Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βρέθηκε σύνδεση της κρεατοφαγίας με την εκκολπωματίτιδα

Βρέθηκε σύνδεση της κρεατοφαγίας με την εκκολπωματίτιδα

Μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο μιας φλεγμονής του εντέρου που ονομάζεται εκκολπωματίτιδα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες.  Τα ευρήματα δεν αποτελούν απόδειξη ότι το κρέας είναι αυτό που προκαλεί την ασθένεια, είπαν οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να εξετασθεί σε συνδυασμό με πιο υγιεινή διατροφή.

Η εκκολπωματίτιδα είναι μια συχνή πάθηση που ευθύνεται για περίπου 200.000 εισαγωγές στο νοσοκομείο ετησίως μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, με ετήσιο κόστος περίπου $ 2 δισεκατομμύρια. Περίπου 4% των ασθενών έχουν αναπτύξει  μακροπρόθεσμα συμπτώματα όπως : διάτρηση του εντερικού τοιχώματος, αποστήματα, και συρίγγια σε αυτά και μη φυσιολογική ένωση μαζί κοίλων χώρων εντός του σώματος.

Παρά τις αναλογικά σοβαρές επιπτώσεις λίγα είναι γνωστά σχετικά με το τι προκαλεί εκκολπωματίτιδα, αν και προηγούμενες έρευνες διαπίστωσαν συνδέσεις με το κάπνισμα, την παχυσαρκία και τη χρόνια χρήση φαρμάκων κατά της φλεγμονής. Η έλλειψη φυτικών ινών στη διατροφή καταγράφεται ως «ύποπτη», ενώ υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες που σχετίζονται με τα τρόφιμα, οι οποίες όμως ακόμα δεν έχουν εξεταστεί.

Για τη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gut, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Andrew Chan στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης μελέτησαν ιατρικά αρχεία 26 χρόνων για 46.500 άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάθε τέσσερα χρόνια, οι άνδρες που έκαναν με συμπτώματα εισαγωγή στο νοσοκομείο είχαν καταναλώσει  ψάρια, πουλερικά και  κόκκινο κρέας. Κατά την περίοδο 26 ετών, 764 άνδρες εκδήλωσαν εκκολπωματίτιδα. Αυτή η ομάδα είχε την τάση να τρώει  πολύ κόκκινο κρέας. Οι κρεατοφάγοι είχαν σχεδόν 60% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από ό, τι οι άνδρες που κατανάλωναν μικρότερες  ποσότητες κόκκινου κρέατος, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Mac and Cheese: Η τέλεια συνταγή για το απόλυτο comfort food

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon