Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Χοληστερόλη ξηρός καρπός: Ο ιδανικός ξηρός καρπός για την καταπολέμηση της χοληστερόλης

Χοληστερόλη ξηρός καρπός: Ο ιδανικός ξηρός καρπός για την καταπολέμηση της χοληστερόλης

Οι ξηροί καρποί είναι γνωστό ότι κάνουν καλό στην υγεία μας - Ποιος εξ αυτών μπορεί να συντελέσει στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων; ξηροί


Χοληστερόλη ξηρός καρπός: Τρώγοντας μισό περίπου φλιτζάνι καρύδια καθημερινά για δύο χρόνια μπορείτε να πετύχετε μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης, υποστηρίζουν ερευνητές βάσει σχετικής μελέτης που δημοσίευσαν στο Circulation. Τα καρύδια είναι καλή πηγή ωμέγα-λιπαρών οξέων (άλφα-λινολενικό οξύ), τα οποία έχουν διαπιστωθεί ότι είναι πολύτιμα για την καρδιαγγειακή μας υγεία.

«Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι ξηροί καρποί γενικά και τα καρύδια ειδικά σχετίζονται με μειωμένη συχνότητα της καρδιαγγειακής νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Κι αυτό διότι συντελούν σε μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης και βελτιώνουν επίσης τα μικροσωματίδια της», εξηγεί ο Δρ Emilio Ros, διευθυντής της Κλινικής Λιπιδίων στο Νοσοκομείο της Βαρκελώνης. Και προσθέτει ότι: «τα σωματίδια της LDL διαφέρουν ως προς το μέγεθος τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μικρά και συμπαγή σωματίδια σχετίζονται πιο άμεσα με την αθηροσκλήρωση».

Στο πλαίσιο της μελέτης Walnuts and Healthy Aging οι ερευνητές εξέτασαν αν η τακτική κατανάλωση καρυδιών, ανεξάρτητα της διατροφής που κάνει το άτομο ή που ζει, έχει καλή επίδραση στις λιποπρωτεΐνες.

Η έρευνα έγινε μεταξύ Μαΐου 2012 και Μαΐου 2016 με τη συμμετοχή 708 ατόμων 63-79 ετών (το 68% ήταν γυναίκες) που ήταν υγιείς, ζούσαν μόνοι τους είτε στη Βαρκελώνη είτε στη Λομα Λίντα της Καλιφόρνια.

Με τυχαία επιλογή οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: την ομάδα παρέμβασης και την ομάδα ελέγχου. Στην πρώτη προστέθηκε στη διατροφή τους μισό φλιτζάνι καρύδια την ημέρα, ενώ στην δεύτερη ομάδα τα άτομα δεν έτρωγαν καρύδια. Μετά από δύο χρόνια οι εθελοντές ελέγχθηκαν ως προς τα επίπεδα της χοληστερόλης και τη συγκέντρωση και το μέγεθος των λιποπρωτεϊνών .

Από τη συνδυαστική ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι:

η ομάδα παρέμβασης είχε χαμηλότερη LDL χοληστερόλη -κατά μέσο όρο 4.3 mg/dL- και ολική χοληστερόλης κατά μέσο όρο 8.5 mg/dL.

η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών μείωσε τον αριθμό των LDL σωματιδίων κατά 4,3% και των μικροσωματιδίων LDL κατά 6,1%, αλλαγές που σχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

μειώθηκε επίσης η ενδιάμεση χοληστερόλη (IDL), η οποία θεωρείται προάγγελος της LDL

οι αλλαγές στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης διέφεραν ανάλογα με το φύλο: στους άνδρες μειώθηκε κατά 7.9% και στις γυναίκες κατά 2.6%.

«Αν και η μείωση στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης δεν ήταν μεγάλη, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι στην αρχή της μελέτης όλοι οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς και δεν είχαν σημαντικές χρόνιες παθήσεις. Σε ένα πληθυσμό ηλικιωμένων ατόμων, όπου περίπου το 50% λαμβάνει αντι-υπερτασικά και φάρμακα για την υπερχοληστερολαιμία, μια διατροφή πλούσια σε καρύδια θα συντελέσει με πολύ σημαντική μείωση της χοληστερόλης», σημειώνουν οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σνακ που βοηθούν το διατροφικό σας πλάνο σε σχέση με τον διαβήτη

Έξυπνες λύσεις για να καταπολεμήσετε τη διαρκή κόπωση

Tροφές που μπορούν να απαλύνουν το άγχος σας

Τα αντιοξειδωτικά και θεραπευτικά οφέλη του ροδάκινου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon