Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Νηστεία: Πανεύκολος σιμιγδαλένιος χαλβάς με λίγη ζάχαρη

Νηστεία: Πανεύκολος σιμιγδαλένιος χαλβάς με λίγη ζάχαρη

Νηστεία: Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα γλυκό που γίνεται με πολλές παραλλαγές. Δείτε αυτή τη συνταγή που γίνεται με όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη.


Όλη την περίοδο της Σαρακοστής και όχι μόνο ο σιμιγδαλένιος χαλβάς πρωταγωνιστεί. Είναι από τα παραδοσιακά μας γλυκά που γίνονται τόσο γρήγορα και εύκολα, ώστε πραγματικά δεν γίνεται να μην ξέρετε να φτιάχνετε αυτό το εύκολο γλυκό και με λίγα υλικά! Είναι επίσης και το γλυκό που προτιμάτε την 25η Μαρτίου!

Υλικά για φόρμα διαμέτρου περίπου 24 εκ.

  • 240 ml ηλιέλαιο ή σπορέλαιο
  • 400 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 40 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα, και λίγο για γαρνίρισμα
  • 40 γρ. σταφίδα μαύρη Κορίνθου

Για το σιρόπι

  • 900 ml νερό
  • 1 νεράντζι ή πορτοκάλι κομμένο στη μέση (ιδανικά ακέρωτο)
  • 190 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 ξυλαράκι κανέλας

Εκτέλεση

  • Βάζετε σε μία μικρή κατσαρόλα το νερό, το κομμένο νεράντζι, τη ζάχαρη και την κανέλα. Τοποθετείστε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να βράσει.
  • Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 5–10 λεπτά, ώστε να λιώσει η ζάχαρη και να αρωματιστεί το σιρόπι.
  • Σουρώνετε το σιρόπι και το διατηρείτε ζεστό.
  • Σε δεύτερη, πιο μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το λάδι. Ανάβετε τη φωτιά στο μέτριο και περιμένετε να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα και να μυρίσει ωραία.
  • Προσθέτουμε σιγά-σιγά το σιρόπι. Εδώ προσέχουμε ιδιαίτερα γιατί όπως γνωρίζουμεόταν ρίχνουμε νερό (το σιρόπι) στο λάδι, πιτσιλάει επικίνδυνα. Όσο προσθέτουμε το σιρόπι, ανακατεύουμε με την κουτάλα.
  • Από την στιγμή που θα μπει το σιρόπι, σε πολύ λίγο χρόνο θα δέσει το γλυκό, γι’ αυτό είμαστε συνεχώς από πάνω ανακατεύοντας.
  • Προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά όταν το μείγμα έχει δέσει καλά και στέκεται. Αυτή η διαδικασία δεν παίρνει πάνω από 3 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε σε φόρμα για κέικ (δεν χρειάζεται λάδωμα) και πιέζουμε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να έχει ο σιμιγδαλένιος χαλβάς ωραίο σχήμα όταν τον ξεφορμάρουμε.
  • Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε πιάτο για να τον ξεφορμάρουμε εύκολα και γρήγορα.
  • Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και καρύδι τριμμένο.

Απολαύστε ένα υπέροχο γλυκό με πολύ λίγες θερμίδες!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Δημιουργήστε τον πιο ωραίο νηστίσιμο ελληνικό χαλβά

Φτιάχνουμε χαλβά σιμιγδαλένιο με αμύγδαλα

Οι παγίδες που κρύβει η νηστεία - Πως δεν θα πάρετε κιλά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon