Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βιώσιμη διατροφή: Το μέλλον της διατροφής μας περιέχει έντομα

Βιώσιμη διατροφή: Το μέλλον της διατροφής μας περιέχει έντομα

Βιώσιμη διατροφή: Τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι τρώνε έντομα ως μέρος της διατροφής τους, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.


Τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι τρώνε έντομα ως μέρος της διατροφής τους, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Ακόμα κι έτσι, οι τηγανητές ακρίδες παραμένουν δύσκολες πωλήσεις σε μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου. Τα έντομα είναι μια βιώσιμη πηγή τροφής συχνά γεμάτη με πρωτεΐνες. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες αναπτύσσουν τρόπους για να τα κάνουν πιο εύγευστα.

Νοτιοκορεάτες ερευνητές πρόσθεσαν πρόσφατα σε αυτό το αυξανόμενο σύνολο εργασιών και ανέπτυξαν μια επιθυμητή υφή «όπως κρέας» από προνύμφες κίτρινου σκαθαριού (Tenebrio molitor) μαγειρεύοντάς το με ζάχαρη. Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αλευροσκώληκες «θα μπορούσαν κάποια μέρα να χρησιμοποιηθούν σε φαγητά ως νόστιμη πηγή επιπλέον πρωτεΐνης». Η έρευνά τους παρουσιάστηκε στη φθινοπωρινή συνάντηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS).

Τι λέει η μελέτη;

Για την έρευνα, ο In Hee Cho, κύριος ερευνητής και καθηγητής στο τμήμα επιστήμης τροφίμων και βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Wonkwang στη Νότια Κορέα, ηγήθηκε μιας ομάδας επιστημόνων που συνέκριναν τα αρώματα των αλευροφόρων σκουληκιών σε όλο τον κύκλο ζωής τους. Κάθε στάδιο – αυγό, προνύμφη, νύμφη, ενήλικας – αναπνέει μυρωδιές, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Οι ακατέργαστες προνύμφες, για παράδειγμα, έδιναν ένα άρωμα «βρεγμένου χώματος, αρωμάτων που μοιάζουν με γαρίδες και γλυκά αρώματα καλαμποκιού».

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες συνέκριναν τις γεύσεις που αναπτύχθηκαν όταν οι προνύμφες των αλευροσκώληκων μαγειρεύονταν με διαφορετικές μεθόδους. Τα σκουλήκια αλεύρων που ψήνονται και τηγανίζονται σε λάδι παρήγαγαν γευστικές ενώσεις που περιελάμβαναν πυραζίνες, αλκοόλες και αλδεΰδες (οργανική ένωση), οι οποίες ήταν παρόμοιες με τις γευστικές ενώσεις που βρέθηκαν όταν μαγειρεύονται το κρέας και τα θαλασσινά.

Ένα μέλος της ερευνητικής ομάδας στη συνέχεια δοκίμασε διαφορετικές συνθήκες παρασκευής και αναλογίες κονιοποιημένων σκουληκιών και σακχάρων. Αυτό παρήγαγε διαφορετικές γεύσεις αντίδρασης, τις γεύσεις που προκύπτουν από τη θέρμανση μιας πρωτεΐνης και ζάχαρης. Στη συνέχεια, η ομάδα παρουσίασε διαφορετικά δείγματα σε μια ομάδα εθελοντών που παρείχαν σχόλια σχετικά με το ποιο είχε την πιο ευνοϊκή «οσμή σαν κρέας».

Τροφοδοτώντας το μέλλον με βιώσιμες πηγές τροφίμων

Μέχρι το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 9,7 δισεκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Φύλλο Δεδομένων Πληθυσμού. «Η βιωσιμότητα είναι ένας τεράστιος κινητήριος παράγοντας στην έρευνα για τα βρώσιμα έντομα, είπε η Μάγια. «Πρέπει να εξερευνήσουμε εναλλακτικές πρωτεΐνες για να τροφοδοτήσουμε τον αυξανόμενο πληθυσμό και να μειώσουμε την ένταση στο τρέχον σύστημα διατροφής μας. «Οι αλευροσκώληκες είναι μια κατάλληλη εναλλακτική λύση επειδή είναι θρεπτικά και λιγότερο εντατικά σε πόρους από τα παραδοσιακά ζώα».

Μια μελέτη του 2012 βρήκε ότι χρειάζεται 2 έως 10 φορές λιγότερη γεωργική γη για να παραχθεί 1 κιλό πρωτεΐνης εντόμων σε σύγκριση με την παραγωγή 1 κιλού πρωτεΐνης από χοίρους ή βοοειδή. Μελέτες με αλευροσκώληκες από το 2015 και το 2017 ανέφεραν ότι το αποτύπωμα νερού ή η ποσότητα γλυκού νερού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της τροφής ανά βρώσιμο τόνο σκουληκιών είναι συγκρίσιμο με αυτό του κρέατος κοτόπουλου και 3,5 φορές χαμηλότερο από αυτό του βόειου κρέατος.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

8 Τροφές που σας κρατούν νέους και υγιείς!

Πώς θα ξαναφτιάξω τη διατροφή μου μετά τις διακοπές;

Παγκόσμια Ημέρα Φυτικού Γάλακτος

Τεχνητά γλυκαντικά: Έχουν κάποια επίδραση στην υγεία του εντέρου ή στο μεταβολισμό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon