Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Χαλβάς: Το πιο απίθανο μεσογειακό και νηστίσιμο γλυκό

Χαλβάς: Το πιο απίθανο μεσογειακό και νηστίσιμο γλυκό

Χαλβάς: Αυτή η απολαυστική γλυκιά λιχουδιά είναι ιδανική για ειδικές περιστάσεις, γιορτές ή ακόμη και ως ένα απολαυστικό επιδόρπιο μετά από ένα ικανοποιητικό γεύμα.


Ο χαλβάς, μια νόστιμη και δημοφιλής γλυκιά λιχουδιά, απολαμβάνεται σε διάφορες μορφές σε όλο τον κόσμο, με κάθε περιοχή να προσθέτει τη δική της μοναδική εκδοχή στη συνταγή. Πρόκειται για ένα ευέλικτο επιδόρπιο που παρασκευάζεται από λίγα απλά υλικά, που συνήθως περιλαμβάνουν συνδυασμό σιμιγδαλιού, αλεύρου, ζάχαρης, βουτύρου και ξηρών καρπών. Ακολουθεί μια κλασική συνταγή χαλβά που θα ενθουσιάσει τους γευστικούς σας ουρανίσκους.


Συστατικά χαλβά

  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι
  • 1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φιστίκια ή καρύδια)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κάρδαμο (προαιρετικά)
  • Μια πρέζα κλωστές σαφράν (προαιρετικά)
  • 1 κουταλιά της σούπας ροδόνερο (προαιρετικά)

Οδηγίες χρήσης

  • Ζεσταίνετε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο . Προσθέστε το σιμιγδάλι και ξηροψήστε το, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ροδίσει και να βγάλει ένα καρυδάτο άρωμα. Αυτό το βήμα είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της γεύσης του χαλβά.
  • Σε ένα άλλο μικρό τηγάνι, ζεσταίνετε το νερό. Αν χρησιμοποιείτε σαφράν, μουλιάστε τις κλωστές σαφράν σε μια κουταλιά της σούπας ζεστό νερό για να απελευθερώσουν το χρώμα και το άρωμά τους.
  • Μόλις το σιμιγδάλι ψηθεί, προσθέστε το λιωμένο βούτυρο. Ανακατέψτε καλά για να ενωθούν και μαγειρέψτε για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει το βούτυρο.
  • Προσθέστε σταδιακά το ζεστό νερό στο σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς για να αποφύγετε σβώλους. Να είστε προσεκτικοί καθώς το μείγμα μπορεί να πιτσιλίσει.
  • Ανακατέψτε τη ζάχαρη και συνεχίστε το μαγείρεμα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αρχίσει να πήζει ο χαλβάς.
  • Προσθέστε στο μείγμα τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς και το αλεσμένο κάρδαμο (αν χρησιμοποιείτε). Οι ξηροί καρποί θα προσθέσουν ένα ευχάριστο τραγανό και θα ενισχύσουν τη γεύση του χαλβά.
  • Αν χρησιμοποιείτε ροδόνερο, προσθέστε το σε αυτό το στάδιο για να εμποτίσει τον χαλβά με ένα λεπτό λουλουδάτο άρωμα.
  • Συνεχίστε να ανακατεύετε το μείγμα μέχρι να πήξει και να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Ο χαλβάς θα πρέπει να έχει λεία και κρεμώδη υφή.
  • Μόλις ο χαλβάς μαγειρευτεί στην επιθυμητή σας σύσταση, σβήστε τη φωτιά.
  • Μεταφέρετε τον χαλβά σε ένα λαδωμένο πιάτο ή ρηχό σκεύος και απλώστε τον ομοιόμορφα. Μπορείτε να γαρνίρετε με επιπλέον ξηρούς καρπούς και κλωστές σαφράν για μια όμορφη παρουσίαση.
  • Αφήστε τον χαλβά να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί για μερικές ώρες πριν τον κόψετε σε κομμάτια και τον σερβίρετε.


Ο χαλβάς μπορεί να απολαμβάνεται ζεστός ή σε θερμοκρασία δωματίου και ταιριάζει πολύ καλά με ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ. Αυτή η απολαυστική γλυκιά λιχουδιά είναι ιδανική για ειδικές περιστάσεις, γιορτές ή ακόμη και ως ένα απολαυστικό επιδόρπιο μετά από ένα ικανοποιητικό γεύμα. Με την ακαταμάχητη γεύση του και το απολαυστικό άρωμά του, ο χαλβάς είναι βέβαιο ότι θα γίνει ανάρπαστος από την οικογένεια και τους φίλους. Απολαύστε τον!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η αρχαιότερη μπάρα στον κόσμο ωφελεί τον οργανισμό μας;

Πανεύκολος σιμιγδαλένιος χαλβάς με λίγη ζάχαρη

Δημιουργήστε τον πιο ωραίο νηστίσιμο ελληνικό χαλβά

Φτιάχνουμε χαλβά σιμιγδαλένιο με αμύγδαλα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon