Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Νηστεία: Πανεύκολος σιμιγδαλένιος χαλβάς με λίγη ζάχαρη

Νηστεία: Πανεύκολος σιμιγδαλένιος χαλβάς με λίγη ζάχαρη

Νηστεία: Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα γλυκό που γίνεται με πολλές παραλλαγές. Δείτε αυτή τη συνταγή που γίνεται με όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη.


Όλη την περίοδο της Σαρακοστής και όχι μόνο ο σιμιγδαλένιος χαλβάς πρωταγωνιστεί. Είναι από τα παραδοσιακά μας γλυκά που γίνονται τόσο γρήγορα και εύκολα, ώστε πραγματικά δεν γίνεται να μην ξέρετε να φτιάχνετε αυτό το εύκολο γλυκό και με λίγα υλικά! Είναι επίσης και το γλυκό που προτιμάτε την 25η Μαρτίου!

Υλικά για φόρμα διαμέτρου περίπου 24 εκ.

  • 240 ml ηλιέλαιο ή σπορέλαιο
  • 400 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 40 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα, και λίγο για γαρνίρισμα
  • 40 γρ. σταφίδα μαύρη Κορίνθου

Για το σιρόπι

  • 900 ml νερό
  • 1 νεράντζι ή πορτοκάλι κομμένο στη μέση (ιδανικά ακέρωτο)
  • 190 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 ξυλαράκι κανέλας

Εκτέλεση

  • Βάζετε σε μία μικρή κατσαρόλα το νερό, το κομμένο νεράντζι, τη ζάχαρη και την κανέλα. Τοποθετείστε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να βράσει.
  • Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 5–10 λεπτά, ώστε να λιώσει η ζάχαρη και να αρωματιστεί το σιρόπι.
  • Σουρώνετε το σιρόπι και το διατηρείτε ζεστό.
  • Σε δεύτερη, πιο μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το λάδι. Ανάβετε τη φωτιά στο μέτριο και περιμένετε να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα και να μυρίσει ωραία.
  • Προσθέτουμε σιγά-σιγά το σιρόπι. Εδώ προσέχουμε ιδιαίτερα γιατί όπως γνωρίζουμεόταν ρίχνουμε νερό (το σιρόπι) στο λάδι, πιτσιλάει επικίνδυνα. Όσο προσθέτουμε το σιρόπι, ανακατεύουμε με την κουτάλα.
  • Από την στιγμή που θα μπει το σιρόπι, σε πολύ λίγο χρόνο θα δέσει το γλυκό, γι’ αυτό είμαστε συνεχώς από πάνω ανακατεύοντας.
  • Προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά όταν το μείγμα έχει δέσει καλά και στέκεται. Αυτή η διαδικασία δεν παίρνει πάνω από 3 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε σε φόρμα για κέικ (δεν χρειάζεται λάδωμα) και πιέζουμε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να έχει ο σιμιγδαλένιος χαλβάς ωραίο σχήμα όταν τον ξεφορμάρουμε.
  • Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε πιάτο για να τον ξεφορμάρουμε εύκολα και γρήγορα.
  • Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και καρύδι τριμμένο.

Απολαύστε ένα υπέροχο γλυκό με πολύ λίγες θερμίδες!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Δημιουργήστε τον πιο ωραίο νηστίσιμο ελληνικό χαλβά

Φτιάχνουμε χαλβά σιμιγδαλένιο με αμύγδαλα

Οι παγίδες που κρύβει η νηστεία - Πως δεν θα πάρετε κιλά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon