Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βιταμίνη Ε: Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε και τα οφέλη της στην υγεία [vid]

Βιταμίνη Ε: Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε και τα οφέλη της στην υγεία [vid]

Βιταμίνη Ε: Ενώ ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί από την κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φυσικές πηγές βιταμίνης Ε, αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες θρεπτικό συστατικό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα που ακολουθούν διατροφικά προγράμματα κατά της αλλεργίας και για γυναίκες που αναζητούν να διευκολύνουν τις εμμηνορροϊκές κράμπες μέσω της διατροφής.



Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Ε από φυσικά τρόφιμα βοηθά στην προστασία του σώματός σας από τις ελεύθερες ρίζες, μικρά μόρια που έχουν συνδεθεί με πολλές χρόνιες ασθένειες καθώς και με τη διαδικασία γήρανσης. Οι ελεύθερες ρίζες σχηματίζονται ως αποτέλεσμα φυσιολογικών μεταβολικών διεργασιών, συνηθειών όπως το κάπνισμα και οι κακές διατροφικές συνήθειες. Το χρόνιο άγχος και η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου μπορούν επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα των ελεύθερων ριζών στο σώμα σας.


Η δύναμη της βιταμίνης Ε στη διατροφή σας

Εκτός από το ότι δρα ως αντιοξειδωτικό κατά των ελεύθερων ριζών, η βιταμίνη Ε παίζει επίσης σημαντικό ρόλο σε ορισμένες νευρολογικές λειτουργίες και βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

Ενώ ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί από την κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φυσικές πηγές βιταμίνης Ε, αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες θρεπτικό συστατικό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα που ακολουθούν διατροφικά προγράμματα κατά της αλλεργίας και για γυναίκες που αναζητούν να διευκολύνουν τις εμμηνορροϊκές κράμπες μέσω της διατροφής. Είναι επίσης μια σημαντική βιταμίνη για την διατήρηση της υγείας του δέρματος και την πρόληψη των πρόωρων σημαδιών γήρανσης, όπως ρυτίδες και λεπτές γραμμές.

Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε

  • Έλαια σπόρων

Το ηλιέλαιο παρέχει 41 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Ε ανά 100 γραμμάρια λάδι. Υπάρχουν επίσης πολλά άλλα φυτικά έλαια και σπορέλαια που είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε, όπως το αμυγδαλαίο και τα έλαια σπόρων σταφυλιών. Είναι ωστόσο σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα έλαια αυτά έχουν επίσης πολλές θερμίδες, οπότε έχετε το νου σας όταν τα χρησιμοποιείτε, να το κάνετε με μέτρο.

  • Ηλιόσποροι

Είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε (33 χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια) και παρέχουν ένα φορτίο διαιτητικών ινών, βιταμινών Β, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, ψευδαργύρου, χαλκού και σεληνίου.

  • Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα έρχονται δεύτερα μετά τους ηλιόσπορους όσον αφορά τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε. Ανά 100 γραμμάρια, παρέχουν 26 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Ε. Για μέγιστα οφέλη για την υγεία, επιλέξτε αμύγδαλα που έχουν δεν έχουν ψηθεί και δεν περιέχουν αλάτι.

  • Άλλοι ξηροί καρποί και σπόροι

Εκτός από τους ηλιόσπορους και τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και το κουκουνάρι είναι επίσης καλές πηγές βιταμίνης Ε. Παρέχουν 15 και 9 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Ε ανά 100 γραμμάρια, αντίστοιχα. Τα φυστίκια πεκάν και τα κάσιους περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες.

  • Αυγοτάραχο

Εάν είστε λάτρεις των θαλασσινών, είναι σημαντικό να ξέρετε ότι το αυγοτάραχο είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Ε. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων αυγοτάραχου παρέχει κατά μέσο όρο περίπου 7 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Ε (ή 35 τοις εκατό της ημερήσιας αξίας). Και το καλύτερο είναι ότι η αυγοτάραχο είναι τροφή χαμηλή σε θερμίδες, οπότε είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Ε για όσους ακολουθούν δίαιτα χαμηλών θερμίδων.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βιταμίνη Α : Η Συμβολή της στον οργανισμό

Βιταμίνη D : Λάβετε την με ασφάλεια από τον ήλιο

Η σχέση μεταξύ βιταμίνης C και καλής διάθεσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon