Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Νηστεία: Πανεύκολος σιμιγδαλένιος χαλβάς με λίγη ζάχαρη

Νηστεία: Πανεύκολος σιμιγδαλένιος χαλβάς με λίγη ζάχαρη

Νηστεία: Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα γλυκό που γίνεται με πολλές παραλλαγές. Δείτε αυτή τη συνταγή που γίνεται με όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη.



Όλη την περίοδο της Σαρακοστής και όχι μόνο ο σιμιγδαλένιος χαλβάς πρωταγωνιστεί. Είναι από τα παραδοσιακά μας γλυκά που γίνονται τόσο γρήγορα και εύκολα, ώστε πραγματικά δεν γίνεται να μην ξέρετε να φτιάχνετε αυτό το εύκολο γλυκό και με λίγα υλικά! Είναι επίσης και το γλυκό που προτιμάτε την 25η Μαρτίου!


Υλικά για φόρμα διαμέτρου περίπου 24 εκ.

  • 240 ml ηλιέλαιο ή σπορέλαιο
  • 400 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 40 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα, και λίγο για γαρνίρισμα
  • 40 γρ. σταφίδα μαύρη Κορίνθου

Για το σιρόπι

  • 900 ml νερό
  • 1 νεράντζι ή πορτοκάλι κομμένο στη μέση (ιδανικά ακέρωτο)
  • 190 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 ξυλαράκι κανέλας

Εκτέλεση

  • Βάζετε σε μία μικρή κατσαρόλα το νερό, το κομμένο νεράντζι, τη ζάχαρη και την κανέλα. Τοποθετείστε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να βράσει.
  • Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 5–10 λεπτά, ώστε να λιώσει η ζάχαρη και να αρωματιστεί το σιρόπι.
  • Σουρώνετε το σιρόπι και το διατηρείτε ζεστό.
  • Σε δεύτερη, πιο μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το λάδι. Ανάβετε τη φωτιά στο μέτριο και περιμένετε να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα και να μυρίσει ωραία.
  • Προσθέτουμε σιγά-σιγά το σιρόπι. Εδώ προσέχουμε ιδιαίτερα γιατί όπως γνωρίζουμεόταν ρίχνουμε νερό (το σιρόπι) στο λάδι, πιτσιλάει επικίνδυνα. Όσο προσθέτουμε το σιρόπι, ανακατεύουμε με την κουτάλα.
  • Από την στιγμή που θα μπει το σιρόπι, σε πολύ λίγο χρόνο θα δέσει το γλυκό, γι’ αυτό είμαστε συνεχώς από πάνω ανακατεύοντας.
  • Προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά όταν το μείγμα έχει δέσει καλά και στέκεται. Αυτή η διαδικασία δεν παίρνει πάνω από 3 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε σε φόρμα για κέικ (δεν χρειάζεται λάδωμα) και πιέζουμε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να έχει ο σιμιγδαλένιος χαλβάς ωραίο σχήμα όταν τον ξεφορμάρουμε.
  • Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε πιάτο για να τον ξεφορμάρουμε εύκολα και γρήγορα.
  • Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και καρύδι τριμμένο.

Απολαύστε ένα υπέροχο γλυκό με πολύ λίγες θερμίδες!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Δημιουργήστε τον πιο ωραίο νηστίσιμο ελληνικό χαλβά

Φτιάχνουμε χαλβά σιμιγδαλένιο με αμύγδαλα

Οι παγίδες που κρύβει η νηστεία - Πως δεν θα πάρετε κιλά

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon