Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βιταμίνη D: Η αξία της, εάν νοσείτε ή αναρρώνετε από Covid

Βιταμίνη D: Η αξία της, εάν νοσείτε ή αναρρώνετε από Covid

Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D είναι το πιο συχνά συζητούμενο μικροθρεπτικό συστατικό μεταξύ των ειδικών σε θέματα διατροφής για τη διαχείριση του COVID-19. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη D αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς ACE2, αποτρέποντας δυνητικά τη σύνδεση του ιού με αυτούς και μειώνοντας τις επιπλοκές που σχετίζονται με τον COVID-19.


Υπάρχει μια σημαντική σχέση μεταξύ της διατροφικής σας κατάστασης, της υγείας του ανοσοποιητικού σας, του κινδύνου μόλυνσης και της ικανότητας ανάρρωσης από ασθένεια, σύμφωνα με μελέτες. Η κακή διατροφή σχετίζεται με φλεγμονές και οξειδωτικό στρες, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του ανοσοποιητικού. Τόσο η φλεγμονή όσο και το οξειδωτικό στρες είναι αυξημένα όταν έχετε COVID-19. Η διατροφή μπορεί να υποστήριξει την υγεία του ανοσοποιητικού σας, εάν έχετε COVID-19, ειδικά εάν καταναλώνετε τρόφιμα με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρόκειται για έναν αναδυόμενο τομέα έρευνας. Επίσης, οι παρακάτω τροφές δεν θα σας εμποδίσουν να κολλήσετε τον κορωνοϊό ή να θεραπεύσετε την ασθένεια, αλλά έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού.

Βιταμίνη D και κορωνοϊός

Η βιταμίνη D είναι το πιο συχνά συζητούμενο μικροθρεπτικό συστατικό μεταξύ των ειδικών σε θέματα διατροφής για τη διαχείριση του COVID-19. Αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη και ορμόνη ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση καταστέλλοντας την υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με νεότερες και παλαιότερες έρευνες. Στο σώμα, η βιταμίνη D δρα στο μετατρεπτικό ένζυμο 2 της αγγειοτενσίνης (ACE2), έναν υποδοχέα πρωτεΐνης που βρίσκεται στους πνεύμονες και τον λιπώδη ιστό. Ο κορωνοϊός συνδέεται με το ACE2 στην αρχή μιας λοίμωξης, οδηγώντας δυνητικά σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας και σοβαρή ασθένεια σε άτομα με COVID-19. Ωστόσο, η βιταμίνη D αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς ACE2, αποτρέποντας δυνητικά τη σύνδεση του ιού με αυτούς και μειώνοντας τις επιπλοκές που σχετίζονται με τον COVID-19.

Η βιταμίνη D μπορεί επίσης να διαδραματίσει προστατευτικό ρόλο και να υποστηρίξει την επούλωση κατεστραμμένων ιστών, κυρίως στους πνεύμονες.

Τροφές για κατανάλωση

Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι παράγουν περίπου το 80% της βιταμίνης D τους όταν το δέρμα τους εκτίθεται στο ηλιακό φως (υπεριώδες φως) και λαμβάνουν το υπόλοιπο 20% από τη διατροφή τους. Η αύξηση της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D ενώ έχετε ή αναρρώνετε από τον COVID-19 είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D και ενδεχομένως να βελτιώσετε την ανοσολογική σας απόκριση.

  • Μουρουνέλαιο: 170% της Ημερήσιας Αξίας (DV) ανά 1 κουταλιά της σούπας (13,6 γραμμάρια)
  • Ρέγγα: 27% του DV ανά 100 γραμμάρια
  • Κρόκος αυγού: 27% της DV ανά 100 γραμμάρια
  • Σαρδέλα: 24% του DV ανά 100 γραμμάρια
  • Ελαφρύς τόνος σε κονσέρβα: 34% του DV ανά 100 γραμμάρια
  • Σολομός, άγριος ή εκτρεφόμενος: 66% του DV ανά 100 γραμμάρια
  • Εμπλουτισμένος χυμός πορτοκαλιού: 25% του DV ανά 100 γραμμάρια
  • Τα άγρια ​​μανιτάρια είναι μια χορτοφαγική πηγή βιταμίνης D. Τα επίπεδά τους ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του φωτός στο οποίο εκτέθηκαν καθώς μεγάλωναν, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η έλλειψη βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Μελέτη δείχνει πώς η βιταμίνη D θα μπορούσε να σταματήσει τη φλεγμονή των πνευμόνων στη νόσο COVID-19

Οι επιπτώσεις στον σκελετό, το έντερο, το βάρος, τη διάθεση από την έλλειψη της βιταμίνης D

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon