Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βρώμη διατροφική αξία: Ποια λάθη μπορούμε να αποφύγουμε

Βρώμη διατροφική αξία: Ποια λάθη μπορούμε να αποφύγουμε

Βρώμη διατροφική αξία: Η βρώμη είναι ένα κλασικό πρωινό. Και αν έχετε την εντύπωση ότι αποτελεί ένα απλό και βαρετό γεύμα που είναι μόνο υδατάνθρακες, χρειάζεται να το ξανασκεφτείτε. Αν ξέρετε πώς να χειριστείτε τη βρώμη σωστά, μπορείτε να καταναλώσετε ένα καλά ισορροπημένο γεύμα που περιέχει την σωστή ποσότητα υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λιπαρών, που θα σας κρατήσουν χορτασμένους και ικανοποιημένους για πολλές ώρες της ημέρας. Και επιπλέον αρκετά νόστιμο. Γι’ αυτό και χρειάζεται να γνωρίσετε κάποια συνηθισμένα «λάθη» και αποφεύγοντάς τα, μπορείτε να καταναλώσετε τη βρώμη με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Τι συμβαίνει όμως όταν παραλείπουμε το πρωινό γεύμα; 

brvmh.jpg

Ποια λάθη μπορούμε να αποφύγουμε όταν καταναλώνουμε βρώμη

  • Δεν χρησιμοποιούμε το σωστό μέγεθος πιάτου – μπολ: Ένα φλιτζάνι βρώμης αποτελεί μια υγιεινή μερίδα. Αυτή η ποσότητα περιέχει 150 περίπου θερμίδες, 27 γραμμάρια υδατάνθρακες και 4 γραμμάρια φυτικές ίνες. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να φάτε μόνο αυτό ως πρωινό. Μπορείτε να συνοδεύσετε αυτό το μπολ με αυγά ή να προσθέσετε στο μπολ κόκκινα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
  • Προσθέτουμε μόνο νερό για να φτιάξουμε χυλό: Αν σας αρέσει η γεύση που έχει η βρώμη όταν ανακατεύεται με νερό, συνεχίστε να το φτιάχνετε. Αλλά μην φοβηθείτε να πειραματιστείτε με τα γαλακτοκομικά, όπως γιαούρτι και γάλα. Χρειάζεται όμως να έχετε υπόψη και τις θερμίδες που προστίθενται, οπότε και εδώ προσέχουμε λίγο την ποσότητα.
  • Δεν τη συνοδεύουμε με αρκετή πρωτεΐνη: Ετοιμάστε τη βρώμη με γάλα σόγιας, αγελαδινό ή αμυγδάλου. Προσθέστε, αν θέλετε, και σκόνη πρωτεΐνης. Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε φυστικοβούτυρο και γενικά ξηρούς καρπούς και σπόρους που περιέχουν αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης. Για παράδειγμα, μια χούφτα αμύγδαλα περιέχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνη.
  • Ανθυγιεινά συνοδευτικά προσθέτουν ζάχαρη στο γεύμα σας: Για παράδειγμα, κάποια είδη γάλακτος και κάποια γιαούρτια περιέχουν κρυφή ζάχαρη, όπως και τα αποξηραμένα φρούτα. Γι’ αυτό, χρησιμοποιήστε περισσότερο φρέσκα φρούτα και προσθέστε μία με δύο κουταλιές μέλι για να αποφύγετε τα ανθυγιεινά σάκχαρα.
  • Καταναλώνετε έναν συγκεκριμένο τύπο βρώμης που όμως περιέχει συντηρητικά και ζάχαρη: Κάποιες εταιρίες προσθέτουν αποξηραμένα φρούτα και σοκολάτα, δημιουργώντας ένα μείγμα έτοιμο. Όμως σε αυτά τα προϊόντα προσθέτουν επιπλέον γεύση και ζάχαρη (πολύ συχνά) ώστε να βελτιώσουν τη γεύση. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να αναζητάτε τη βρώμη στην πιο ανεπεξέργαστη μορφή.

xilos.jpg

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon