Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Vegan βιταμίνη D: Επιστήμονες παρήγαγαν ντομάτα που ισοδυναμεί με 2 αυγά

Vegan βιταμίνη D: Επιστήμονες παρήγαγαν ντομάτα που ισοδυναμεί με 2 αυγά

Vegan βιταμίνη D: Μια γενετικά τροποποιημένη ντομάτα θα μπορούσε κάποτε να ανταγωνιστεί τον σολομό ως διατροφική πηγή βιταμίνης D, εάν ολοκληρωθεί η πρώιμη έρευνα.


Βρετανοί επιστήμονες μέσω «επεξεργασίας» των γονιδίων της ντομάτας κατάφεραν να παράξουν ένα φρούτο που είναι πλούσιο σε προβιταμίνη D3, μια πρόδρομη ουσία που το σώμα μπορεί να μετατρέψει σε βιταμίνη D. Η γονιδιακή παραλλαγή στόχευε ένα ένζυμο στις ντομάτες που κανονικά μετατρέπει την προβιταμίνη D3 σε χοληστερόλη. Με τη γονιδιακή επεξεργασία, αυτή η διαδικασία διαταράχθηκε, με αποτέλεσμα ένα φρούτο ντομάτας πλούσιο σε προβιταμίνη D3. Οι ερευνητές είπαν ότι η γενετικά τροποποιημένη ντομάτα θα μπορούσε ενδεχομένως να παρέχει παρόμοια ποσότητα βιταμίνης D με 28 γραμμάρια τόνου ή δύο αυγά.

«Έχουμε παράγει μια φυτική πηγή βιταμίνης D3 κατάλληλη για vegans και χορτοφάγους», δήλωσε η ανώτερη ερευνήτρια Cathie Martin, καθηγήτρια στο John Innes Center, ένα ερευνητικό κέντρο φυτοεπιστημών στο Norwich της Αγγλίας. Αυτό είναι σημαντικό, είπε, όπως εξήγησε λίγα τρόφιμα περιέχουν φυσικά βιταμίνη D και είναι όλα ζωικά – λιπαρά ψάρια (όπως ο τόνος και ο σολομός) και κρόκοι αυγών μεταξύ αυτών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η βιταμίνη D προστίθεται επίσης σε ορισμένα τρόφιμα, όπως το αγελαδινό γάλα και πολλά μη γαλακτοκομικά γάλατα και δημητριακά.  Εξαιτίας αυτού, η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι λιγότερο συχνές στις Ηνωμένες Πολιτείες από ό,τι σε πολλά άλλα μέρη, όπως για παράδειγμα η Ευρώπη.

Στην πραγματικότητα, περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως έχουν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D, σύμφωνα με τους ερευνητές. Και παρά τον εμπλουτισμό των τροφίμων, περίπου το ένα τέταρτο των Αμερικανών εξακολουθεί να έχει ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. Ορισμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των ατόμων με πιο σκούρο δέρμα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο: Το σώμα συνθέτει φυσικά βιταμίνη D όταν το δέρμα εκτίθεται στο ηλιακό φως, αλλά αυτή η διαδικασία είναι λιγότερο αποτελεσματική σε ηλικιωμένους και σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D θεωρείται σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, επειδή η θρεπτική ουσία παίζει ζωτικούς ρόλους στο σώμα – διατηρώντας γερά τα οστά, συμβάλλοντας στη φυσιολογική λειτουργία των νεύρων και των μυών και υποστηρίζοντας την άμυνα του ανοσοποιητικού. Εν ολίγοις, είπε η Μάρτιν, η κατανάλωση περισσότερων τροφών με βιταμίνη D θα ήταν το κλειδί. Η εργασία τους δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 23 Μαΐου στο Nature Plants.

Η ομάδα της Martin στράφηκε στην τεχνολογία CRISPR, εργαλείο που επιτρέπει στους ερευνητές να «κόψουν» με ακρίβεια κομμάτια DNA σε ένα γονίδιο, για να αλλάξουν τη λειτουργία του. Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές έκαναν μια μικρή τροποποίηση σε ένα γονίδιο της ντομάτας που ρυθμίζει ένα ένζυμο – αναγωγάση 7-δεϋδροχοληστερόλης – που μετατρέπει την προβιταμίνη D3 σε χοληστερόλη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο καλό μας κάνουν τα vegan φαγητά;

Οφέλη της βιταμίνης C για την υγεία του δέρματος

Κάντε το μυαλό σας να λειτουργεί καλύτερα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon