Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βότανα: Ποιες διαφορές έχει η ρίγανη και το θυμάρι;

Βότανα: Ποιες διαφορές έχει η ρίγανη και το θυμάρι;

Βότανα: Το θυμάρι και η ρίγανη είναι δύο βότανα που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες τόσο για γαστρονομικούς όσο και για φαρμακευτικούς σκοπούς.


Το θυμάρι και η ρίγανη είναι δύο βότανα που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες τόσο για γαστρονομικούς όσο και για φαρμακευτικούς σκοπούς. Δεν ενισχύουν μόνο τη γεύση του φαγητού σας, αλλά παρουσιάζουν και αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορούν να αποτρέψουν χρόνιες ασθένειες και να θεραπεύσουν τη φλεγμονή του δέρματος.

Τι είναι το θυμάρι;

Το θυμάρι είναι ένα μεσογειακό βότανο που είναι βασικό στις κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Έχει ένα ξεχωριστό, γευστικό και δροσιστικό βότανο που ανήκει στην οικογένεια της μέντας Lamiaceae. Το όνομά του προέρχεται από τη λατινική λέξη «thymus» που σημαίνει καπνός στο διεγερτικό του άρωμα. Το θυμάρι καλλιεργείται επίσης στην Ασία και αναπτύσσεται καλύτερα σε ζεστές και ηλιόλουστες περιοχές με καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Στην Ινδία, είναι γνωστό ως Marizha, Masho και Rangsbur στα Παντζάμπι, Hasha στα Ουρντού και Banajwain στα Χίντι.

Τα οφέλη του θυμαριού:

  • Καλύτερη όραση- Το θυμάρι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και βελτιώνει την όραση μειώνοντας τον κίνδυνο γλαυκώματος, καταρράκτη και ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
  • Αντιμετωπίζει τον βήχα και το κρυολόγημα- Το θυμάρι έχει αντισηπτικές και αντιβιοτικές προτεραιότητες που είναι μια εξαιρετική θεραπεία για το κρυολόγημα και τον βήχα. Είναι ένα ισχυρό φυσικό αντιμικροβιακό που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του πονόλαιμου.
  • Διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών- Με την εφαρμογή ελαίου θυμαριού στο τριχωτό της κεφαλής σας βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και διευκολύνει την παράδοση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών στο τριχωτό της κεφαλής. Το θυμάρι αντιμετωπίζει την πιτυρίδα και αποτρέπει την πτώση και την αραίωση των μαλλιών.

Τι είναι η ρίγανη;

Η ρίγανη είναι ένα βότανο που ανήκει στην οικογένεια της μέντας Lamiaceae και χρησιμοποιείται στη μαγειρική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αρχικά, ήταν εγγενές στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά έκτοτε πολιτογραφήθηκε παντού και μπορεί να αναπτυχθεί στο εύκρατο βόρειο ημισφαίριο. Το όνομα ρίγανη προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «όρος» που σημαίνει βουνό και «γάνος» που σημαίνει χαρά.

Τα οφέλη της ρίγανης:

  • Αντιβακτηριδιακές ιδιότητες- Η ρίγανη έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να παίξουν ρόλο στη θεραπεία ασθενειών που δεν ανταποκρίνονται πλέον στα αντιβιοτικά. Το λάδι μαλλιών ρίγανης χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών λοιμώξεων του τριχωτού της κεφαλής λόγω των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του. Επιπλέον, διεγείρει επίσης την ανάπτυξη των μαλλιών.

  • Διαβήτης- Αρκετές ενώσεις που βρίσκονται στη ρίγανη βοηθούν στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 βελτιώνοντας την αντίσταση του ατόμου στην ινσουλίνη, αποκαθιστώντας τους κατεστραμμένους ιστούς των νεφρών και του ήπατος και ρυθμίζοντας τον μεταβολισμό των υδατανθράκων.
  • Υψηλό σάκχαρο στο αίμα – Η φρέσκια ρίγανη και το λάδι ρίγανης βοηθούν στη διαχείριση του υψηλού σακχάρου στο αίμα. Η ρίγανη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των βλαβών από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες που έχουν συνδεθεί με ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

5 τεχνικές για υγιεινό σπιτικό μαγείρεμα

5 βότανα που μπορούν να διορθώσουν τα πεπτικά σας προβλήματα

Aποκτήστε δέρμα χωρίς ακμή με καλέντουλα

6 τροφές που πρέπει να πλένετε πριν τις καταναλώσετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon