Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Wasabi: Το Wasabi δείχνει ιδιότητες που ενισχύουν τη μνήμη

Wasabi: Το Wasabi δείχνει ιδιότητες που ενισχύουν τη μνήμη

Wasabi: Το δραστικό συστατικό του wasabi είναι μια αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης ένωση που ονομάζεται 6-MSITC, η οποία βρίσκεται μόνο σε ίχνη σε όλο το φυτικό βασίλειο, σημείωσε ο Nouchi.



Το Wasabi, αυτό το πράσινο καρύκευμα που αρωματίζει το σούσι σας, μπορεί να έχει δυνάμεις τόνωσης της μνήμης, προτείνει μια νέα ιαπωνική μελέτη. Ο επικεφαλής ερευνητής Rui Nouchi, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης, Γήρανσης και Καρκίνου του Πανεπιστημίου Tohoku, είπε ότι η δύναμη των αποτελεσμάτων εξέπληξε την ομάδα, παρά το γεγονός ότι τα ευρήματα βασίστηκαν σε έναν μικρό αριθμό εθελοντών που ήταν υγιείς.


«Γνωρίζαμε από προηγούμενες μελέτες σε ζώα ότι το wasabi προσέφερε οφέλη στην υγεία», είπε. “Αλλά αυτό που πραγματικά μας εξέπληξε ήταν η δραματική αλλαγή. Η βελτίωση ήταν πραγματικά ουσιαστική.” Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nutrients. Λοιπόν, τι ακριβώς μπορεί να οδηγήσει στην ενίσχυση της μνήμης που παρέχει το wasabi; Το δραστικό συστατικό του wasabi είναι μια αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης ένωση που ονομάζεται 6-MSITC, η οποία βρίσκεται μόνο σε ίχνη σε όλο το φυτικό βασίλειο, σημείωσε ο Nouchi.

Στη μελέτη, 72 υγιείς εθελοντές μεταξύ 60 και 80 ετών χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Ο ένας πήρε 100 χιλιοστόγραμμα (mg) εκχυλίσματος wasabi πριν τον ύπνο, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν εικονικό φάρμακο. Μετά από τρεις μήνες, η ομάδα wasabi σημείωσε ενίσχυση τόσο στη βραχυπρόθεσμη όσο και στη μακροπρόθεσμη μνήμη, με βάση τυπικά τεστ για τις γλωσσικές δεξιότητες, τη συγκέντρωση και την ικανότητα εκτέλεσης απλών εργασιών.

Όσοι πήραν το wasabi είδαν τις βαθμολογίες τους στην επεισοδιακή μνήμη να αυξάνονται κατά μέσο όρο 18%, είπε ο Nouchi, και σημείωσαν κατά μέσο όρο 14% υψηλότερα από την ομάδα εικονικού φαρμάκου συνολικά. Οι ερευνητές θεώρησαν ότι το 6-MSITC μειώνει τη φλεγμονή και τα οξειδωτικά επίπεδα στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη. Οι εθελοντές που έλαβαν wasabi έδειξαν «καλύτερη απόδοση στη συσχέτιση προσώπων και ονομάτων, που είναι συχνά το κύριο πρόβλημα που σχετίζεται με τη μνήμη στους ηλικιωμένους», σημείωσε ο Nouchi.

Ένας ειδικός στην πρόληψη της άνοιας, ο Nouchi είπε ότι στράφηκε στο wasabi αφού είδε υψηλά ποσοστά εγκατάλειψης με άλλες μεθόδους διατήρησης της υγείας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της μεσογειακής διατροφής, της άσκησης και της μουσικοθεραπείας. Σκέφτηκε ότι ένα καθημερινό συμπλήρωμα θα ήταν ευκολότερο να λάβουν οι ηλικιωμένοι, ενώ θα προσφέρει περισσότερα οφέλη από άλλα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά όπως το τζίντζερ και ο κουρκουμάς.

Η ομάδα του Τοχόκου σχεδιάζει να δοκιμάσει το wasabi σε άλλες ηλικιακές ομάδες και να διερευνήσει εάν το μπαχαρικό μπορεί να επιβραδύνει τη μείωση της μνήμης σε ασθενείς με άνοια. Ωστόσο, καλή τύχη να βρείτε το πραγματικό wasabi στο τοπικό σας εστιατόριο, καθώς πολλοί χρησιμοποιούν απλώς λευκό χρένο που είναι βαμμένο πράσινο. Εγγενές στην Ιαπωνία, το wasabi είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί. Το φυτό χρειάζεται σχεδόν δύο χρόνια για να ωριμάσει και απαιτεί αυστηρές συνθήκες ανάπτυξης.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το σούσι κάνει καλό στην υγεία;

Μια ματιά στα συστατικά, στον αριθμό θερμίδων και στα οφέλη του

5 βασικά συστατικά που χρειάζεστε για να φτιάξετε σούσι στο σπίτι

Ποιος είναι ο κίνδυνος της κατανάλωσης ωμού ψαριού;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon