Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Χοληστερίνη: Πώς μπορεί η ζάχαρη να επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερόλης;

Χοληστερίνη: Πώς μπορεί η ζάχαρη να επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερόλης;

Χοληστερίνη: Η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τη συνολική χοληστερόλη σας και να επηρεάσει την ισορροπία της LDL και της HDL.


Ένας κύριος ένοχος πίσω από την υψηλή χοληστερόλη είναι τα λιπαρά στη διατροφή σας, ιδιαίτερα τα κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται στα ζωικά προϊόντα. Ωστόσο, η ζάχαρη έχει επίσης αντίκτυπο. Μπορεί να αυξήσει τη συνολική χοληστερόλη σας και να επηρεάσει την ισορροπία της LDL και της HDL. «Δίαιτες πλούσιες σε ζάχαρη προκαλούν το συκώτι να δημιουργεί περισσότερη LDL και οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μειώνουν επίσης την HDL χοληστερόλη», λέει ο Eric Ascher, D.O., οικογενειακός γιατρός στο νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη.

Το πώς ακριβώς η υπερβολική ζάχαρη διαταράσσει την ισορροπία της χοληστερόλης στο αίμα δεν είναι πλήρως κατανοητό, αλλά περιλαμβάνει την ενεργοποίηση ορισμένων χημικών οδών που οδηγούν το ήπαρ να παράγει περισσότερη LDL και λιγότερη HDL. Επιπλέον, καθώς η επιπλέον ζάχαρη δεν χρειάζεται για ενέργεια, το συκώτι τη μετατρέπει σε λίπος με τη μορφή τριγλυκεριδίων. Η ζάχαρη φαίνεται επίσης να αναστέλλει ένα ένζυμο που βοηθά στη διάσπαση και την απομάκρυνση των τριγλυκεριδίων από το σώμα.

«Ο σκοπός των τριγλυκεριδίων είναι να παρέχουν καύσιμο στους μύες για μυϊκή δραστηριότητα και να αποθηκεύουν ενέργεια στα λιποκύτταρα σε περίπτωση λιμοκτονίας», εξηγεί ο Carl E. Orringer, M.D., καθηγητής κλινικής ιατρικής και διευθυντής της Προληπτικής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Miller School of Medicine στο Μαϊάμι, Φλόριντα. Ωστόσο, όπως και η LDL χοληστερόλη, η ύπαρξη πολύ υψηλού επιπέδου τριγλυκεριδίων προκαλεί ανησυχία. Τα υψηλά τριγλυκερίδια αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, έμφραγμα, εγκεφαλικό και πολλά άλλα.

Το 2020, οι ερευνητές δημοσίευσαν μια μελέτη στο Journal of the American Heart Association σχετικά με τον αντίκτυπο των ζαχαρούχων ποτών που συνδέει την κατανάλωση περισσότερων από ένα ζαχαρούχων ποτών 12 ουγκιών την ημέρα με 98% μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης χαμηλής HDL. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα άτομα που έπιναν περισσότερες από 12 ουγγιές σόδα ή άλλα ποτά με ζάχαρη την ημέρα είχαν περισσότερο από 50% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων από εκείνους που έπινε λιγότερο από ένα τέτοιο ρόφημα το μήνα.

Έρευνα για τη ζάχαρη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Δεδομένου ότι η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα LDL και γνωρίζουμε ότι η αυξημένη LDL σας θέτει σε μεγάλο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ζάχαρη, στην πραγματικότητα, συνδέεται με καρδιακές παθήσεις. Ο Δρ Orringer επισημαίνει μια σημαντική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Circulation, η οποία διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο αυξανόταν με την αύξηση των ποσοτήτων ζάχαρης στη διατροφή ενός ατόμου.

Η μελέτη εξέτασε την κατανάλωση σακχάρων που προστίθενται σε ζαχαρούχα ποτά, ποτά φρούτων, διαφορετικούς τύπους επιδορπίων, δημητριακά και ψωμιά. Αυτά τα σάκχαρα δεν υπάρχουν φυσικά στα τρόφιμα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπαιρναν το 10% έως 24% των ημερήσιων θερμίδων τους από πρόσθετη ζάχαρη είχαν περίπου το ένα τρίτο περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο σε μια περίοδο περίπου 15 ετών από εκείνους που έπαιρναν λιγότερο από το 10% των συνολικών τους θερμίδων. από προσθήκη ζάχαρης.

Οι άνθρωποι που έπαιρναν περισσότερο από το 25% των θερμίδων τους από την προσθήκη ζάχαρης διέτρεχαν κατά 275% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις. «Ο λόγος πίσω από αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο δεν έχει εξακριβωθεί με σαφήνεια», λέει ο Δρ. Orringer, «αν και μπορεί να οφείλεται σε επιδείνωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης στο αίμα και αυξημένη φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων». Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine το 2023, βρήκε επίσης μια ισχυρή σχέση μεταξύ της πρόσληψης ζάχαρης και των καρδιακών παθήσεων.

Η μελέτη εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες και την υγεία περισσότερων από 110.000 ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάθε 5% αύξηση της πρόσθετης ζάχαρης ως ποσοστό των συνολικών θερμίδων στη διατροφή αύξανε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 6% και τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 10%. Και μια πρόσφατη ανασκόπηση μελετών σχετικά με τον αντίκτυπο της ζάχαρης στην υγεία της καρδιάς, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology, επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης σχετίζεται με σημαντική αύξηση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, ακόμη και αν έχετε φυσιολογικό σωματικό βάρος και μια κατά τα άλλα υγιεινή διατροφή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα 6 καλύτερα υγιεινά σνακ για αργά το βράδυ

Πώς θα καταφέρετε να ζήσετε περισσότερο;

7 σνακ που πρέπει να φάτε εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη

Πώς η καρδιά συνδέεται με την παχυσαρκία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Close Icon