Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βιταμίνη D Τροφες: Σε ποιά φαγητά θα βρείτε αυτή τη σπάνια βιταμίνη

Βιταμίνη D Τροφες: Σε ποιά φαγητά θα βρείτε αυτή τη σπάνια βιταμίνη

Βιταμίνη D Τροφες: Η συνιστώμενη ημερήσια τιμή (DV) είναι 800 IU (20 mcg) βιταμίνης D ανά ημέρα από τρόφιμο και εάν δεν έχετε αρκετό ηλιακό φως, η πρόσληψή σας θα πρέπει πιθανώς να είναι πιο κοντά στα 1.000 IU (25 mcg) την ημέρα.



Η βιταμίνη D είναι η μόνη θρεπτική ουσία που παράγει το σώμα σας όταν εκτίθεται σε ηλιακό φως. Ωστόσο, έως και το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να μην έχει αρκετό ήλιο και το 40% των κατοίκων των ΗΠΑ είναι ανεπαρκές σε βιταμίνη D. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, φορούν αντηλιακό έξω και τρώνε δυτική δίαιτα χαμηλή σε καλές πηγές αυτής της βιταμίνης. Η συνιστώμενη ημερήσια τιμή (DV) είναι 800 IU (20 mcg) βιταμίνης D ανά ημέρα από τρόφιμο. Εάν δεν έχετε αρκετό ηλιακό φως, η πρόσληψή σας θα πρέπει πιθανώς να είναι πιο κοντά στα 1.000 IU (25 mcg) την ημέρα.


1. Σολομός

Ο σολομός είναι ένα δημοφιλές λιπαρό ψάρι και εξαιρετική πηγή βιταμίνης D. Σύμφωνα με τη Βάση Δεδομένων Σύνθεσης Τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), μια μερίδα 3,5 ουγκιών (100 γραμμάρια) σολομού εκτροφής Ατλαντικού περιέχει 526 IU βιταμίνης D ή 66% του DV. Το αν ο σολομός είναι άγριος ή εκτρεφόμενος μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Κατά μέσο όρο, ο άγριος σολομός περιέχει 988 IU βιταμίνης D ανά 3,5 ουγκιές (100 γραμμάρια), ή 124% του DV. Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ακόμη υψηλότερα επίπεδα στον άγριο σολομό – έως 1.300 IU ανά μερίδα. Ωστόσο, ο σολομός εκτροφής περιέχει μόνο το 25% αυτής της ποσότητας. Ωστόσο, μία μερίδα σολομού εκτροφής παρέχει περίπου 250 IU βιταμίνης D ή 32% του DV.

2. Ρέγγα και σαρδέλες

Η ρέγγα είναι ένα ψάρι που τρώγεται σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να σερβιριστεί ωμό, κονσερβοποιημένο, καπνιστό ή τουρσί. Αυτό το μικρό ψάρι είναι επίσης μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης D. Η φρέσκια ρέγγα του Ατλαντικού παρέχει 216 IU ανά μερίδα 3,5 ουγκιών (100 γραμμάρια), που είναι το 27% του DV. Η τουρσί ρέγγα είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης D, παρέχοντας 112 IU ανά 3,5 ουγκιές (100 γραμμάρια) μερίδα, ή 14% του DV. Ωστόσο, η ρέγγα τουρσί περιέχει επίσης υψηλή ποσότητα νατρίου, την οποία μερικοί άνθρωποι καταναλώνουν πάρα πολύ. Οι κονσέρβες σαρδέλας είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης D – ένα δοχείο (3,8 ουγκιές) περιέχει 177 IU ή 22% του DV. Άλλοι τύποι λιπαρών ψαριών είναι επίσης καλές πηγές βιταμίνης D. Το Halibut και το σκουμπρί παρέχουν 384 IU και 360 IU ανά μισό φιλέτο, αντίστοιχα.

5. Κρόκοι αυγών

Οι άνθρωποι που δεν τρώνε ψάρια πρέπει να γνωρίζουν ότι τα θαλασσινά δεν είναι η μόνη πηγή βιταμίνης D. Ολόκληρα τα αυγά είναι μια άλλη καλή πηγή, καθώς και μια θαυμάσια θρεπτική τροφή. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης σε ένα αυγό βρίσκεται στο λευκό, το λίπος, οι βιταμίνες και τα μέταλλα βρίσκονται κυρίως στον κρόκο. Ένας τυπικός κρόκος αυγού περιέχει 37 IU βιταμίνης D ή 5% του DV. Τα επίπεδα βιταμίνης D στον κρόκο αυγού εξαρτώνται από την έκθεση στον ήλιο και την περιεκτικότητα σε βιταμίνη D των ζωοτροφών κοτόπουλου. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Έχει πέσει η σεξουαλική σας απόδοση; Να μερικά κόλπα με αφροδισιακές γεύσεις

Τροφές που μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο

Τρόφιμα που βοηθούν το σώμα σας να παράγει κολλαγόνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Νηστεία διατροφή: Κατά τη διάρκεια της νηστείας, αποφεύγονται συγκεκριμένες τροφές, γεγονός που καθιστά απαραίτητο το σχεδιασμό μιας ισορροπημένης διατροφής για να διασφαλιστεί τόσο η υγεία όσο και η ευεξία.

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Close Icon