Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βραστές πατάτες: Βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου;

Βραστές πατάτες: Βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου;

Βραστές πατάτες: Δεν είναι μια μαγική θεραπεία για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά μπορεί να συμβάλει σε μια υγιεινή διατροφή που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.


Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην συνολική υγεία μας, συμπεριλαμβανομένου και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Ενώ ορισμένα τρόφιμα θεωρούνται καρκινογόνα, άλλα μπορεί να προσφέρουν προστατευτικά οφέλη. Ένα συνηθισμένο τρόφιμο που μπορεί να σας εκπλήξει με τις αντικαρκινικές του ιδιότητες είναι η βραστή πατάτα.

Πιθανά οφέλη για την υγεία του εντέρου

Πιθανά οφέλη για την υγεία του εντέρου

Οι βραστές πατάτες είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του εντέρου. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μετακίνηση των τροφίμων μέσω του πεπτικού συστήματος, αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα και μειώνοντας τον χρόνο που τα κατάλοιπα παραμένουν στο έντερο. Αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς η παρατεταμένη έκθεση σε τοξίνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες μπορούν να χρησιμεύσουν ως τροφή για τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Περισσότερο από απλές ίνες: Ανθεκτικό άμυλο και φυτοχημικά

Εκτός από τις φυτικές ίνες, οι βραστές πατάτες περιέχουν επίσης ανθεκτικό άμυλο. Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος υδατανθράκη που αντιστέκεται στην πέψη στο λεπτό έντερο και φτάνει στο παχύ έντερο σχεδόν άθικτο. Εκεί, λειτουργεί ως πρεβιοτικό, τροφοδοτώντας τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου και ενισχύοντας την υγεία του εντέρου. Επιπλέον, οι βραστές πατάτες περιέχουν διάφορα φυτοχημικά, όπως φλαβονοειδή και καροτενοειδή. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου.

Περισσότερο από απλές ίνες: Ανθεκτικό άμυλο και φυτοχημικά

Ενώ οι βραστές πατάτες δεν αποτελούν θαυματουργό φάρμακο για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, μπορούν να συμβάλουν σε μια υγιεινή διατροφή που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Φροντίστε να τις μαγειρεύετε με υγιεινό τρόπο, όπως βράζοντας ή ψήνοντας, και να περιορίσετε την προσθήκη αλατιού και λιπαρών. Για μια ακόμα πιο ευεργετική επιλογή, διατηρήστε τη φλούδα της πατάτας κατά το μαγείρεμα, καθώς περιέχει επιπλέον φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Συμβουλευτείτε πάντα τον γιατρό σας για εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι γλυκοπατάτες είναι ένας σύμμαχος κατά της αναιμίας

Οι γλυκοπατάτες είναι ένας σύμμαχος για υγιές δέρμα και μάτια

Πατάτες: Είναι το ελιξίριο της νεότητας που ψάχναμε;

Χορταστικές ψητές πατάτες πρωινού με μπέικον και τυρί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon