Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βρώμη θρεπτικά συστατικά: Ποιες οι θετικές επιδράσεις στον οργανισμό

Βρώμη θρεπτικά συστατικά: Ποιες οι θετικές επιδράσεις στον οργανισμό

Βρώμη θρεπτικά συστατικά: Η βρώμη είναι μια πολύ θρεπτική τροφή, πλούσια σε καλής ποιότητας πρωτεΐνες. Πιο συγκεκριμένα, επειδή περιέχει οκτώ βασικά αμινοξέα καθίσταται ως μια πρωτεϊνούχα τροφή υψηλής βιολογικής αξίας (16,8gr πρωτεΐνης/100gr προϊόντος). Επίσης, περιέχει μέταλλα, φυτοχημικά και σημαντικές βιταμίνες τα οποία βοηθούν στη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού μας, κάνοντας την μια τροφή με υψηλό ερευνητικό ενδιαφέρον γύρω από τα οφέλη της. Η βρώμη έχει επιπλέον μια ισορροπημένη σύνθεση καθώς αποτελείται από φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Έτσι, λόγω όλων των οφελών της βρώμης και της αυξημένης ζήτησης προϊόντων τα οποία να έχουν ως βάση τους τη βρώμη, μπορούμε πλέον πολύ εύκολα να βρούμε τεράστια ποικιλία τέτοιων τροφίμων στα ράφια των supermarket.

vromi.jpg

Πώς βοηθά όμως η βρώμη στην εξισορρόπηση της γλυκόζης;

Ο βασικός λόγος κρύβεται πίσω από ισχυρή διαλυτή ίνα που ονομάζεται β-γλυκάνη. Έχει βρεθεί ότι η β-γλυκάνη μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ιδιαίτερα σε άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος ή σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, βελτιώνοντας επίσης την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Οι θετικές αυτές επιδράσεις οφείλονται κυρίως στην ιδιότητα της β-γλυκάνης να καθυστερεί την κένωση του στομάχου και την μετέπειτα απορρόφηση της γλυκόζης στην αιματική κυκλοφορία. Με αυτό τον μηχανισμό, μειώνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Επομένως, η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν στην βάση τους τη βρώμη, μπορούν να μας προσδώσουν όλα τα προαναφερθέντα οφέλη στην υγεία και την ευημερία μας, καθώς και να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση της γλυκόζης στο αίμα. Λόγω όλων των παραπάνω παραγόντων, η βρώμη έχει μπει στην βάση πολλών τροφών για την αύξηση της θρεπτικής αξίας τους. Στα ράφια των supermarkets πλέον μπορούμε να βρούμε πολλές επιλογές και διαφορετικές γεύσεις. Μια ενδεικτική τροφή που περιέχει βρώμη και έχει και πολύ λίγες θερμίδες (32 θερμίδες ανά μπισκότο) είναι τα μπισκότα  με βρώμη και λεμόνι ή με μέλι τα οποία μπορούμε να τα συνδυάσουμε με γάλα ή με κάποια φρέσκια τροφή όπως φρούτα εποχής.

nifades-vromis.jpg

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Τα τηγανητά αβγά γίνονται καλύτερα αν μπορείς να τα συνδυάσεις 

Ένας άλλος δημοφιλής συνδυασμός είναι τα τηγανητά αυγά με ντομάτα και φέτα. Η φρεσκάδα της ντομάτας και η αλμυρή γεύση της φέτας δίνουν μια μεσογειακή αίσθηση στο πιάτο. Μπορείτε να κόψετε ντομάτες σε φέτες και να τις τηγανίσετε ελαφρώς πριν προσθέσετε τα αυγά, προσθέτοντας έτσι χρώμα και γεύση.

Close Icon