Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βότανα: Ποιες διαφορές έχει η ρίγανη και το θυμάρι;

Βότανα: Ποιες διαφορές έχει η ρίγανη και το θυμάρι;

Βότανα: Το θυμάρι και η ρίγανη είναι δύο βότανα που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες τόσο για γαστρονομικούς όσο και για φαρμακευτικούς σκοπούς.


Το θυμάρι και η ρίγανη είναι δύο βότανα που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες τόσο για γαστρονομικούς όσο και για φαρμακευτικούς σκοπούς. Δεν ενισχύουν μόνο τη γεύση του φαγητού σας, αλλά παρουσιάζουν και αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορούν να αποτρέψουν χρόνιες ασθένειες και να θεραπεύσουν τη φλεγμονή του δέρματος.

Τι είναι το θυμάρι;

Το θυμάρι είναι ένα μεσογειακό βότανο που είναι βασικό στις κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Έχει ένα ξεχωριστό, γευστικό και δροσιστικό βότανο που ανήκει στην οικογένεια της μέντας Lamiaceae. Το όνομά του προέρχεται από τη λατινική λέξη «thymus» που σημαίνει καπνός στο διεγερτικό του άρωμα. Το θυμάρι καλλιεργείται επίσης στην Ασία και αναπτύσσεται καλύτερα σε ζεστές και ηλιόλουστες περιοχές με καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Στην Ινδία, είναι γνωστό ως Marizha, Masho και Rangsbur στα Παντζάμπι, Hasha στα Ουρντού και Banajwain στα Χίντι.

Τα οφέλη του θυμαριού:

  • Καλύτερη όραση- Το θυμάρι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και βελτιώνει την όραση μειώνοντας τον κίνδυνο γλαυκώματος, καταρράκτη και ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
  • Αντιμετωπίζει τον βήχα και το κρυολόγημα- Το θυμάρι έχει αντισηπτικές και αντιβιοτικές προτεραιότητες που είναι μια εξαιρετική θεραπεία για το κρυολόγημα και τον βήχα. Είναι ένα ισχυρό φυσικό αντιμικροβιακό που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του πονόλαιμου.
  • Διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών- Με την εφαρμογή ελαίου θυμαριού στο τριχωτό της κεφαλής σας βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και διευκολύνει την παράδοση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών στο τριχωτό της κεφαλής. Το θυμάρι αντιμετωπίζει την πιτυρίδα και αποτρέπει την πτώση και την αραίωση των μαλλιών.

Τι είναι η ρίγανη;

Η ρίγανη είναι ένα βότανο που ανήκει στην οικογένεια της μέντας Lamiaceae και χρησιμοποιείται στη μαγειρική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αρχικά, ήταν εγγενές στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά έκτοτε πολιτογραφήθηκε παντού και μπορεί να αναπτυχθεί στο εύκρατο βόρειο ημισφαίριο. Το όνομα ρίγανη προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «όρος» που σημαίνει βουνό και «γάνος» που σημαίνει χαρά.

Τα οφέλη της ρίγανης:

  • Αντιβακτηριδιακές ιδιότητες- Η ρίγανη έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να παίξουν ρόλο στη θεραπεία ασθενειών που δεν ανταποκρίνονται πλέον στα αντιβιοτικά. Το λάδι μαλλιών ρίγανης χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών λοιμώξεων του τριχωτού της κεφαλής λόγω των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του. Επιπλέον, διεγείρει επίσης την ανάπτυξη των μαλλιών.

  • Διαβήτης- Αρκετές ενώσεις που βρίσκονται στη ρίγανη βοηθούν στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 βελτιώνοντας την αντίσταση του ατόμου στην ινσουλίνη, αποκαθιστώντας τους κατεστραμμένους ιστούς των νεφρών και του ήπατος και ρυθμίζοντας τον μεταβολισμό των υδατανθράκων.
  • Υψηλό σάκχαρο στο αίμα – Η φρέσκια ρίγανη και το λάδι ρίγανης βοηθούν στη διαχείριση του υψηλού σακχάρου στο αίμα. Η ρίγανη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των βλαβών από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες που έχουν συνδεθεί με ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

5 τεχνικές για υγιεινό σπιτικό μαγείρεμα

5 βότανα που μπορούν να διορθώσουν τα πεπτικά σας προβλήματα

Aποκτήστε δέρμα χωρίς ακμή με καλέντουλα

6 τροφές που πρέπει να πλένετε πριν τις καταναλώσετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon