Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βραδινό γεύμα: Ποια ώρα πρέπει να καταναλώνεται για να έχει αντιγηραντικά οφέλη

Βραδινό γεύμα: Ποια ώρα πρέπει να καταναλώνεται για να έχει αντιγηραντικά οφέλη

Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι ο χρόνος που καταναλώνετε το βραδινό σας γεύμα, εκτός από τον περιορισμό των θερμίδων, μπορεί επίσης να έχει οφέλη κατά της γήρανσης.



Μια μελέτη σε ποντίκια υποδηλώνει ότι ο χρόνος των γευμάτων είναι σημαντικός για τη μεγιστοποίηση των αντιγηραντικών επιδράσεων του περιορισμού των θερμίδων. Σε μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων, τα ποντίκια που έτρωγαν μόνο κατά την ενεργό φάση του κιρκάδιου κύκλου τους ζούσαν σχεδόν 35% περισσότερο από τα ποντίκια ελέγχου που έτρωγαν όποτε ήθελαν. Τα ποντίκια σε δίαιτα περιορισμένων θερμίδων που έτρωγαν μόνο κατά τη φάση της ανενεργής τους φάσης έζησαν μόνο 10% περισσότερο από τα ποντίκια ελέγχου. Εάν τα ευρήματα ισχύουν για τους ανθρώπους, προτείνουν ότι για να μεγιστοποιήσουν τη διάρκεια ζωής οι άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων και να αποφεύγουν να τρώνε αργά το βράδυ.


Μελέτες σε σκουλήκια, μύγες, τρωκτικά και πιθήκους έχουν δείξει ότι οι δίαιτες που περιορίζουν σοβαρά τη συνολική πρόσληψη θερμίδων, ενώ παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, παρατείνουν τη μέση διάρκεια ζωής. Η έρευνα δείχνει ότι σε όλους αυτούς τους οργανισμούς, ο περιορισμός θερμίδων πυροδοτεί φυσιολογικές αλλαγές που προάγουν τη μακροζωία και καθυστερούν την εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Δίαιτες περιορισμένων θερμίδων στους ανθρώπους, οι οποίες περιλαμβάνουν μείωση της μέσης πρόσληψης θερμίδων κατά περίπου ένα τρίτο, μπορεί επίσης να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους, αν και επί του παρόντος δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για αυτό.

Μελέτες σε ζώα έχουν αποκαλύψει ότι ο χρόνος του περιορισμού των θερμίδων μπορεί να έχει επίδραση λόγω του κιρκάδιου συστήματος, το οποίο ελέγχει τους καθημερινούς κύκλους της φυσιολογίας, του μεταβολισμού και συμπεριφορές όπως το φαγητό. Αυτό έχει επίσης συνδεθεί με τη γήρανση. Αυτά τα ευρήματα οδήγησαν τους ερευνητές στο Νοτιοδυτικό Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Τέξας (UT) στο Ντάλας του Τέξας, να διερευνήσουν εάν ο χρόνος των γευμάτων συμβάλλει στις επιμήκυνση της ζωής.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο περιορισμός των θερμίδων αυξάνει τη μέση διάρκεια ζωής των ποντικών. Όμως, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έρευνας περιελάμβανε επιστήμονες που ταΐζαν με δίαιτες περιορισμένων θερμίδων ποντίκια εργαστηρίου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, τα ποντίκια είναι νυκτόβια, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν εξελιχθεί για να τρέφονται τη νύχτα. Έτσι, για τη μελέτη τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αυτόματους τροφοδότες για να εξασφαλίσουν ότι ορισμένα από τα ποντίκια έτρωγαν μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πώς λειτούργησε η μελέτη

Για να προσδιορίσουν εάν ο χρόνος των γευμάτων είχε επίδραση στη διάρκεια ζωής – ανεξάρτητα από τον περιορισμό των θερμίδων και τη νηστεία – χώρισαν τα ζώα σε 6 ομάδες. Σε μια ομάδα, που χρησίμευε ως ελέγχου, τα ζώα μπορούσαν να τρώνε κατά βούληση (όσο ήθελαν, όποτε ήθελαν). Οι υπόλοιπες 5 ομάδες έκαναν δίαιτες περιορισμένων θερμίδων (30-40% λιγότερες θερμίδες) με την ίδια συνολική πρόσληψη θερμίδων αλλά διαφορετικά προγράμματα σίτισης. Τα ποντίκια ελέγχου που έτρωγαν κατά βούληση είχαν μέση διάρκεια ζωής 800 ημέρες, ενώ τα ποντίκια σε δίαιτα περιορισμένων θερμίδων με τροφή διαθέσιμη όλο το εικοσιτετράωρο έζησαν 875 ημέρες, ή 10% περισσότερο. Τα ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα περιορισμένων θερμίδων που έτρωγαν μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας (την ανενεργή φάση του κιρκάδιου κύκλου τους) και νήστευαν για 12 ώρες όλη τη νύχτα, έζησαν 959 ημέρες. Ζούσαν δηλαδή σχεδόν 20% περισσότερο από τους ελέγχους.

Αλλά τα ποντίκια με περιορισμένες θερμίδες που έτρωγαν μόνο κατά τη διάρκεια της ενεργού φάσης τους και μετά νήστευαν για τις υπόλοιπες 12 ώρες, έζησαν περισσότερο. Αυτά τα ζώα είχαν κατά μέσο όρο 1.068 ημέρες διάρκεια ζωής, η οποία ήταν σχεδόν 35% μεγαλύτερη από τα ζώα ελέγχου. Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Science.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιος είναι ο ρόλος του σεληνίου στην αντιγήρανση

Διαίτα κολλαγόνου: Η διατροφή που υπόσχεται νεανικό δέρμα και υγιείς αρθρώσεις

Ηλιακή ακτινοβολία : Tα τρόφιμα που προστατεύουν το δέρμα

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι αντιγηραντικές ασκήσεις προσώπου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon