Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βιταμίνη D3 στην σκλήρυνση κατά πλάκας

Βιταμίνη D3 στην σκλήρυνση κατά πλάκας

Η χορήγηση υψηλής δόσης από βιταμίνη D3 είναι ασφαλής για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας και μπορεί να τα βοηθήσει στη ρύθμιση της ανοσολογικής αντίδρασης του οργανισμού, σύμφωνα με μια πιλοτική μελέτη που δημοσιεύθηκε από τους γιατρούς του νοσοκομείου Johns Hopkins στη διαδικτυακή έκδοση του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά καθώς η βιταμίνη D3 έχει τη δυνατότητα να είναι μια φθηνή, ασφαλήw και εύκολη θεραπεία για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας», λέει ο συντάκτης της μελέτης. Peter Calabresi, διευθυντής του Johns Hopkins. «Περισσότερη έρευνα απαιτείται για να επιβεβαιώσει αυτά τα ευρήματα με μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων και να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς. Aλλά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά» πρόσθεσε.

Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D3 στο αίμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας. Οι άνθρωποι που έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας και χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D3 είναι πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερη αναπηρία και περισσότερη «δραστηριότητα» της νόσου.

Για τη μελέτη, 40 άτομα με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας έλαβαν είτε 10.400 ΙU (σ.σ. μονάδα μέτρησης βιταμινών) είτε 800 ΙU συμπληρώματα βιταμίνης D3 ημερησίως για έξι μήνες (σ.σ. η τρέχουσα συνιστώμενη ημερήσια δόση της βιταμίνης D3 είναι 600 IU). Ασθενείς με σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D3 δεν συμπεριελήφθησαν στη μελέτη.

Οι εξετάσεις αίματος κατά την έναρξη της μελέτης και πάλι σε τρεις και έξι μήνες μέτρησαν την ποσότητα της βιταμίνης D3 στο αίμα και την απόκριση στα Τ κύτταρα (σ.σ. λεμφικά κύτταρα από τον μυελό των οστών) του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι συμμετέχοντες που λάμβαναν την υψηλή δόση της βιταμίνης D3 έφθασαν σε επίπεδα εντός στόχου (40-60 ng/ml βιταμίνης D3 στο αίμα τους), ενώ η ομάδα που έλαβε τη χαμηλή δόση δεν πέτυχε το στόχο.

Οι παρενέργειες από τα συμπληρώματα βιταμινών ήταν ήσσονος σημασίας και δεν ήταν διαφορετική μεταξύ των ανθρώπων που πήραν την υψηλή δόση και τα άτομα που πήραν τη χαμηλή δόση. Ένα άτομο από κάθε ομάδα υποτροπίασε.

Τα άτομα που έλαβαν την υψηλή δόση είχαν μια μείωση του ποσοστού των φλεγμονωδών κυττάρων Τ. Τα άτομα που έλαβαν τη χαμηλή δόση δεν είχαν σημαντικές αλλαγές στα ποσοστά των υποσυνόλων των κυττάρων Τ τους.

«Ελπίζουμε ότι αυτές οι αλλαγές στις φλεγμονώδεις αντιδράσεις κυττάρων Τ μεταφράζονται σε μειωμένη σοβαρότητα της νόσου. Άλλες κλινικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να αποσαφηνιστεί το θέμα» ανέφεραν οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon