Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βραδινές λιγούρες: Τα μεταμεσονύχτια σνακ μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους

Βραδινές λιγούρες: Τα μεταμεσονύχτια σνακ μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους

Βραδινές λιγούρες: Ενώ το φαγητό αργά το βράδυ έχει συνδεθεί εδώ και πολύ καιρό με αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία, οι ερευνητές δεν ήταν σίγουροι πώς ακριβώς προκαλούσε αύξηση βάρους μέχρι τώρα.


Η αγάπη σας για τα μεταμεσονύχτια σνακ σας έχει κάνει να πάρετε κιλά με τα χρόνια και τώρα οι ερευνητές κατανοούν καλύτερα το γιατί. Ενώ το φαγητό αργά το βράδυ έχει συνδεθεί εδώ και πολύ καιρό με αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία, οι ερευνητές δεν ήταν σίγουροι πώς ακριβώς προκαλούσε αύξηση βάρους μέχρι τώρα.

Μεταμεσονύχτια γεύματα

«Όταν τα γεύματα καθυστερούν κατά τέσσερις ώρες και όλα τα άλλα μένουν ίδια, καίτε λιγότερες θερμίδες, έχετε αυξημένη ορμή για φαγητό και βιώνετε αλλαγές στον λιπώδη ιστό που θα προάγουν την αύξηση βάρους», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Frank Scheer. Είναι διευθυντής του Προγράμματος Ιατρικής Χρονοβιολογίας στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. «Τα νέα δεδομένα υποδηλώνουν, μαζί με τη βιβλιογραφία, το να τρώμε νωρίτερα την ημέρα της εγρήγορσης οδηγεί σε αλλαγές στη φυσιολογία που θα προάγουν την απώλεια βάρους και θα περιορίζουν την αύξηση βάρους», είπε ο Scheer.

Για τη μελέτη, 16 άτομα που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα τήρησαν ένα αυστηρό πρόγραμμα γευμάτων νωρίς και αργά για μία ημέρα το καθένα στο εργαστήριο. Τις εβδομάδες πριν από κάθε πείραμα, οι άνθρωποι διατηρούσαν σταθερά προγράμματα ύπνου. Έκαναν επίσης πανομοιότυπες δίαιτες και έμειναν στις ίδιες ώρες γευμάτων στο σπίτι. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν την πείνα και την όρεξή τους, έδωσαν δείγματα αίματος κατά τη διάρκεια της ημέρας και μετρήθηκαν η θερμοκρασία του σώματός τους και η κατανάλωση θερμίδων. Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης δείγματα λιπώδους ιστού.

Εκτός από το αίσθημα πείνας, την καύση λιγότερων θερμίδων και την εμφάνιση αλλαγών στον λιπώδη ιστό, το φαγητό αργότερα επηρέασε επίσης τις ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα και την όρεξη, τη λεπτίνη και τη γκρελίνη. Η γκρελίνη είναι η ορμόνη «go» που σας λέει πότε να φάτε και η λεπτίνη είναι η ορμόνη που σας λέει να σταματήσετε. Η λεπτίνη έπεσε κατά 16% όταν οι άνθρωποι έτρωγαν τέσσερις ώρες αργότερα, έδειξε η μελέτη. Λόγω του σχεδιασμού της μελέτης, οι ερευνητές μπόρεσαν να ελέγξουν αυστηρά την άσκηση, τον ύπνο και την έκθεση στο φως, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει πόσες θερμίδες έκαψαν οι συμμετέχοντες. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να δούμε αν αυτά τα ευρήματα ισχύουν στην πραγματική ζωή, είπε ο Scheer.

«Στον πραγματικό κόσμο, όταν οι άνθρωποι αλλάζουν την ώρα των γευμάτων, μπορεί επίσης να αλλάξουν άλλες συμπεριφορές όπως ο χρόνος ή η ποιότητα ή η ώρα του ύπνου ή πόσο ασκούνται, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει το βάρος», είπε. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 4 Οκτωβρίου στο περιοδικό Cell Metabolism.

Ο Δρ Louis Aronne, διευθυντής του Comprehensive Weight Control Center στο Weill Cornell Medicine and New York-Presbyterian στη Νέα Υόρκη, εξέτασε τα ευρήματα. Όταν τρως παίζει ρόλο στον έλεγχο του βάρους, είπε. «Η κατανάλωση όλων των θερμίδων νωρίς την ημέρα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το βάρος», είπε ο Aronne. «Αυτή η μελέτη… δείχνει ότι η κατανάλωση του ίδιου αριθμού θερμίδων αργά και όχι νωρίς μπορεί να ενεργοποιήσει μηχανισμούς που οδηγούν σε αύξηση βάρους». Πολλοί άνθρωποι που τρώνε αργά έχουν λίγο ή καθόλου για πρωινό, σημείωσε. «Μπορεί να μην πεινάτε το πρωί επειδή τρώτε τόσο πολύ την ώρα του ύπνου», είπε ο Aronne. «Προσπαθήστε να μετατοπίσετε το φαγητό σας στις αρχές της ημέρας [τρώγοντας] ένα μεγαλύτερο πρωινό και μεσημεριανό γεύμα για να μειώσετε την όρεξη τη νύχτα».

Η Marion Nestle, συνταξιούχος καθηγήτρια διατροφής, σπουδών τροφίμων και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, είπε ότι το να τρως νωρίτερα δεν είναι απαραίτητα πανάκεια για την απώλεια βάρους, αλλά θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για μερικούς ανθρώπους. «Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι το φαγητό αργά το βράδυ αλλάζει τον μεταβολισμό των υπέρβαρων ατόμων με τρόπους που τους καθιστούν πιο δύσκολο να χάσουν βάρος», είπε η Nestle, η οποία εξέτασε επίσης τα ευρήματα της μελέτης. «Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με το ζήτημα της ώρας των γευμάτων λένε ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, [αλλά] αυτό που έχει σημασία είναι η συνολική ποσότητα που καταναλώνεται σε σχέση με τις θερμιδικές δαπάνες», είπε. «Οι άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος πρέπει να καταλάβουν πώς να το κάνουν αυτό με τρόπους που λειτουργούν για αυτούς, [και] το να μην τρώνε αργά το βράδυ αξίζει να το δοκιμάσουν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το πικ-νικ είναι ένας από τους λόγους που η οικογένεια έρχεται πιο κοντά

Πώς επηρεάζει η σωστή διατροφή την γνωστική λειτουργία;

Τραγανά κολοκυθάκια με φρυγανιά και παρμεζάνα

Τα σνακ μεγάλου μεγέθους τροφοδοτούν το κύμα παιδικής παχυσαρκίας στις Η.Π.Α.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon