Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Χαλβάς: Δημιουργήστε τον πιο ωραίο νηστίσιμο ελληνικό χαλβά

Χαλβάς: Δημιουργήστε τον πιο ωραίο νηστίσιμο ελληνικό χαλβά

Χαλβάς: Όταν ετοιμάζετε μια συνταγή ελληνικού χαλβά, το σιμιγδάλι πρώτα ψήνεται σε λάδι, βγάζοντας μια ακαταμάχητη μυρωδιά.


Η παραδοσιακή ελληνική συνταγή χαλβά αναφέρεται συχνά ως «1:2:3:4», καθώς απαιτεί μια μονάδα λάδι, δύο σιμιγδάλι, τρεις ζάχαρη και τέσσερα νερό. Τόσο απλό!

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Συστατικά συνταγής:

Για τον σιμιγδαλένιο Χαλβά:

  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
  • 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι (1 1/2 φλιτζάνι χοντρό και 1/2 φλιτζάνι λεπτό)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (σκόνη)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (σκόνη)
  • 1/4 του φλιτζανιού ξανθές σταφίδες (προαιρετικά)
  • 1/2 φλιτζάνι φέτες αμυγδάλου (προαιρετικά)

Για το σιρόπι:

  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη (ή 2 φλιτζάνια ζάχαρη και 1 φλιτζάνι μέλι)
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 ολόκληρη σκελίδα (προαιρετικά)
  • ξύσμα από 1 λεμόνι

 

Οδηγίες παρασκευής:

Για να ετοιμάσετε αυτή τη νόστιμη συνταγή για τον ελληνικό χαλβά, ξεκινήστε ετοιμάζοντας το σιρόπι. Προσθέτετε όλα τα υλικά σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να πάρουν βράση. Βράζετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να πήξει ελαφρώς το σιρόπι. Αφήστε στην άκρη, αλλά διατηρήστε το ζεστό.

Στο μεταξύ, ψήνετε τα ασήμι αμυγδάλου στο φούρνο στους 180C. Αν και η παραδοσιακή συνταγή του ελληνικού χαλβά δεν περιλαμβάνει αμύγδαλα, είναι πάντα μια ωραία προσθήκη, που δίνει επιπλέον γεύση και τραγανότητα.
Ζεσταίνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε σταδιακά το σιμιγδάλι. Ανακατεύετε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για να απορροφήσει το σιμιγδάλι το λάδι. Όταν το σιμιγδάλι αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να ψηθεί μέχρι να ροδίσει (ανακατεύοντας συνεχώς). Όσο περισσότερο φρυγανίζετε το μείγμα, τόσο πιο σκούρο θα γίνει. Προσέξτε μόνο να μην το ψήσετε υπερβολικά, γιατί το σιμιγδάλι θα καεί και ο χαλβάς θα πικρίσει.

Βγάζετε την κατσαρόλα από την εστία και ρίχνουμε μέσα, σιγά σιγά, το χλιαρό σιρόπι. Μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε τη φλούδα λεμονιού, την κανέλα και το γαρύφαλλο!

Ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας. Προσθέστε τα μπαχαρικά του χαλβά.

Μαγειρέψτε τον χαλβά (ανακατεύοντας) μέχρι να πήξει το μείγμα και να τραβήξει εύκολα από τα πλαϊνά του τηγανιού.

Βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τις σταφίδες και τις μισές φέτες αμύγδαλου και ανακατεύετε.

Σκεπάζετε τον χαλβά με μια πετσέτα και τον αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Ρίξτε το μείγμα σε μια φόρμα για πουτίγκα ή σε ατομικά μπολ.

Αφήνετε τον χαλβά να κρυώσει για περίπου 1 1/2 ώρα πριν τον σερβίρετε. Γαρνίρετε με λίγη κανέλα σε σκόνη και πασπαλίζετε με τις υπόλοιπες φέτες αμύγδαλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φτιάχνουμε χαλβά σιμιγδαλένιο με αμύγδαλα

Δοκιμάστε Badam halwa με αλεύρι αμυγδάλου αντί για σιμιγδάλι

Οι παγίδες που κρύβει η νηστεία - Πως δεν θα πάρετε κιλά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon