Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Χαλβάς με ταχίνι – Θρεπτικό και νόστιμο γλυκό

Χαλβάς με ταχίνι – Θρεπτικό και νόστιμο γλυκό

Χαλβάς με ταχίνι - Ο χαλβάς μπορεί να περιλαμβάνει μια ποικιλία συστατικών όπως ξηρούς καρπούς, σοκολάτα και αποξηραμένα φρούτα, καθιστώντας τον μια προσαρμόσιμη απόλαυση που ταιριάζει σε κάθε ουρανίσκο.


Ο χαλβάς, ένα γλυκό με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή, έχει γίνει αγαπητός παγκοσμίως για την υπέροχη γεύση και την ξεχωριστή υφή του. Συνήθως παρασκευάζεται από πάστα σουσαμιού (ταχίνι) και γλυκαίνεται με ζάχαρη ή μέλι. Ο χαλβάς μπορεί να περιλαμβάνει μια ποικιλία συστατικών όπως ξηρούς καρπούς, σοκολάτα και αποξηραμένα φρούτα, καθιστώντας τον μια προσαρμόσιμη απόλαυση που ταιριάζει σε κάθε ουρανίσκο. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για να δημιουργήσετε τον δικό σας χαλβά με σουσάμι στο σπίτι.

Συστατικά:

  • 1 φλιτζάνι ταχίνι (σουσάμι)
  • 1-1/2 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
  • 1/2 φλιτζάνι φιστίκια Αιγίνης ή αμύγδαλα (προαιρετικά)

 

Οδηγίες:

Ετοιμάζουμε το μείγμα:

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το ταχίνι μέχρι να γίνει λείο και το αφήνουμε στην άκρη. Εάν χρησιμοποιείτε, ανακατέψτε το εκχύλισμα βανίλιας και τους ξηρούς καρπούς στο ταχίνι.

Φτιάξτε το σιρόπι ζάχαρης:

  • Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το νερό. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Αυξήστε τη φωτιά και αφήστε το να πάρει βράση χωρίς να ανακατεύετε, μέχρι το σιρόπι να φτάσει στο στάδιο της «μαλακής μπάλας» (περίπου 240°F σε ένα θερμόμετρο καραμέλας).

Συνδυάστε ταχίνι και σιρόπι:

  • Μόλις είναι έτοιμο το σιρόπι το αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε σταδιακά το ζεστό σιρόπι στο μείγμα του ταχινιού, ανακατεύοντας συνεχώς. Το μείγμα θα αρχίσει να απομακρύνεται από τα πλαϊνά του μπολ καθώς πήζει.

Φτιάξτε τον χαλβά:

  • Μεταφέρετε γρήγορα το μείγμα του χαλβά σε μια λαδόκολλα ή σε μια φόρμα της επιλογής σας. Πιέστε σταθερά προς τα κάτω για να εξαφανίσετε τυχόν θύλακες αέρα και λειάνετε το επάνω μέρος.

Ψύξτε και σερβίρετε:

  • Αφήνουμε τον χαλβά να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες, ή όλη τη νύχτα, για να δέσει εντελώς. Μόλις δέσει, βγάζετε τον χαλβά σε ένα πιάτο, τον κόβετε σε φέτες ή κύβους και σερβίρετε.
  • Η απολαυστικά εύθρυπτη υφή και η γλυκύτητα των ξηρών καρπών του χαλβά τον καθιστούν ένα μοναδικό επιδόρπιο, ιδανικό για να το απολαύσετε με τσάι ή καφέ. Ακολουθώντας αυτή την απλή συνταγή, μπορείτε να δημιουργήσετε μια νόστιμη απόλαυση που αποτυπώνει την ουσία της κουζίνας της Μέσης Ανατολής ακριβώς στην κουζίνα σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα εκπληκτικά οφέλη του χαλβά για την υγεία

Μεγάλη Σαρακοστή: Πώς επιδρά η νηστεία στην υγεία μας;

Το πιο απίθανο μεσογειακό και νηστίσιμο γλυκό

Πώς η αρχαιότερη μπάρα στον κόσμο ωφελεί τον οργανισμό μας;

Πανεύκολος σιμιγδαλένιος χαλβάς με λίγη ζάχαρη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όργανα διατροφή: Τα τρόφιμα που μοιάζουν με τα όργανα που υποστηρίζουν

Όργανα διατροφή: Η σύνδεση μεταξύ της μορφής των τροφίμων και των οργάνων που υποστηρίζουν δεν είναι μόνο συμβολική, αλλά έχει αποδειχθεί και επιστημονικά. Η φύση φαίνεται να μας παρέχει έναν πολύτιμο οδηγό για το πώς να διατηρήσουμε την υγεία μας μέσω της διατροφής μας.

Αρνητικές θερμίδες: Τι είναι οι αρνητικές θερμίδες;

Αρνητικές θερμίδες: Ο όρος «αρνητικές θερμίδες» αναφέρεται σε τροφές που θεωρητικά απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την πέψη και την επεξεργασία τους από την ενέργεια που παρέχουν στον οργανισμό.

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Close Icon