Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Vegan βιταμίνη D: Επιστήμονες παρήγαγαν ντομάτα που ισοδυναμεί με 2 αυγά

Vegan βιταμίνη D: Επιστήμονες παρήγαγαν ντομάτα που ισοδυναμεί με 2 αυγά

Vegan βιταμίνη D: Μια γενετικά τροποποιημένη ντομάτα θα μπορούσε κάποτε να ανταγωνιστεί τον σολομό ως διατροφική πηγή βιταμίνης D, εάν ολοκληρωθεί η πρώιμη έρευνα.


Βρετανοί επιστήμονες μέσω «επεξεργασίας» των γονιδίων της ντομάτας κατάφεραν να παράξουν ένα φρούτο που είναι πλούσιο σε προβιταμίνη D3, μια πρόδρομη ουσία που το σώμα μπορεί να μετατρέψει σε βιταμίνη D. Η γονιδιακή παραλλαγή στόχευε ένα ένζυμο στις ντομάτες που κανονικά μετατρέπει την προβιταμίνη D3 σε χοληστερόλη. Με τη γονιδιακή επεξεργασία, αυτή η διαδικασία διαταράχθηκε, με αποτέλεσμα ένα φρούτο ντομάτας πλούσιο σε προβιταμίνη D3. Οι ερευνητές είπαν ότι η γενετικά τροποποιημένη ντομάτα θα μπορούσε ενδεχομένως να παρέχει παρόμοια ποσότητα βιταμίνης D με 28 γραμμάρια τόνου ή δύο αυγά.

«Έχουμε παράγει μια φυτική πηγή βιταμίνης D3 κατάλληλη για vegans και χορτοφάγους», δήλωσε η ανώτερη ερευνήτρια Cathie Martin, καθηγήτρια στο John Innes Center, ένα ερευνητικό κέντρο φυτοεπιστημών στο Norwich της Αγγλίας. Αυτό είναι σημαντικό, είπε, όπως εξήγησε λίγα τρόφιμα περιέχουν φυσικά βιταμίνη D και είναι όλα ζωικά – λιπαρά ψάρια (όπως ο τόνος και ο σολομός) και κρόκοι αυγών μεταξύ αυτών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η βιταμίνη D προστίθεται επίσης σε ορισμένα τρόφιμα, όπως το αγελαδινό γάλα και πολλά μη γαλακτοκομικά γάλατα και δημητριακά.  Εξαιτίας αυτού, η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι λιγότερο συχνές στις Ηνωμένες Πολιτείες από ό,τι σε πολλά άλλα μέρη, όπως για παράδειγμα η Ευρώπη.

Στην πραγματικότητα, περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως έχουν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D, σύμφωνα με τους ερευνητές. Και παρά τον εμπλουτισμό των τροφίμων, περίπου το ένα τέταρτο των Αμερικανών εξακολουθεί να έχει ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. Ορισμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των ατόμων με πιο σκούρο δέρμα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο: Το σώμα συνθέτει φυσικά βιταμίνη D όταν το δέρμα εκτίθεται στο ηλιακό φως, αλλά αυτή η διαδικασία είναι λιγότερο αποτελεσματική σε ηλικιωμένους και σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D θεωρείται σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, επειδή η θρεπτική ουσία παίζει ζωτικούς ρόλους στο σώμα – διατηρώντας γερά τα οστά, συμβάλλοντας στη φυσιολογική λειτουργία των νεύρων και των μυών και υποστηρίζοντας την άμυνα του ανοσοποιητικού. Εν ολίγοις, είπε η Μάρτιν, η κατανάλωση περισσότερων τροφών με βιταμίνη D θα ήταν το κλειδί. Η εργασία τους δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 23 Μαΐου στο Nature Plants.

Η ομάδα της Martin στράφηκε στην τεχνολογία CRISPR, εργαλείο που επιτρέπει στους ερευνητές να «κόψουν» με ακρίβεια κομμάτια DNA σε ένα γονίδιο, για να αλλάξουν τη λειτουργία του. Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές έκαναν μια μικρή τροποποίηση σε ένα γονίδιο της ντομάτας που ρυθμίζει ένα ένζυμο – αναγωγάση 7-δεϋδροχοληστερόλης – που μετατρέπει την προβιταμίνη D3 σε χοληστερόλη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο καλό μας κάνουν τα vegan φαγητά;

Οφέλη της βιταμίνης C για την υγεία του δέρματος

Κάντε το μυαλό σας να λειτουργεί καλύτερα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Close Icon