Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βρώμη θρεπτικά συστατικά: Ποιες οι θετικές επιδράσεις στον οργανισμό

Βρώμη θρεπτικά συστατικά: Ποιες οι θετικές επιδράσεις στον οργανισμό

Βρώμη θρεπτικά συστατικά: Η βρώμη είναι μια πολύ θρεπτική τροφή, πλούσια σε καλής ποιότητας πρωτεΐνες. Πιο συγκεκριμένα, επειδή περιέχει οκτώ βασικά αμινοξέα καθίσταται ως μια πρωτεϊνούχα τροφή υψηλής βιολογικής αξίας (16,8gr πρωτεΐνης/100gr προϊόντος). Επίσης, περιέχει μέταλλα, φυτοχημικά και σημαντικές βιταμίνες τα οποία βοηθούν στη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού μας, κάνοντας την μια τροφή με υψηλό ερευνητικό ενδιαφέρον γύρω από τα οφέλη της. Η βρώμη έχει επιπλέον μια ισορροπημένη σύνθεση καθώς αποτελείται από φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Έτσι, λόγω όλων των οφελών της βρώμης και της αυξημένης ζήτησης προϊόντων τα οποία να έχουν ως βάση τους τη βρώμη, μπορούμε πλέον πολύ εύκολα να βρούμε τεράστια ποικιλία τέτοιων τροφίμων στα ράφια των supermarket.

vromi.jpg

Πώς βοηθά όμως η βρώμη στην εξισορρόπηση της γλυκόζης;

Ο βασικός λόγος κρύβεται πίσω από ισχυρή διαλυτή ίνα που ονομάζεται β-γλυκάνη. Έχει βρεθεί ότι η β-γλυκάνη μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ιδιαίτερα σε άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος ή σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, βελτιώνοντας επίσης την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Οι θετικές αυτές επιδράσεις οφείλονται κυρίως στην ιδιότητα της β-γλυκάνης να καθυστερεί την κένωση του στομάχου και την μετέπειτα απορρόφηση της γλυκόζης στην αιματική κυκλοφορία. Με αυτό τον μηχανισμό, μειώνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Επομένως, η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν στην βάση τους τη βρώμη, μπορούν να μας προσδώσουν όλα τα προαναφερθέντα οφέλη στην υγεία και την ευημερία μας, καθώς και να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση της γλυκόζης στο αίμα. Λόγω όλων των παραπάνω παραγόντων, η βρώμη έχει μπει στην βάση πολλών τροφών για την αύξηση της θρεπτικής αξίας τους. Στα ράφια των supermarkets πλέον μπορούμε να βρούμε πολλές επιλογές και διαφορετικές γεύσεις. Μια ενδεικτική τροφή που περιέχει βρώμη και έχει και πολύ λίγες θερμίδες (32 θερμίδες ανά μπισκότο) είναι τα μπισκότα  με βρώμη και λεμόνι ή με μέλι τα οποία μπορούμε να τα συνδυάσουμε με γάλα ή με κάποια φρέσκια τροφή όπως φρούτα εποχής.

nifades-vromis.jpg

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon