Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βραστό φαγητό: Μια πιο υγιεινή εναλλακτική χωρίς λάδι

Βραστό φαγητό: Μια πιο υγιεινή εναλλακτική χωρίς λάδι

Βραστό φαγητό: Το βραστό φαγητό συχνά θεωρείται μια πιο υγιεινή εναλλακτική από τα τηγανητά ή τα φαγητά με πολλά λιπαρά, προσφέροντας πολλά οφέλη για την υγεία και την ευεξία.


Το βραστό φαγητό συχνά θεωρείται μια πιο υγιεινή εναλλακτική από τα τηγανητά ή τα φαγητά με πολλά λιπαρά, προσφέροντας πολλά οφέλη για την υγεία και την ευεξία. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του βραστού φαγητού είναι ότι αποφεύγει τη χρήση μαγειρικού λαδιού, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Πρώτον, η αποφυγή λαδιού στη διατροφή μπορεί να μειώσει σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων. Τα λάδια, ειδικά αυτά που χρησιμοποιούνται για τηγάνισμα, είναι εξαιρετικά πλούσια σε θερμίδες, με μία μόνο κουταλιά της σούπας να περιέχει περίπου 120 θερμίδες. Προτιμώντας βραστά φαγητά, μπορείτε να υιοθετήσετε μια διατροφή με λιγότερες θερμίδες, κάτι που είναι ωφέλιμο για τη διαχείριση του βάρους και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και η υπέρταση.

Επιπλέον, το βράσιμο του φαγητού βοηθά στη διατήρηση βασικών θρεπτικών συστατικών που μπορεί να χαθούν με άλλες μεθόδους μαγειρέματος, όπως το τηγάνισμα ή το σοτάρισμα. Για παράδειγμα, τα λαχανικά όπως τα καρότα, οι πατάτες και το μπρόκολο διατηρούν περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα όταν βράζονται παρά όταν τηγανίζονται. Το βράσιμο δεν απαιτεί τις υψηλές θερμοκρασίες που μπορούν να καταστρέψουν τα θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας έτσι τα βραστά φαγητά πιο θρεπτικά και ευεργετικά για την υγεία.

Το βραστό φαγητό είναι επίσης πιο εύκολο στην πέψη. Το βράσιμο μαλακώνει τις ίνες των τροφών, διευκολύνοντας το πεπτικό σύστημα να τις επεξεργαστεί. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα με πεπτικά προβλήματα ή για εκείνους που αναρρώνουν από κάποια ασθένεια, καθώς το βραστό φαγητό δεν επιβαρύνει το στομάχι και τα έντερα. Τρόφιμα όπως το βραστό κοτόπουλο, το ρύζι και τα λαχανικά είναι ήπια για το πεπτικό σύστημα και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της δυσπεψίας.

Επιπλέον, το βράσιμο βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης επιβλαβών ουσιών, όπως η ακρυλαμίδη, που συχνά σχηματίζονται κατά το τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτές οι ουσίες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Συνολικά, η προσθήκη περισσότερων βραστών τροφίμων στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει πολυάριθμα οφέλη. Επιλέγοντας το βράσιμο αντί για το τηγάνισμα, μπορείτε να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων, να διατηρήσετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά, να διευκολύνετε την πέψη και να μειώσετε την κατανάλωση επιβλαβών ουσιών. Έτσι, το βραστό φαγητό μπορεί να είναι ένα σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιο είναι το καλύτερο φαγητό που μπορείτε να φάτε μετά από γαστρεντερίτιδα;

Ποια φαγητά πρέπει να τρώμε αν έχουμε χαμηλό σίδηρο;

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε πρόχειρο φαγητό καθημερινά;

Ποια είδη φαγητού μας βοηθούν να είμαστε πιο δροσεροί σε μια ζεστή ημέρα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon