Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Χαλβάς: Το πιο απίθανο μεσογειακό και νηστίσιμο γλυκό

Χαλβάς: Το πιο απίθανο μεσογειακό και νηστίσιμο γλυκό

Χαλβάς: Αυτή η απολαυστική γλυκιά λιχουδιά είναι ιδανική για ειδικές περιστάσεις, γιορτές ή ακόμη και ως ένα απολαυστικό επιδόρπιο μετά από ένα ικανοποιητικό γεύμα.


Ο χαλβάς, μια νόστιμη και δημοφιλής γλυκιά λιχουδιά, απολαμβάνεται σε διάφορες μορφές σε όλο τον κόσμο, με κάθε περιοχή να προσθέτει τη δική της μοναδική εκδοχή στη συνταγή. Πρόκειται για ένα ευέλικτο επιδόρπιο που παρασκευάζεται από λίγα απλά υλικά, που συνήθως περιλαμβάνουν συνδυασμό σιμιγδαλιού, αλεύρου, ζάχαρης, βουτύρου και ξηρών καρπών. Ακολουθεί μια κλασική συνταγή χαλβά που θα ενθουσιάσει τους γευστικούς σας ουρανίσκους.


Συστατικά χαλβά

  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι
  • 1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φιστίκια ή καρύδια)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κάρδαμο (προαιρετικά)
  • Μια πρέζα κλωστές σαφράν (προαιρετικά)
  • 1 κουταλιά της σούπας ροδόνερο (προαιρετικά)

Οδηγίες χρήσης

  • Ζεσταίνετε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο . Προσθέστε το σιμιγδάλι και ξηροψήστε το, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ροδίσει και να βγάλει ένα καρυδάτο άρωμα. Αυτό το βήμα είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της γεύσης του χαλβά.
  • Σε ένα άλλο μικρό τηγάνι, ζεσταίνετε το νερό. Αν χρησιμοποιείτε σαφράν, μουλιάστε τις κλωστές σαφράν σε μια κουταλιά της σούπας ζεστό νερό για να απελευθερώσουν το χρώμα και το άρωμά τους.
  • Μόλις το σιμιγδάλι ψηθεί, προσθέστε το λιωμένο βούτυρο. Ανακατέψτε καλά για να ενωθούν και μαγειρέψτε για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει το βούτυρο.
  • Προσθέστε σταδιακά το ζεστό νερό στο σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς για να αποφύγετε σβώλους. Να είστε προσεκτικοί καθώς το μείγμα μπορεί να πιτσιλίσει.
  • Ανακατέψτε τη ζάχαρη και συνεχίστε το μαγείρεμα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αρχίσει να πήζει ο χαλβάς.
  • Προσθέστε στο μείγμα τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς και το αλεσμένο κάρδαμο (αν χρησιμοποιείτε). Οι ξηροί καρποί θα προσθέσουν ένα ευχάριστο τραγανό και θα ενισχύσουν τη γεύση του χαλβά.
  • Αν χρησιμοποιείτε ροδόνερο, προσθέστε το σε αυτό το στάδιο για να εμποτίσει τον χαλβά με ένα λεπτό λουλουδάτο άρωμα.
  • Συνεχίστε να ανακατεύετε το μείγμα μέχρι να πήξει και να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Ο χαλβάς θα πρέπει να έχει λεία και κρεμώδη υφή.
  • Μόλις ο χαλβάς μαγειρευτεί στην επιθυμητή σας σύσταση, σβήστε τη φωτιά.
  • Μεταφέρετε τον χαλβά σε ένα λαδωμένο πιάτο ή ρηχό σκεύος και απλώστε τον ομοιόμορφα. Μπορείτε να γαρνίρετε με επιπλέον ξηρούς καρπούς και κλωστές σαφράν για μια όμορφη παρουσίαση.
  • Αφήστε τον χαλβά να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί για μερικές ώρες πριν τον κόψετε σε κομμάτια και τον σερβίρετε.


Ο χαλβάς μπορεί να απολαμβάνεται ζεστός ή σε θερμοκρασία δωματίου και ταιριάζει πολύ καλά με ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ. Αυτή η απολαυστική γλυκιά λιχουδιά είναι ιδανική για ειδικές περιστάσεις, γιορτές ή ακόμη και ως ένα απολαυστικό επιδόρπιο μετά από ένα ικανοποιητικό γεύμα. Με την ακαταμάχητη γεύση του και το απολαυστικό άρωμά του, ο χαλβάς είναι βέβαιο ότι θα γίνει ανάρπαστος από την οικογένεια και τους φίλους. Απολαύστε τον!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η αρχαιότερη μπάρα στον κόσμο ωφελεί τον οργανισμό μας;

Πανεύκολος σιμιγδαλένιος χαλβάς με λίγη ζάχαρη

Δημιουργήστε τον πιο ωραίο νηστίσιμο ελληνικό χαλβά

Φτιάχνουμε χαλβά σιμιγδαλένιο με αμύγδαλα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon