Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Χοληστερίνη: Πώς μπορεί η ζάχαρη να επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερόλης;

Χοληστερίνη: Πώς μπορεί η ζάχαρη να επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερόλης;

Χοληστερίνη: Η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τη συνολική χοληστερόλη σας και να επηρεάσει την ισορροπία της LDL και της HDL.



Ένας κύριος ένοχος πίσω από την υψηλή χοληστερόλη είναι τα λιπαρά στη διατροφή σας, ιδιαίτερα τα κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται στα ζωικά προϊόντα. Ωστόσο, η ζάχαρη έχει επίσης αντίκτυπο. Μπορεί να αυξήσει τη συνολική χοληστερόλη σας και να επηρεάσει την ισορροπία της LDL και της HDL. «Δίαιτες πλούσιες σε ζάχαρη προκαλούν το συκώτι να δημιουργεί περισσότερη LDL και οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μειώνουν επίσης την HDL χοληστερόλη», λέει ο Eric Ascher, D.O., οικογενειακός γιατρός στο νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη.


Το πώς ακριβώς η υπερβολική ζάχαρη διαταράσσει την ισορροπία της χοληστερόλης στο αίμα δεν είναι πλήρως κατανοητό, αλλά περιλαμβάνει την ενεργοποίηση ορισμένων χημικών οδών που οδηγούν το ήπαρ να παράγει περισσότερη LDL και λιγότερη HDL. Επιπλέον, καθώς η επιπλέον ζάχαρη δεν χρειάζεται για ενέργεια, το συκώτι τη μετατρέπει σε λίπος με τη μορφή τριγλυκεριδίων. Η ζάχαρη φαίνεται επίσης να αναστέλλει ένα ένζυμο που βοηθά στη διάσπαση και την απομάκρυνση των τριγλυκεριδίων από το σώμα.

«Ο σκοπός των τριγλυκεριδίων είναι να παρέχουν καύσιμο στους μύες για μυϊκή δραστηριότητα και να αποθηκεύουν ενέργεια στα λιποκύτταρα σε περίπτωση λιμοκτονίας», εξηγεί ο Carl E. Orringer, M.D., καθηγητής κλινικής ιατρικής και διευθυντής της Προληπτικής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Miller School of Medicine στο Μαϊάμι, Φλόριντα. Ωστόσο, όπως και η LDL χοληστερόλη, η ύπαρξη πολύ υψηλού επιπέδου τριγλυκεριδίων προκαλεί ανησυχία. Τα υψηλά τριγλυκερίδια αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, έμφραγμα, εγκεφαλικό και πολλά άλλα.

Το 2020, οι ερευνητές δημοσίευσαν μια μελέτη στο Journal of the American Heart Association σχετικά με τον αντίκτυπο των ζαχαρούχων ποτών που συνδέει την κατανάλωση περισσότερων από ένα ζαχαρούχων ποτών 12 ουγκιών την ημέρα με 98% μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης χαμηλής HDL. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα άτομα που έπιναν περισσότερες από 12 ουγγιές σόδα ή άλλα ποτά με ζάχαρη την ημέρα είχαν περισσότερο από 50% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων από εκείνους που έπινε λιγότερο από ένα τέτοιο ρόφημα το μήνα.

Έρευνα για τη ζάχαρη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Δεδομένου ότι η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα LDL και γνωρίζουμε ότι η αυξημένη LDL σας θέτει σε μεγάλο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ζάχαρη, στην πραγματικότητα, συνδέεται με καρδιακές παθήσεις. Ο Δρ Orringer επισημαίνει μια σημαντική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Circulation, η οποία διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο αυξανόταν με την αύξηση των ποσοτήτων ζάχαρης στη διατροφή ενός ατόμου.

Η μελέτη εξέτασε την κατανάλωση σακχάρων που προστίθενται σε ζαχαρούχα ποτά, ποτά φρούτων, διαφορετικούς τύπους επιδορπίων, δημητριακά και ψωμιά. Αυτά τα σάκχαρα δεν υπάρχουν φυσικά στα τρόφιμα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπαιρναν το 10% έως 24% των ημερήσιων θερμίδων τους από πρόσθετη ζάχαρη είχαν περίπου το ένα τρίτο περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο σε μια περίοδο περίπου 15 ετών από εκείνους που έπαιρναν λιγότερο από το 10% των συνολικών τους θερμίδων. από προσθήκη ζάχαρης.

Οι άνθρωποι που έπαιρναν περισσότερο από το 25% των θερμίδων τους από την προσθήκη ζάχαρης διέτρεχαν κατά 275% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις. «Ο λόγος πίσω από αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο δεν έχει εξακριβωθεί με σαφήνεια», λέει ο Δρ. Orringer, «αν και μπορεί να οφείλεται σε επιδείνωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης στο αίμα και αυξημένη φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων». Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine το 2023, βρήκε επίσης μια ισχυρή σχέση μεταξύ της πρόσληψης ζάχαρης και των καρδιακών παθήσεων.

Η μελέτη εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες και την υγεία περισσότερων από 110.000 ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάθε 5% αύξηση της πρόσθετης ζάχαρης ως ποσοστό των συνολικών θερμίδων στη διατροφή αύξανε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 6% και τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 10%. Και μια πρόσφατη ανασκόπηση μελετών σχετικά με τον αντίκτυπο της ζάχαρης στην υγεία της καρδιάς, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology, επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης σχετίζεται με σημαντική αύξηση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, ακόμη και αν έχετε φυσιολογικό σωματικό βάρος και μια κατά τα άλλα υγιεινή διατροφή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα 6 καλύτερα υγιεινά σνακ για αργά το βράδυ

Πώς θα καταφέρετε να ζήσετε περισσότερο;

7 σνακ που πρέπει να φάτε εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη

Πώς η καρδιά συνδέεται με την παχυσαρκία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon