Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Vegan βιταμίνη D: Επιστήμονες παρήγαγαν ντομάτα που ισοδυναμεί με 2 αυγά

Vegan βιταμίνη D: Επιστήμονες παρήγαγαν ντομάτα που ισοδυναμεί με 2 αυγά

Vegan βιταμίνη D: Μια γενετικά τροποποιημένη ντομάτα θα μπορούσε κάποτε να ανταγωνιστεί τον σολομό ως διατροφική πηγή βιταμίνης D, εάν ολοκληρωθεί η πρώιμη έρευνα.


Βρετανοί επιστήμονες μέσω «επεξεργασίας» των γονιδίων της ντομάτας κατάφεραν να παράξουν ένα φρούτο που είναι πλούσιο σε προβιταμίνη D3, μια πρόδρομη ουσία που το σώμα μπορεί να μετατρέψει σε βιταμίνη D. Η γονιδιακή παραλλαγή στόχευε ένα ένζυμο στις ντομάτες που κανονικά μετατρέπει την προβιταμίνη D3 σε χοληστερόλη. Με τη γονιδιακή επεξεργασία, αυτή η διαδικασία διαταράχθηκε, με αποτέλεσμα ένα φρούτο ντομάτας πλούσιο σε προβιταμίνη D3. Οι ερευνητές είπαν ότι η γενετικά τροποποιημένη ντομάτα θα μπορούσε ενδεχομένως να παρέχει παρόμοια ποσότητα βιταμίνης D με 28 γραμμάρια τόνου ή δύο αυγά.

«Έχουμε παράγει μια φυτική πηγή βιταμίνης D3 κατάλληλη για vegans και χορτοφάγους», δήλωσε η ανώτερη ερευνήτρια Cathie Martin, καθηγήτρια στο John Innes Center, ένα ερευνητικό κέντρο φυτοεπιστημών στο Norwich της Αγγλίας. Αυτό είναι σημαντικό, είπε, όπως εξήγησε λίγα τρόφιμα περιέχουν φυσικά βιταμίνη D και είναι όλα ζωικά – λιπαρά ψάρια (όπως ο τόνος και ο σολομός) και κρόκοι αυγών μεταξύ αυτών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η βιταμίνη D προστίθεται επίσης σε ορισμένα τρόφιμα, όπως το αγελαδινό γάλα και πολλά μη γαλακτοκομικά γάλατα και δημητριακά.  Εξαιτίας αυτού, η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι λιγότερο συχνές στις Ηνωμένες Πολιτείες από ό,τι σε πολλά άλλα μέρη, όπως για παράδειγμα η Ευρώπη.

Στην πραγματικότητα, περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως έχουν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D, σύμφωνα με τους ερευνητές. Και παρά τον εμπλουτισμό των τροφίμων, περίπου το ένα τέταρτο των Αμερικανών εξακολουθεί να έχει ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. Ορισμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των ατόμων με πιο σκούρο δέρμα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο: Το σώμα συνθέτει φυσικά βιταμίνη D όταν το δέρμα εκτίθεται στο ηλιακό φως, αλλά αυτή η διαδικασία είναι λιγότερο αποτελεσματική σε ηλικιωμένους και σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D θεωρείται σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, επειδή η θρεπτική ουσία παίζει ζωτικούς ρόλους στο σώμα – διατηρώντας γερά τα οστά, συμβάλλοντας στη φυσιολογική λειτουργία των νεύρων και των μυών και υποστηρίζοντας την άμυνα του ανοσοποιητικού. Εν ολίγοις, είπε η Μάρτιν, η κατανάλωση περισσότερων τροφών με βιταμίνη D θα ήταν το κλειδί. Η εργασία τους δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 23 Μαΐου στο Nature Plants.

Η ομάδα της Martin στράφηκε στην τεχνολογία CRISPR, εργαλείο που επιτρέπει στους ερευνητές να «κόψουν» με ακρίβεια κομμάτια DNA σε ένα γονίδιο, για να αλλάξουν τη λειτουργία του. Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές έκαναν μια μικρή τροποποίηση σε ένα γονίδιο της ντομάτας που ρυθμίζει ένα ένζυμο – αναγωγάση 7-δεϋδροχοληστερόλης – που μετατρέπει την προβιταμίνη D3 σε χοληστερόλη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο καλό μας κάνουν τα vegan φαγητά;

Οφέλη της βιταμίνης C για την υγεία του δέρματος

Κάντε το μυαλό σας να λειτουργεί καλύτερα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon