Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βούτυρο vs Μαργαρίνη: Ποια πηγή λιπαρών είναι καλύτερη για εσάς;

Βούτυρο vs Μαργαρίνη: Ποια πηγή λιπαρών είναι καλύτερη για εσάς;

Βούτυρο vs Μαργαρίνη: Ποια είιναι η καλύτερη πηγή λίπους για τη διατροφή σας, έτσι ώστε να επωφεληθείτε από τα θρεπτικά του συστατικά αλλά και από την πλούσια γεύση του;


Το μαγείρεμα στο σπίτι μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε τις θερμίδες και τα λίπη και να ελέγξετε τις διατροφικές σας συνήθειες. Αλλά πόσα πραγματικά γνωρίζετε για τα βασικά συστατικά σας; Είτε επιλέξετε βούτυρο είτε μαργαρίνη, είναι βέβαιο ότι θα καταναλώσετε λίγο λίπος. Αλλά το κόλπο, σύμφωνα με την Jamie Allers, RD, με το Digestive Health Institute του Hartford HealthCare, είναι η επιλογή των σωστών λιπαρών.

Βούτυρο

Φτιαγμένο από παχύρρευστη κρέμα, το βούτυρο είναι γνωστό ότι είναι υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά. Αυτά τα λίπη αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας ή LDL), η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το βούτυρο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο και περιέχει ενώσεις που συνδέονται με χαμηλότερες πιθανότητες παχυσαρκίας. Είναι πλούσιο σε βήτα-καροτίνη, μια ένωση που το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η οποία μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και του προστάτη. Περιέχει επίσης βιταμίνη D, ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και ανάπτυξη των οστών, και βιταμίνη Ε, η οποία παίζει ρόλο στην υγεία του δέρματος.

Μαργαρίνη

Ευτυχώς, δεν είναι όλα τα λιπαρά κακά. Σε αντίθεση με το βούτυρο, η μαργαρίνη είναι υψηλή σε ακόρεστα λιπαρά, τα οποία μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και να βελτιώσουν τη συνολική υγεία της καρδιάς. Αλλά η μαργαρίνη είναι επίσης υψηλή σε τρανς λιπαρά, προειδοποιεί η Allers. «Τα τρανς λιπαρά είναι ο χειρότερος τύπος λίπους για εσάς», λέει η Allers. «Είναι τόσο κακό που υπάρχει τώρα νομοθεσία σε όλη τη χώρα που ρυθμίζει τη χρήση των τρανς λιπαρών από τους κατασκευαστές στα προϊόντα τους». Αυτά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, γιατί εκτός από την αύξηση της κακής χοληστερόλης, μειώνουν και τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας ή HDL).

Κρατήστε τις επιλογές σας ανοιχτές

Ευτυχώς, το βούτυρο και η μαργαρίνη δεν είναι οι μόνες επιλογές. Στο επόμενο ταξίδι σας στο παντοπωλείο, αναζητήστε εναλλακτικές λύσεις βουτύρου που παρασκευάζονται με ελαιόλαδο ή λάδι αβοκάντο ή βούτυρα φτιαγμένα με γάλα από αγελάδες που τρέφονται με χόρτο. Αυτά είναι υψηλότερα σε βιταμίνη Α, βήτα-καροτίνη και ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών, μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του λύκου, του εκζέματος και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και παίζουν προστατευτικό ρόλο στον καρκίνο και άλλες παθήσεις. Αλλά θυμηθείτε να ελέγχετε πάντα τις ετικέτες των προϊόντων, προειδοποιεί η Allers. Τα υποκατάστατα βουτύρου μπορεί να είναι γεμάτα πρόσθετα, φυσικά και χημικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές δυναμώνουν την καρδιά;

8 δημοφιλείς μύθοι για την υγεία καταρρίπτονται από ειδικούς

Τρόφιμα που μπορείτε ακόμα να φάτε μετά την ημερομηνία λήξης

5 συμβουλές για να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon