Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βιταμίνη Α: Γιατί είναι απαραίτητη για μια καλή υγεία

Βιταμίνη Α: Γιατί είναι απαραίτητη για μια καλή υγεία

Βιταμίνη Α: Είναι απαραίτητη για πολλές διαδικασίες στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της υγιούς όρασης, της διασφάλισης της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και των οργάνων σας, ενώ βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη των μωρών στη μήτρα



Η βιταμίνη Α είναι ο γενικός όρος για μια ομάδα λιποδιαλυτών ενώσεων εξαιρετικά σημαντική για την ανθρώπινη υγεία. Συνιστάται στους άνδρες να λαμβάνουν 900 mcg, γυναίκες 700 mcg και παιδιά και εφήβους 300-600 mcg βιταμίνης Α την ημέρα.


1. Προστατεύει τα μάτια σας από τη νυχτερινή τύφλωση και την φθορά που σχετίζεται με την ηλικία

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της όρασης. Η βιταμίνη χρειάζεται για να μετατρέψει το φως που χτυπά το μάτι σας σε ηλεκτρικό σήμα που μπορεί να σταλεί στον εγκέφαλό σας. Στην πραγματικότητα, ένα από τα πρώτα συμπτώματα της ανεπάρκειας της βιταμίνης Α μπορεί να είναι η νυχτερινή τύφλωση, γνωστή ως νυκταλοπία. Η νυχτερινή τύφλωση εμφανίζεται σε άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης Α, καθώς η βιταμίνη είναι ένα σημαντικό συστατικό της ροδόψίνης χρωστικής. Η ροδοψίνη βρίσκεται στον αμφιβληστροειδή του ματιού σας και είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στο φως.

2. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων

Ο καρκίνος εμφανίζεται όταν τα ανώμαλα κύτταρα αρχίζουν να αναπτύσσονται ή να διαιρούνται με ανεξέλεγκτο τρόπο. Καθώς η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων σας, η επίδρασή της στον κίνδυνο καρκίνου και ο ρόλος στην πρόληψη του καρκίνου ενδιαφέρει τους επιστήμονες. Σε μελέτες παρατήρησης, η κατανάλωση υψηλότερων ποσοτήτων βιταμίνης Α με τη μορφή βήτα-καροτίνης έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του λεμφώματος του Hodgkin, καθώς και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης. Ωστόσο, αν και η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Α από φυτικές τροφές έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, οι ζωικές τροφές που περιέχουν ενεργές μορφές βιταμίνης Α δεν συνδέονται με τον ίδιο τρόπο.

3. Υποστηρίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα

Η βιταμίνη Α παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της φυσικής άμυνας του σώματός σας. Αυτό περιλαμβάνει τους βλεννογόνους φραγμούς στα μάτια, τους πνεύμονες, το έντερο και τα γεννητικά όργανα που βοηθούν στην παγίδευση βακτηρίων και άλλων μολυσματικών παραγόντων. Συμμετέχει επίσης στην παραγωγή και τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία βοηθούν στη σύλληψη και την απομάκρυνση βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών από την κυκλοφορία του αίματος σας. Αυτό σημαίνει ότι μια ανεπάρκεια σε βιταμίνη Α μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία σας σε λοιμώξεις και να καθυστερήσει την ανάρρωσή σας όταν αρρωστήσετε.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η περιποίηση που πρέπει να ενσωματώσεις στη ρουτίνα σου για ξεκούραστο βλέμμα

Τέσσερις τρόποι για να αυξήσεις την απορρόφηση σιδήρου

Τα οφέλη του μήλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Νηστεία διατροφή: Κατά τη διάρκεια της νηστείας, αποφεύγονται συγκεκριμένες τροφές, γεγονός που καθιστά απαραίτητο το σχεδιασμό μιας ισορροπημένης διατροφής για να διασφαλιστεί τόσο η υγεία όσο και η ευεξία.

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Close Icon