Χοληστερίνη: Τα καρύδια έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), που είναι σημαντική επειδή μπορεί να επηρεάσει τη νευρολογική και καρδιαγγειακή υγεία.
Ενώ οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι ορισμένες τροφές βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς, υπάρχουν πολλά ερωτήματα, όπως πώς συμβαίνει αυτό και ποιες άλλες τροφές υπάρχουν που μπορεί να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ερευνητές από το Texas Tech University στο Lubbock και το Juniata College στο Huntingdon, PA, ήθελαν να μάθουν περισσότερα για το πώς τα καρύδια μπορούν να ωφελήσουν την καρδιά και αν αυτό ξεκινά από το έντερο.
Ο ρόλος του μικροβιώματος του εντέρου
Ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου είναι επιτακτική ανάγκη για καλή υγεία. Η μικροχλωρίδα του εντέρου είναι μια ομάδα μικροοργανισμών που αποικίζουν τη γαστρεντερική οδό. Ορισμένες εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι υπάρχουν 1.013 βακτήρια στην ανθρώπινη γαστρεντερική οδό, περίπου όσα ανθρώπινα κύτταρα στο σώμα. Μερικές φορές η ασθένεια ή οι επιλογές του τρόπου ζωής μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και να κάνουν τα κακά βακτήρια να υπερισχύουν των καλών βακτηρίων.
Η NIHT σημειώνει ότι «το μικροβίωμα του εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία και επηρεάζει την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών που κυμαίνονται από μεταβολικές ασθένειες έως γαστρεντερικές διαταραχές και καρκίνο του παχέος εντέρου». Υπάρχουν τρόποι βελτίωσης της υγείας του εντέρου, όπως η λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων για την εξισορρόπηση του μικροβιώματος του εντέρου. Τα τρόφιμα που μπορούν να φάνε οι άνθρωποι για να βοηθήσουν σε αυτό περιλαμβάνουν το γιαούρτι, τα τουρσί λαχανικά και το τσάι κομπούχα.
Τι έκανε η νέα μελέτη
Οι ερευνητές που διεξήγαγαν την τρέχουσα μελέτη ενδιαφέρθηκαν για το πώς τα καρύδια επηρεάζουν την υγεία του εντέρου και βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς. Τα καρύδια έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), που είναι σημαντική επειδή μπορεί να επηρεάσει τη νευρολογική και καρδιαγγειακή υγεία. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 42 συμμετέχοντες για αυτή τη μελέτη. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.
Όλοι οι συμμετέχοντες αρχικά ακολούθησαν μια παραδοσιακή δυτική διατροφή για 2 εβδομάδες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διατροφική τους κατανομή περιελάμβανε 50% πρόσληψη υδατανθράκων, 16% πρωτεΐνη και 34% λίπη. Οι επιστήμονες πήραν δείγματα κοπράνων για να αναλύσουν τα μικροβιώματα του εντέρου των συμμετεχόντων και στη συνέχεια τοποθέτησαν τους συμμετέχοντες σε μία από τις τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα, η οποία ονομάστηκε «ομάδα δίαιτας με καρύδια», αποτελούνταν από συμμετέχοντες που έτρωγαν 57–99 γραμμάρια (γρ.) καρύδια την ημέρα — περίπου 1 φλιτζάνι καρύδια.
Η δεύτερη ομάδα κατανάλωνε τις ίδιες ποσότητες ω-3 λιπαρού οξέος άλφα-λινολενικού οξέος που υπάρχει στα καρύδια χωρίς να τρώει καρύδια. Αυτή ήταν η ταιριαστή δίαιτα ελέγχου καρυδιάς. Στην τρίτη ομάδα ανατέθηκε να συμπληρώσει το ALA με ελαϊκό οξύ — ενώ δεν έτρωγε καρύδια — και αναφέρθηκε ως η ομάδα «το ελαϊκό οξύ αντικαθιστά το ALA στη δίαιτα χωρίς καρύδια». Στο τέλος των περιόδων δίαιτας 6 εβδομάδων, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα κοπράνων από τους συμμετέχοντες και ανέλυσαν τα δείγματα με μετατρανγραφική «για να διερευνήσουν τη σύνθεση και τη λειτουργικότητα της μικροχλωρίδας του εντέρου».
Καρύδια, υγεία της καρδιάς και του εντέρου
Μετά τη συλλογή δειγμάτων κοπράνων, οι ερευνητές διεξήγαγαν γενετική ανάλυση της μικροχλωρίδας του εντέρου από κάθε ομάδα. Κατάφεραν να προσδιορίσουν εάν υπήρχαν υψηλότερα ή χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων βακτηρίων. Οι ερευνητές βρήκαν υψηλότερα επίπεδα βακτηριδίων Gordonibacter στην ομάδα της δίαιτας με καρύδια. Αυτό το βακτήριο είναι υπεύθυνο για το μεταβολισμό των φυτικών ενώσεων. Οι ερευνητές είδαν επίσης υψηλότερα επίπεδα γονιδιακής έκφρασης σε μονοπάτια που εμπλέκονται με το αμινοξύ L-ομοαργινίνη στην ομάδα της δίαιτας με καρύδια. Αυτό είναι σημαντικό επειδή τα άτομα με χαμηλά επίπεδα ομοαργινίνης διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο.
Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες είδαν βελτιώσεις στις τιμές του δείκτη δυσβίωσης – την αναλογία κακών βακτηρίων προς καλά βακτήρια – αφού πέρασαν 6 εβδομάδες στη δίαιτά τους. Ενώ η ομάδα συμμετεχόντων για τη μελέτη ήταν μικρή, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν τη δυνατότητα βελτίωσης του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Ο Mansi Chandra που θα παρουσιάσει τη μελέτη, ανέφερε: «Η φύση της ίδιας της μελέτης είναι πολύ μοναδική […] από όσο γνωρίζουμε, [καθώς] η μετατρανγραφική δεν έχει χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για την αξιολόγηση της επίδρασης της κατανάλωσης καρυδιάς στην έκφραση γονιδίου της μικροχλωρίδας του εντέρου και είναι η πρώτη του είδους της».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube