Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βιταμίνες Μέταλλα: Η περίσσεια ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών

Βιταμίνες Μέταλλα: Η περίσσεια ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών

Ερευνητές εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στην πρόσθετη ζάχαρη – δηλαδή τη ζάχαρη που προσθέτει η βιομηχανία σε τρόφιμα και ποτά κατά την επεξεργασία τους



Βιταμίνες Μέταλλα: Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης έχει συσχετιστεί με διάφορες παθήσεις και προβλήματα υγείας, όπως κακή στοματική υγεία, παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιαγγειακές νόσους. Ερευνητές εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στην πρόσθετη ζάχαρη – δηλαδή τη ζάχαρη που προσθέτει η βιομηχανία σε τρόφιμα και ποτά κατά την επεξεργασία τους, όχι σε σάκχαρα που υπάρχουν φυσικά στα φρούτα, τα λαχανικά ή το γάλα – και την πρόσληψη μικροθρεπτικών ουσιών (βιταμινών και μετάλλων).

Το συνιστώμενο ανώτερο όριο για την πρόσληψη ζάχαρης διαφέρει ανάμεσα στις χώρες, ακόμα και στους διαφορετικούς φορείς. Οι συστάσεις της Σκανδιναβικής διατροφής συστήνουν ότι η πρόσθετη ζάχαρη δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% της συνολικής πρόσληψης ενέργειας· όμως, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει συμπεράνει ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να καθορίζουν το ανώτερο όριο. Ως αποτέλεσμα, η EFSA επανεξετάζει τις συστάσεις, μελετώντας τα στοιχεία πίσω από αυτές.


Αν και προηγούμενες έρευνες είχαν βρει σημαντικές συσχετίσεις ανάμεσα στην πρόσληψη της πρόσθετης ζάχαρης και την παράλειψη τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, μια επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Lund θέλησε να εξετάσει το ζήτημα σε μεγαλύτερο βάθος. Χώρισαν το δείγμα τους σε δύο ομάδες: στη μία οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν με βάση το διατροφικό μενού που ακολούθησαν για 4 μέρες.

Στην άλλη ομάδα εξετάστηκαν με βάση το μενού 7 ημερών. Οι ερευνητές εστίασαν στη μέση καθημερινή πρόσληψη 9 μικροθρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για την υγεία μας: ασβέστιο, φυλλικό οξύ, κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, σελήνιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες C και D.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσο υψηλότερη ήταν η πρόσληψη ζάχαρης, τόσο χαμηλότερη ήταν η κατανάλωση τροφών που περιέχουν αυτές τις 9 βιταμίνες και τα μέταλλα. Η σχέση δηλαδή ανάμεσα στα δύο είναι αντιστρόφως ανάλογη και αυτό παρατηρήθηκε και στις δύο ομάδες. Κάτι που σημαίνει ότι η διάρκεια κατανάλωσης δεν έχει καμία σημασία.

Η επιστημονική ομάδα αναφέρει ότι αν και μία έρευνα μόνη της δεν είναι αρκετή για να αλλάξει τις συστάσεις των χωρών, προσθέτει πολύτιμα στοιχεία ώστε μελλοντικά να προσαρμοστούν τα μέτρα πρόσληψης και σύστασης σχετικά με την κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition & Metabolism.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες ποσότητες ζάχαρης αυξάνουν την αρτηριακή πίεση

Ποιες τροφές ανεβάζουν το σάκχαρο

Πως θα μειώσετε με απλούς τρόπους τη ζάχαρη

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Νηστεία διατροφή: Κατά τη διάρκεια της νηστείας, αποφεύγονται συγκεκριμένες τροφές, γεγονός που καθιστά απαραίτητο το σχεδιασμό μιας ισορροπημένης διατροφής για να διασφαλιστεί τόσο η υγεία όσο και η ευεξία.

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Close Icon