Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βότανα ευτυχία: Τρία δραστικά βότανα που μας φτιάχνουν το κέφι και μας κάνουν ευτυχισμένους

Βότανα ευτυχία: Τρία δραστικά βότανα που μας φτιάχνουν το κέφι και μας κάνουν ευτυχισμένους

Τα βότανα της φύσης έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες με την δράση τους στο νευρικό σύστημα και τη βελτίωση της διάθεσης να θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές.


Βότανα ευτυχία: Σε ορισμένα φυτά όπως ο κρόκος (ή σαφράν), το βαλσαμόχορτο και το μελισσοβότανο αποδίδονται τονωτικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της διάθεσης. Μάλιστα ο κρόκος ή σαφράν αποκαλείται και φυτό της χαράς. Μπορούμε να ρίχνουμε μια πρέζα σαφράν στο φαγητό μας ή να ρίχνουμε 5 -6 σταγόνες βάμμα σαφράν σε ένα ποτήρι νερό και να πίνουμε 3 φορές ημερησίως, πριν το φαγητό. Το βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum, υπερικόν το διάτρητο, σπαθόχορτο ή χόρτο του Αγίου Ιωάννη -St John’s wort) περιέχει τη δραστική ουσία υπερικίνη στα κίτρινα άνθη του φυτού στην οποία αποδίδονται ηρεμιστικές ιδιότητες. Μπορούμε να προσθέτουμε συστηματικά μια πρέζα στο φαγητό μας ή να πίνουμε 1-2 ροφήματα (εγχύματα) την ημέρα.

Το μελισσοβότανο (αγριομέλισσα, κιτροβάλσαμο) είναι το βότανο Μέλισσα η φαρμακευτική (Melissa officinalis) και θεωρείται ότι έχει κατασταλτική και αντικαταθλιπτική δράση. Μπορούμε να το πιούμε σε ρόφημα (ένα την ημέρα) ρίχνοντας μισό κουταλάκι φύλλα μελισσόχορτου σε νερό που βράζει για 10 λεπτά. Πέρα από τα βότανα φαίνεται ότι και το κατάλληλο άρωμα μπορεί να τονώσει την διάθεσή μας. Αρκεί να ρίξουμε λίγες σταγόνες από το κατάλληλο αιθέριο έλαιο στην άκρη της μαξιλαροθήκης ή στον αρωματικό λύχνο έτσι ώστε να αρωματίσουμε το χώρο μας. Τα αιθέρια έλαια του περγαμόντου, του τριαντάφυλλου και του γιασεμιού στα οποία αποδίδεται ήπια αντικαταθλιπτική δράση είναι κατάλληλες επιλογές.Mπορούμε να ρίξουμε 2-3 σταγόνες περγαμόντο, τριαντάφυλλο ή γιασεμί σε έναν αρωματικό λύχνο ή 1-2 σταγόνες στο μαξιλάρι μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφή : Κατάλληλα τρόφιμα για πριν τον ύπνο

Βότανα μπαχαρικά : Αυτά πρέπει να τρώτε για υγιή οργανισμό

Τσάι από βότανα για να καταπραΰνετε το άγχος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon