Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Wasabi: Το Wasabi δείχνει ιδιότητες που ενισχύουν τη μνήμη

Wasabi: Το Wasabi δείχνει ιδιότητες που ενισχύουν τη μνήμη

Wasabi: Το δραστικό συστατικό του wasabi είναι μια αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης ένωση που ονομάζεται 6-MSITC, η οποία βρίσκεται μόνο σε ίχνη σε όλο το φυτικό βασίλειο, σημείωσε ο Nouchi.


Το Wasabi, αυτό το πράσινο καρύκευμα που αρωματίζει το σούσι σας, μπορεί να έχει δυνάμεις τόνωσης της μνήμης, προτείνει μια νέα ιαπωνική μελέτη. Ο επικεφαλής ερευνητής Rui Nouchi, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης, Γήρανσης και Καρκίνου του Πανεπιστημίου Tohoku, είπε ότι η δύναμη των αποτελεσμάτων εξέπληξε την ομάδα, παρά το γεγονός ότι τα ευρήματα βασίστηκαν σε έναν μικρό αριθμό εθελοντών που ήταν υγιείς.

«Γνωρίζαμε από προηγούμενες μελέτες σε ζώα ότι το wasabi προσέφερε οφέλη στην υγεία», είπε. “Αλλά αυτό που πραγματικά μας εξέπληξε ήταν η δραματική αλλαγή. Η βελτίωση ήταν πραγματικά ουσιαστική.” Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nutrients. Λοιπόν, τι ακριβώς μπορεί να οδηγήσει στην ενίσχυση της μνήμης που παρέχει το wasabi; Το δραστικό συστατικό του wasabi είναι μια αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης ένωση που ονομάζεται 6-MSITC, η οποία βρίσκεται μόνο σε ίχνη σε όλο το φυτικό βασίλειο, σημείωσε ο Nouchi.

Στη μελέτη, 72 υγιείς εθελοντές μεταξύ 60 και 80 ετών χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Ο ένας πήρε 100 χιλιοστόγραμμα (mg) εκχυλίσματος wasabi πριν τον ύπνο, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν εικονικό φάρμακο. Μετά από τρεις μήνες, η ομάδα wasabi σημείωσε ενίσχυση τόσο στη βραχυπρόθεσμη όσο και στη μακροπρόθεσμη μνήμη, με βάση τυπικά τεστ για τις γλωσσικές δεξιότητες, τη συγκέντρωση και την ικανότητα εκτέλεσης απλών εργασιών.

Όσοι πήραν το wasabi είδαν τις βαθμολογίες τους στην επεισοδιακή μνήμη να αυξάνονται κατά μέσο όρο 18%, είπε ο Nouchi, και σημείωσαν κατά μέσο όρο 14% υψηλότερα από την ομάδα εικονικού φαρμάκου συνολικά. Οι ερευνητές θεώρησαν ότι το 6-MSITC μειώνει τη φλεγμονή και τα οξειδωτικά επίπεδα στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη. Οι εθελοντές που έλαβαν wasabi έδειξαν «καλύτερη απόδοση στη συσχέτιση προσώπων και ονομάτων, που είναι συχνά το κύριο πρόβλημα που σχετίζεται με τη μνήμη στους ηλικιωμένους», σημείωσε ο Nouchi.

Ένας ειδικός στην πρόληψη της άνοιας, ο Nouchi είπε ότι στράφηκε στο wasabi αφού είδε υψηλά ποσοστά εγκατάλειψης με άλλες μεθόδους διατήρησης της υγείας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της μεσογειακής διατροφής, της άσκησης και της μουσικοθεραπείας. Σκέφτηκε ότι ένα καθημερινό συμπλήρωμα θα ήταν ευκολότερο να λάβουν οι ηλικιωμένοι, ενώ θα προσφέρει περισσότερα οφέλη από άλλα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά όπως το τζίντζερ και ο κουρκουμάς.

Η ομάδα του Τοχόκου σχεδιάζει να δοκιμάσει το wasabi σε άλλες ηλικιακές ομάδες και να διερευνήσει εάν το μπαχαρικό μπορεί να επιβραδύνει τη μείωση της μνήμης σε ασθενείς με άνοια. Ωστόσο, καλή τύχη να βρείτε το πραγματικό wasabi στο τοπικό σας εστιατόριο, καθώς πολλοί χρησιμοποιούν απλώς λευκό χρένο που είναι βαμμένο πράσινο. Εγγενές στην Ιαπωνία, το wasabi είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί. Το φυτό χρειάζεται σχεδόν δύο χρόνια για να ωριμάσει και απαιτεί αυστηρές συνθήκες ανάπτυξης.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το σούσι κάνει καλό στην υγεία;

Μια ματιά στα συστατικά, στον αριθμό θερμίδων και στα οφέλη του

5 βασικά συστατικά που χρειάζεστε για να φτιάξετε σούσι στο σπίτι

Ποιος είναι ο κίνδυνος της κατανάλωσης ωμού ψαριού;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon