Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βότανα: Ποιες διαφορές έχει η ρίγανη και το θυμάρι;

Βότανα: Ποιες διαφορές έχει η ρίγανη και το θυμάρι;

Βότανα: Το θυμάρι και η ρίγανη είναι δύο βότανα που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες τόσο για γαστρονομικούς όσο και για φαρμακευτικούς σκοπούς.


Το θυμάρι και η ρίγανη είναι δύο βότανα που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες τόσο για γαστρονομικούς όσο και για φαρμακευτικούς σκοπούς. Δεν ενισχύουν μόνο τη γεύση του φαγητού σας, αλλά παρουσιάζουν και αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορούν να αποτρέψουν χρόνιες ασθένειες και να θεραπεύσουν τη φλεγμονή του δέρματος.

Τι είναι το θυμάρι;

Το θυμάρι είναι ένα μεσογειακό βότανο που είναι βασικό στις κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Έχει ένα ξεχωριστό, γευστικό και δροσιστικό βότανο που ανήκει στην οικογένεια της μέντας Lamiaceae. Το όνομά του προέρχεται από τη λατινική λέξη «thymus» που σημαίνει καπνός στο διεγερτικό του άρωμα. Το θυμάρι καλλιεργείται επίσης στην Ασία και αναπτύσσεται καλύτερα σε ζεστές και ηλιόλουστες περιοχές με καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Στην Ινδία, είναι γνωστό ως Marizha, Masho και Rangsbur στα Παντζάμπι, Hasha στα Ουρντού και Banajwain στα Χίντι.

Τα οφέλη του θυμαριού:

  • Καλύτερη όραση- Το θυμάρι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και βελτιώνει την όραση μειώνοντας τον κίνδυνο γλαυκώματος, καταρράκτη και ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
  • Αντιμετωπίζει τον βήχα και το κρυολόγημα- Το θυμάρι έχει αντισηπτικές και αντιβιοτικές προτεραιότητες που είναι μια εξαιρετική θεραπεία για το κρυολόγημα και τον βήχα. Είναι ένα ισχυρό φυσικό αντιμικροβιακό που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του πονόλαιμου.
  • Διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών- Με την εφαρμογή ελαίου θυμαριού στο τριχωτό της κεφαλής σας βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και διευκολύνει την παράδοση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών στο τριχωτό της κεφαλής. Το θυμάρι αντιμετωπίζει την πιτυρίδα και αποτρέπει την πτώση και την αραίωση των μαλλιών.

Τι είναι η ρίγανη;

Η ρίγανη είναι ένα βότανο που ανήκει στην οικογένεια της μέντας Lamiaceae και χρησιμοποιείται στη μαγειρική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αρχικά, ήταν εγγενές στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά έκτοτε πολιτογραφήθηκε παντού και μπορεί να αναπτυχθεί στο εύκρατο βόρειο ημισφαίριο. Το όνομα ρίγανη προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «όρος» που σημαίνει βουνό και «γάνος» που σημαίνει χαρά.

Τα οφέλη της ρίγανης:

  • Αντιβακτηριδιακές ιδιότητες- Η ρίγανη έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να παίξουν ρόλο στη θεραπεία ασθενειών που δεν ανταποκρίνονται πλέον στα αντιβιοτικά. Το λάδι μαλλιών ρίγανης χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών λοιμώξεων του τριχωτού της κεφαλής λόγω των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του. Επιπλέον, διεγείρει επίσης την ανάπτυξη των μαλλιών.

  • Διαβήτης- Αρκετές ενώσεις που βρίσκονται στη ρίγανη βοηθούν στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 βελτιώνοντας την αντίσταση του ατόμου στην ινσουλίνη, αποκαθιστώντας τους κατεστραμμένους ιστούς των νεφρών και του ήπατος και ρυθμίζοντας τον μεταβολισμό των υδατανθράκων.
  • Υψηλό σάκχαρο στο αίμα – Η φρέσκια ρίγανη και το λάδι ρίγανης βοηθούν στη διαχείριση του υψηλού σακχάρου στο αίμα. Η ρίγανη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των βλαβών από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες που έχουν συνδεθεί με ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

5 τεχνικές για υγιεινό σπιτικό μαγείρεμα

5 βότανα που μπορούν να διορθώσουν τα πεπτικά σας προβλήματα

Aποκτήστε δέρμα χωρίς ακμή με καλέντουλα

6 τροφές που πρέπει να πλένετε πριν τις καταναλώσετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon