Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βιταμίνες Εγκέφαλος: Οι καλύτερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά για την υγεία του εγκεφάλου [vid]

Βιταμίνες Εγκέφαλος: Οι καλύτερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά για την υγεία του εγκεφάλου [vid]

Βιταμίνες Εγκέφαλος: Όσον αφορά τη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του εγκεφάλου σας - ειδικά καθώς γερνάτε - η διατροφή σας παίζει σηματικό ρόλο. Η κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για να λάβετε όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο εγκέφαλός σας για να συνεχίσει να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ανεξαρτήτως ηλικίας.



«Ένα μεγάλο μέρος της βιβλιογραφίας διαπίστωσε ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά και ειδικότερα τα φλαβονοειδή, τα ακόρεστα λίπη και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σχετίζονται με βραδύτερη γνωστική μείωση και μειωμένο κίνδυνο άνοιας», λέει η Puja Agarwal, Ph.D., καθηγήτρια στο Rush Medical College στο Σικάγο.


Όταν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, ο συνδυασμός βιταμινών, μετάλλων και υγιεινών λιπών – μεταξύ άλλων – βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Ας δούμε όμως ποιες βιταμίνες συγκεκριμένα υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου, καθώς και σε ποια τρόφιμα μπορείτε να τις βρείτε.

  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Εάν έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος, θεωρούνται πάντα μέρος μιας υγιεινής διατροφής, ο λόγος είναι απλός: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έναν τύπο ακόρεστου λίπους που έχει αντιφλεγμονώδη δράση και είναι ένα δομικό στοιχείο των κυτταρικών μεμβρανών στον εγκέφαλο.

Τα ωμέγα-3 έχουν επίσης συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα βήτα αμυλοειδούς, ένα είδος πρωτεΐνης που βρίσκεται στον εγκέφαλο των ατόμων με βλάβη που σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ. «Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα διεισδύουν εύκολα στο φράγμα αίματος-εγκεφάλου και είναι απαραίτητα για τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου», εξηγεί η Δρ Agarwal.

Πού να τα βρείτε: Εκτός από τα λιπαρά ψάρια, καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών αποτελούν οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και ορισμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως τα αυγά και το γιαούρτι.

  • Βιταμίνη Ε

Αυτή η βιταμίνη λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό στο σώμα και προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, ένα είδος βλάβης που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες (ασταθή μόρια στο σώμα), ακόμη και στον εγκέφαλο των ατόμων με νόσο του Alzheimer. Ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στο οξειδωτικό στρες, το οποίο αυξάνεται κατά τη γήρανση και συμβάλλει σημαντικά στη γνωστική μείωση.

Πού να τη βρείτε: Η βιταμίνη Ε μπορεί να βρεθεί σε σκούρα πράσινα λαχανικά, αβοκάντο, κόκκινο πιπέρι, σπαράγγια, μάνγκο, κολοκύθα και ξηρούς καρπούς και σπόρους.

  • Βιταμίνες Β

Όσον αφορά την υγεία του εγκεφάλου, εστιάστε στις εξής B βιταμίνες: B6, B12 και B9 (φυλλικό οξύ). “Αυτοί οι τρεις τύποι βιταμινών Β είναι απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου”, λέει η Δρ Agarwal, “και οποιαδήποτε ανεπάρκεια σε αυτούς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο απώλειας μνήμης και άλλων μορφών γνωστικής μείωσης”.

Ο λόγος: Αυτές οι βιταμίνες συμβάλλουν στην ενίσχυση της παραγωγής νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, που μεταδίδουν μηνύματα μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος.

Πού να τις βρείτε: Τα φασόλια είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμινών Β. Μπορείτε επίσης να βρείτε την B6 σε μπανάνες, πορτοκάλια, παπάγια, πεπόνι, τόνο, σολομό, πουλερικά και σκούρα πράσινα φύλλα. Το φυλλικό οξύ βρίσκεται σε μπρόκολο, χόρτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, αυγά, φιστίκια και ηλιόσπορους. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται αποκλειστικά στα προϊόντα κρέατος και ψαριών.

Ακολουθεί βίντεο για το ρόλο της διατροφής στην υγεία του εγκεφάλου:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γυναικεία Ανοργασμία: Αιτίες και Συμπτώματα

Πώς να προλάβετε έναν πονοκέφαλο

Τα μυστικά μακροζωίας των ιθαγενών του Αμαζονίου

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon