Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βότανα: Ποιες διαφορές έχει η ρίγανη και το θυμάρι;

Βότανα: Ποιες διαφορές έχει η ρίγανη και το θυμάρι;

Βότανα: Το θυμάρι και η ρίγανη είναι δύο βότανα που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες τόσο για γαστρονομικούς όσο και για φαρμακευτικούς σκοπούς.



Το θυμάρι και η ρίγανη είναι δύο βότανα που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες τόσο για γαστρονομικούς όσο και για φαρμακευτικούς σκοπούς. Δεν ενισχύουν μόνο τη γεύση του φαγητού σας, αλλά παρουσιάζουν και αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορούν να αποτρέψουν χρόνιες ασθένειες και να θεραπεύσουν τη φλεγμονή του δέρματος.


Τι είναι το θυμάρι;

Το θυμάρι είναι ένα μεσογειακό βότανο που είναι βασικό στις κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Έχει ένα ξεχωριστό, γευστικό και δροσιστικό βότανο που ανήκει στην οικογένεια της μέντας Lamiaceae. Το όνομά του προέρχεται από τη λατινική λέξη «thymus» που σημαίνει καπνός στο διεγερτικό του άρωμα. Το θυμάρι καλλιεργείται επίσης στην Ασία και αναπτύσσεται καλύτερα σε ζεστές και ηλιόλουστες περιοχές με καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Στην Ινδία, είναι γνωστό ως Marizha, Masho και Rangsbur στα Παντζάμπι, Hasha στα Ουρντού και Banajwain στα Χίντι.

Τα οφέλη του θυμαριού:

  • Καλύτερη όραση- Το θυμάρι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και βελτιώνει την όραση μειώνοντας τον κίνδυνο γλαυκώματος, καταρράκτη και ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
  • Αντιμετωπίζει τον βήχα και το κρυολόγημα- Το θυμάρι έχει αντισηπτικές και αντιβιοτικές προτεραιότητες που είναι μια εξαιρετική θεραπεία για το κρυολόγημα και τον βήχα. Είναι ένα ισχυρό φυσικό αντιμικροβιακό που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του πονόλαιμου.
  • Διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών- Με την εφαρμογή ελαίου θυμαριού στο τριχωτό της κεφαλής σας βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και διευκολύνει την παράδοση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών στο τριχωτό της κεφαλής. Το θυμάρι αντιμετωπίζει την πιτυρίδα και αποτρέπει την πτώση και την αραίωση των μαλλιών.

Τι είναι η ρίγανη;

Η ρίγανη είναι ένα βότανο που ανήκει στην οικογένεια της μέντας Lamiaceae και χρησιμοποιείται στη μαγειρική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αρχικά, ήταν εγγενές στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά έκτοτε πολιτογραφήθηκε παντού και μπορεί να αναπτυχθεί στο εύκρατο βόρειο ημισφαίριο. Το όνομα ρίγανη προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «όρος» που σημαίνει βουνό και «γάνος» που σημαίνει χαρά.

Τα οφέλη της ρίγανης:

  • Αντιβακτηριδιακές ιδιότητες- Η ρίγανη έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να παίξουν ρόλο στη θεραπεία ασθενειών που δεν ανταποκρίνονται πλέον στα αντιβιοτικά. Το λάδι μαλλιών ρίγανης χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών λοιμώξεων του τριχωτού της κεφαλής λόγω των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του. Επιπλέον, διεγείρει επίσης την ανάπτυξη των μαλλιών.

  • Διαβήτης- Αρκετές ενώσεις που βρίσκονται στη ρίγανη βοηθούν στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 βελτιώνοντας την αντίσταση του ατόμου στην ινσουλίνη, αποκαθιστώντας τους κατεστραμμένους ιστούς των νεφρών και του ήπατος και ρυθμίζοντας τον μεταβολισμό των υδατανθράκων.
  • Υψηλό σάκχαρο στο αίμα – Η φρέσκια ρίγανη και το λάδι ρίγανης βοηθούν στη διαχείριση του υψηλού σακχάρου στο αίμα. Η ρίγανη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των βλαβών από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες που έχουν συνδεθεί με ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

5 τεχνικές για υγιεινό σπιτικό μαγείρεμα

5 βότανα που μπορούν να διορθώσουν τα πεπτικά σας προβλήματα

Aποκτήστε δέρμα χωρίς ακμή με καλέντουλα

6 τροφές που πρέπει να πλένετε πριν τις καταναλώσετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon