Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βούτυρο vs Μαργαρίνη: Ποια πηγή λιπαρών είναι καλύτερη για εσάς;

Βούτυρο vs Μαργαρίνη: Ποια πηγή λιπαρών είναι καλύτερη για εσάς;

Βούτυρο vs Μαργαρίνη: Ποια είιναι η καλύτερη πηγή λίπους για τη διατροφή σας, έτσι ώστε να επωφεληθείτε από τα θρεπτικά του συστατικά αλλά και από την πλούσια γεύση του;



Το μαγείρεμα στο σπίτι μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε τις θερμίδες και τα λίπη και να ελέγξετε τις διατροφικές σας συνήθειες. Αλλά πόσα πραγματικά γνωρίζετε για τα βασικά συστατικά σας; Είτε επιλέξετε βούτυρο είτε μαργαρίνη, είναι βέβαιο ότι θα καταναλώσετε λίγο λίπος. Αλλά το κόλπο, σύμφωνα με την Jamie Allers, RD, με το Digestive Health Institute του Hartford HealthCare, είναι η επιλογή των σωστών λιπαρών.


Βούτυρο

Φτιαγμένο από παχύρρευστη κρέμα, το βούτυρο είναι γνωστό ότι είναι υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά. Αυτά τα λίπη αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας ή LDL), η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το βούτυρο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο και περιέχει ενώσεις που συνδέονται με χαμηλότερες πιθανότητες παχυσαρκίας. Είναι πλούσιο σε βήτα-καροτίνη, μια ένωση που το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η οποία μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και του προστάτη. Περιέχει επίσης βιταμίνη D, ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και ανάπτυξη των οστών, και βιταμίνη Ε, η οποία παίζει ρόλο στην υγεία του δέρματος.

Μαργαρίνη

Ευτυχώς, δεν είναι όλα τα λιπαρά κακά. Σε αντίθεση με το βούτυρο, η μαργαρίνη είναι υψηλή σε ακόρεστα λιπαρά, τα οποία μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και να βελτιώσουν τη συνολική υγεία της καρδιάς. Αλλά η μαργαρίνη είναι επίσης υψηλή σε τρανς λιπαρά, προειδοποιεί η Allers. «Τα τρανς λιπαρά είναι ο χειρότερος τύπος λίπους για εσάς», λέει η Allers. «Είναι τόσο κακό που υπάρχει τώρα νομοθεσία σε όλη τη χώρα που ρυθμίζει τη χρήση των τρανς λιπαρών από τους κατασκευαστές στα προϊόντα τους». Αυτά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, γιατί εκτός από την αύξηση της κακής χοληστερόλης, μειώνουν και τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας ή HDL).

Κρατήστε τις επιλογές σας ανοιχτές

Ευτυχώς, το βούτυρο και η μαργαρίνη δεν είναι οι μόνες επιλογές. Στο επόμενο ταξίδι σας στο παντοπωλείο, αναζητήστε εναλλακτικές λύσεις βουτύρου που παρασκευάζονται με ελαιόλαδο ή λάδι αβοκάντο ή βούτυρα φτιαγμένα με γάλα από αγελάδες που τρέφονται με χόρτο. Αυτά είναι υψηλότερα σε βιταμίνη Α, βήτα-καροτίνη και ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών, μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του λύκου, του εκζέματος και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και παίζουν προστατευτικό ρόλο στον καρκίνο και άλλες παθήσεις. Αλλά θυμηθείτε να ελέγχετε πάντα τις ετικέτες των προϊόντων, προειδοποιεί η Allers. Τα υποκατάστατα βουτύρου μπορεί να είναι γεμάτα πρόσθετα, φυσικά και χημικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές δυναμώνουν την καρδιά;

8 δημοφιλείς μύθοι για την υγεία καταρρίπτονται από ειδικούς

Τρόφιμα που μπορείτε ακόμα να φάτε μετά την ημερομηνία λήξης

5 συμβουλές για να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon