Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βότανα: Ποιες διαφορές έχει η ρίγανη και το θυμάρι;

Βότανα: Ποιες διαφορές έχει η ρίγανη και το θυμάρι;

Βότανα: Το θυμάρι και η ρίγανη είναι δύο βότανα που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες τόσο για γαστρονομικούς όσο και για φαρμακευτικούς σκοπούς.


Το θυμάρι και η ρίγανη είναι δύο βότανα που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες τόσο για γαστρονομικούς όσο και για φαρμακευτικούς σκοπούς. Δεν ενισχύουν μόνο τη γεύση του φαγητού σας, αλλά παρουσιάζουν και αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορούν να αποτρέψουν χρόνιες ασθένειες και να θεραπεύσουν τη φλεγμονή του δέρματος.

Τι είναι το θυμάρι;

Το θυμάρι είναι ένα μεσογειακό βότανο που είναι βασικό στις κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Έχει ένα ξεχωριστό, γευστικό και δροσιστικό βότανο που ανήκει στην οικογένεια της μέντας Lamiaceae. Το όνομά του προέρχεται από τη λατινική λέξη «thymus» που σημαίνει καπνός στο διεγερτικό του άρωμα. Το θυμάρι καλλιεργείται επίσης στην Ασία και αναπτύσσεται καλύτερα σε ζεστές και ηλιόλουστες περιοχές με καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Στην Ινδία, είναι γνωστό ως Marizha, Masho και Rangsbur στα Παντζάμπι, Hasha στα Ουρντού και Banajwain στα Χίντι.

Τα οφέλη του θυμαριού:

  • Καλύτερη όραση- Το θυμάρι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και βελτιώνει την όραση μειώνοντας τον κίνδυνο γλαυκώματος, καταρράκτη και ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
  • Αντιμετωπίζει τον βήχα και το κρυολόγημα- Το θυμάρι έχει αντισηπτικές και αντιβιοτικές προτεραιότητες που είναι μια εξαιρετική θεραπεία για το κρυολόγημα και τον βήχα. Είναι ένα ισχυρό φυσικό αντιμικροβιακό που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του πονόλαιμου.
  • Διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών- Με την εφαρμογή ελαίου θυμαριού στο τριχωτό της κεφαλής σας βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και διευκολύνει την παράδοση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών στο τριχωτό της κεφαλής. Το θυμάρι αντιμετωπίζει την πιτυρίδα και αποτρέπει την πτώση και την αραίωση των μαλλιών.

Τι είναι η ρίγανη;

Η ρίγανη είναι ένα βότανο που ανήκει στην οικογένεια της μέντας Lamiaceae και χρησιμοποιείται στη μαγειρική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αρχικά, ήταν εγγενές στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά έκτοτε πολιτογραφήθηκε παντού και μπορεί να αναπτυχθεί στο εύκρατο βόρειο ημισφαίριο. Το όνομα ρίγανη προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «όρος» που σημαίνει βουνό και «γάνος» που σημαίνει χαρά.

Τα οφέλη της ρίγανης:

  • Αντιβακτηριδιακές ιδιότητες- Η ρίγανη έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να παίξουν ρόλο στη θεραπεία ασθενειών που δεν ανταποκρίνονται πλέον στα αντιβιοτικά. Το λάδι μαλλιών ρίγανης χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών λοιμώξεων του τριχωτού της κεφαλής λόγω των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του. Επιπλέον, διεγείρει επίσης την ανάπτυξη των μαλλιών.

  • Διαβήτης- Αρκετές ενώσεις που βρίσκονται στη ρίγανη βοηθούν στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 βελτιώνοντας την αντίσταση του ατόμου στην ινσουλίνη, αποκαθιστώντας τους κατεστραμμένους ιστούς των νεφρών και του ήπατος και ρυθμίζοντας τον μεταβολισμό των υδατανθράκων.
  • Υψηλό σάκχαρο στο αίμα – Η φρέσκια ρίγανη και το λάδι ρίγανης βοηθούν στη διαχείριση του υψηλού σακχάρου στο αίμα. Η ρίγανη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των βλαβών από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες που έχουν συνδεθεί με ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

5 τεχνικές για υγιεινό σπιτικό μαγείρεμα

5 βότανα που μπορούν να διορθώσουν τα πεπτικά σας προβλήματα

Aποκτήστε δέρμα χωρίς ακμή με καλέντουλα

6 τροφές που πρέπει να πλένετε πριν τις καταναλώσετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon