαγγειακή μας υγεία.

«Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι ξηροί καρποί γενικά και τα καρύδια ειδικά σχετίζονται με μειωμένη συχνότητα της καρδιαγγειακής νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Κι αυτό διότι συντελούν σε μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης και βελτιώνουν επίσης τα μικροσωματίδια της», εξηγεί ο Δρ Emilio Ros, διευθυντής της Κλινικής Λιπιδίων στο Νοσοκομείο της Βαρκελώνης. Και προσθέτει ότι: «τα σωματίδια της LDL διαφέρουν ως προς το μέγεθος τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μικρά και συμπαγή σωματίδια σχετίζονται πιο άμεσα με την αθηροσκλήρωση».


Στο πλαίσιο της μελέτης Walnuts and Healthy Aging οι ερευνητές εξέτασαν αν η τακτική κατανάλωση καρυδιών, ανεξάρτητα της διατροφής που κάνει το άτομο ή που ζει, έχει καλή επίδραση στις λιποπρωτεΐνες.

Η έρευνα έγινε μεταξύ Μαΐου 2012 και Μαΐου 2016 με τη συμμετοχή 708 ατόμων 63-79 ετών (το 68% ήταν γυναίκες) που ήταν υγιείς, ζούσαν μόνοι τους είτε στη Βαρκελώνη είτε στη Λομα Λίντα της Καλιφόρνια.

Με τυχαία επιλογή οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: την ομάδα παρέμβασης και την ομάδα ελέγχου. Στην πρώτη προστέθηκε στη διατροφή τους μισό φλιτζάνι καρύδια την ημέρα, ενώ στην δεύτερη ομάδα τα άτομα δεν έτρωγαν καρύδια. Μετά από δύο χρόνια οι εθελοντές ελέγχθηκαν ως προς τα επίπεδα της χοληστερόλης και τη συγκέντρωση και το μέγεθος των λιποπρωτεϊνών .

Από τη συνδυαστική ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι:

η ομάδα παρέμβασης είχε χαμηλότερη LDL χοληστερόλη -κατά μέσο όρο 4.3 mg/dL- και ολική χοληστερόλης κατά μέσο όρο 8.5 mg/dL.

η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών μείωσε τον αριθμό των LDL σωματιδίων κατά 4,3% και των μικροσωματιδίων LDL κατά 6,1%, αλλαγές που σχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

μειώθηκε επίσης η ενδιάμεση χοληστερόλη (IDL), η οποία θεωρείται προάγγελος της LDL

οι αλλαγές στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης διέφεραν ανάλογα με το φύλο: στους άνδρες μειώθηκε κατά 7.9% και στις γυναίκες κατά 2.6%.

«Αν και η μείωση στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης δεν ήταν μεγάλη, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι στην αρχή της μελέτης όλοι οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς και δεν είχαν σημαντικές χρόνιες παθήσεις. Σε ένα πληθυσμό ηλικιωμένων ατόμων, όπου περίπου το 50% λαμβάνει αντι-υπερτασικά και φάρμακα για την υπερχοληστερολαιμία, μια διατροφή πλούσια σε καρύδια θα συντελέσει με πολύ σημαντική μείωση της χοληστερόλης», σημειώνουν οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σνακ που βοηθούν το διατροφικό σας πλάνο σε σχέση με τον διαβήτη

Έξυπνες λύσεις για να καταπολεμήσετε τη διαρκή κόπωση

Tροφές που μπορούν να απαλύνουν το άγχος σας

Τα αντιοξειδωτικά και θεραπευτικά οφέλη του ροδάκινου

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon