Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Χαλβάς: Δημιουργήστε τον πιο ωραίο νηστίσιμο ελληνικό χαλβά

Χαλβάς: Δημιουργήστε τον πιο ωραίο νηστίσιμο ελληνικό χαλβά

Χαλβάς: Όταν ετοιμάζετε μια συνταγή ελληνικού χαλβά, το σιμιγδάλι πρώτα ψήνεται σε λάδι, βγάζοντας μια ακαταμάχητη μυρωδιά.


Η παραδοσιακή ελληνική συνταγή χαλβά αναφέρεται συχνά ως «1:2:3:4», καθώς απαιτεί μια μονάδα λάδι, δύο σιμιγδάλι, τρεις ζάχαρη και τέσσερα νερό. Τόσο απλό!

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Συστατικά συνταγής:

Για τον σιμιγδαλένιο Χαλβά:

  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
  • 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι (1 1/2 φλιτζάνι χοντρό και 1/2 φλιτζάνι λεπτό)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (σκόνη)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (σκόνη)
  • 1/4 του φλιτζανιού ξανθές σταφίδες (προαιρετικά)
  • 1/2 φλιτζάνι φέτες αμυγδάλου (προαιρετικά)

Για το σιρόπι:

  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη (ή 2 φλιτζάνια ζάχαρη και 1 φλιτζάνι μέλι)
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 ολόκληρη σκελίδα (προαιρετικά)
  • ξύσμα από 1 λεμόνι

 

Οδηγίες παρασκευής:

Για να ετοιμάσετε αυτή τη νόστιμη συνταγή για τον ελληνικό χαλβά, ξεκινήστε ετοιμάζοντας το σιρόπι. Προσθέτετε όλα τα υλικά σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να πάρουν βράση. Βράζετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να πήξει ελαφρώς το σιρόπι. Αφήστε στην άκρη, αλλά διατηρήστε το ζεστό.

Στο μεταξύ, ψήνετε τα ασήμι αμυγδάλου στο φούρνο στους 180C. Αν και η παραδοσιακή συνταγή του ελληνικού χαλβά δεν περιλαμβάνει αμύγδαλα, είναι πάντα μια ωραία προσθήκη, που δίνει επιπλέον γεύση και τραγανότητα.
Ζεσταίνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε σταδιακά το σιμιγδάλι. Ανακατεύετε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για να απορροφήσει το σιμιγδάλι το λάδι. Όταν το σιμιγδάλι αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να ψηθεί μέχρι να ροδίσει (ανακατεύοντας συνεχώς). Όσο περισσότερο φρυγανίζετε το μείγμα, τόσο πιο σκούρο θα γίνει. Προσέξτε μόνο να μην το ψήσετε υπερβολικά, γιατί το σιμιγδάλι θα καεί και ο χαλβάς θα πικρίσει.

Βγάζετε την κατσαρόλα από την εστία και ρίχνουμε μέσα, σιγά σιγά, το χλιαρό σιρόπι. Μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε τη φλούδα λεμονιού, την κανέλα και το γαρύφαλλο!

Ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας. Προσθέστε τα μπαχαρικά του χαλβά.

Μαγειρέψτε τον χαλβά (ανακατεύοντας) μέχρι να πήξει το μείγμα και να τραβήξει εύκολα από τα πλαϊνά του τηγανιού.

Βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τις σταφίδες και τις μισές φέτες αμύγδαλου και ανακατεύετε.

Σκεπάζετε τον χαλβά με μια πετσέτα και τον αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Ρίξτε το μείγμα σε μια φόρμα για πουτίγκα ή σε ατομικά μπολ.

Αφήνετε τον χαλβά να κρυώσει για περίπου 1 1/2 ώρα πριν τον σερβίρετε. Γαρνίρετε με λίγη κανέλα σε σκόνη και πασπαλίζετε με τις υπόλοιπες φέτες αμύγδαλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φτιάχνουμε χαλβά σιμιγδαλένιο με αμύγδαλα

Δοκιμάστε Badam halwa με αλεύρι αμυγδάλου αντί για σιμιγδάλι

Οι παγίδες που κρύβει η νηστεία - Πως δεν θα πάρετε κιλά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φακές: Οι φακές ως μια υπερτροφή για τα οστά

Φακές: Εντάσσοντας τις φακές στην εβδομαδιαία διατροφή μας, μπορούμε να παρέχουμε στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη δομή και τη λειτουργία των οστών.

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Close Icon