DIY chips: Το να φτιάχνετε τα δικά σας πατατάκια στο σπίτι είναι ένα διασκεδαστικό και ικανοποιητικό γαστρονομικό έργο
Το να φτιάχνετε τα δικά σας πατατάκια στο σπίτι είναι ένα διασκεδαστικό και ικανοποιητικό γαστρονομικό έργο που σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τις γεύσεις και να ελέγξετε τα συστατικά για μια πιο υγιεινή επιλογή σνακ. Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα προς βήμα για να φτιάξετε νόστιμα σπιτικά πατατάκια.
Συστατικά
- Πατάτες (ή άλλα λαχανικά όπως γλυκοπατάτες, παντζάρια ή λάχανο)
- Λάδι (φυτικό, κανόλα ή ελαιόλαδο)
- Αλας
- Προαιρετικά καρυκεύματα (πάπρικα, σκόνη σκόρδου, βότανα κ.λπ.)
Εξοπλισμός
- Κοφτερό μαχαίρι
- Μπολ ανάμειξης
- Ταψιά ή φριτέζα
- χαρτί ψησίματος
Ετοιμάζουμε τις πατάτες
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τις πατάτες (το ξεφλούδισμα είναι προαιρετικό για μια ρουστίκ εμφάνιση).
Κόψτε σε λεπτές φέτες χρησιμοποιώντας έναν κόφτη μαντολίνης για ομοιόμορφο πάχος, ιδανικά περίπου 1/8 ίντσας. Οι ομοιόμορφες φέτες εξασφαλίζουν ομοιόμορφο μαγείρεμα.
- Μουλιάζουμε τις φέτες:
Τοποθετήστε τις φέτες πατάτας σε ένα μπολ με κρύο νερό. Μουλιάστε για τουλάχιστον 30 λεπτά για να αφαιρέσετε το περίσσιο άμυλο, το οποίο βοηθά στην επίτευξη τραγανότητας.
Αφού μουλιάσουν, στραγγίζουμε και στεγνώνουμε καλά τις φέτες με χαρτί κουζίνας. Οποιαδήποτε υπολειμματική υγρασία μπορεί να προκαλέσει τα τσιπ να ατμίσουν και όχι να γίνουν τραγανά.
- Καρυκεύστε τις φέτες:
Ρίξτε τις στεγνές φέτες σε ένα μπολ με μια μικρή ποσότητα λαδιού, βεβαιώνοντας ότι κάθε φέτα είναι ελαφρά επικαλυμμένη. Προσθέστε αλάτι και όλα τα καρυκεύματα που θέλετε. Ανακατέψτε καλά για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφη κάλυψη.
- Τρόποι μαγειρέματος:
Ψήσιμο: Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 400°F (200°C). Στρώνουμε τα λαδόκολλα με λαδόκολλα και τακτοποιούμε τις φέτες σε μία στρώση. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, αναποδογυρίζοντας μέχρι τη μέση, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Τηγάνισμα: Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια φριτέζα ή μια μεγάλη κατσαρόλα στους 350°F (175°C). Τηγανίζουμε τις φέτες σε μικρές παρτίδες για 2-3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Χρησιμοποιήστε μια τρυπητή κουτάλα για να αφαιρέσετε τα τσιπ και τοποθετήστε τα σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει το περιττό λάδι.
- Ψύξη και αποθήκευση:
Αφήστε τα τσιπς να κρυώσουν εντελώς σε μια σχάρα. Αυτό τα βοηθά να παραμείνουν τραγανά.
Φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου. Απολαμβάνονται καλύτερα φρέσκα, αλλά μπορούν να διαρκέσουν για λίγες μέρες.
Πειραματιστείτε με διάφορα λαχανικά και καρυκεύματα. Δοκιμάστε να προσθέσετε δεντρολίβανο για μια αρωματική πινελιά ή ένα πασπαλάκι με τυρί παρμεζάνα για μια αλμυρή κλωτσιά. Η παρασκευή των δικών σας πατατών επιτρέπει ατελείωτη δημιουργικότητα και οδηγεί σε ένα πιο υγιεινό, πιο νόστιμο σνακ προσαρμοσμένο στις προτιμήσεις σας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube