Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βιώσιμη διατροφή: Η καλλιέργεια της δικής σας παραγωγής προωθεί καλύτερη διατροφή

Βιώσιμη διατροφή: Η καλλιέργεια της δικής σας παραγωγής προωθεί καλύτερη διατροφή

Βιώσιμη διατροφή: Η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.



Η οικιακή παραγωγή φρούτων και λαχανικών, σε χωράφια και κήπους, θα μπορούσε να είναι ένας βιώσιμος τρόπος τόσο για την εξασφάλιση όσο και για την προώθηση της πιο υγιεινής διατροφής με ταυτόχρονη μείωση των απορριμμάτων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Plants, People, Planet, από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ με τίτλο «Η συμβολή της οικιακής καλλιέργειας φρούτων και λαχανικών σε αυτάρκεια και κατανάλωση φρούτων και λαχανικών».


Οι ερευνητές παρακολούθησαν παραγωγούς οικιακών τροφίμων κατά τη διάρκεια ενός έτους για να αξιολογήσουν την παραγωγή, την αγορά, τη δωρεά και τη σπατάλη φρούτων και λαχανικών. Βρήκαν ότι όσοι καλλιεργούν τα δικά τους φρούτα και λαχανικά μπορούν να παράγουν το 51% των λαχανικών και το 20% των φρούτων που καταναλώνουν το χρόνο. Εκτός από τη βιώσιμη πηγή/πρόσβαση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, οι οικιακές καλλιεργητές κατανάλωναν επίσης 6,3 μερίδες από τις συνιστώμενες πέντε ημερησίως, που είναι 70% υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο του Ηνωμένου Βασιλείου των 3,7 μερίδων.

«Η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα σχετίζεται με σημαντικά μειωμένους κινδύνους εμφάνισης προβλημάτων υγείας όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και ορισμένοι τύποι καρκίνου και θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη των σχετικών θανάτων και στη μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως». Ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Zilla Gulyas, από τη Σχολή Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, δήλωσε: «Η νέα μας μελέτη υπογραμμίζει τον ρόλο που μπορεί να παίξει η καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών σε οικιακή κλίμακα στην αύξηση της κατανάλωσής τους».

Οι οικιακόι καλλιεργητές πετάγονταν μόνο κατά μέσο όρο 0,12 μερίδες την ημέρα, κάτι που είναι 95% χαμηλότερο από τα απόβλητα του μέσου νοικοκυριού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η οικιακή παραγωγή τροφίμων θα μπορούσε να προωθήσει την υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της εθνικής διατροφικής αυτάρκειας καθώς και στη μείωση των απορριμμάτων.

«Πρέπει να βρούμε τρόπους να ξεπεράσουμε τις κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις για την αναβάθμιση της παραγωγής οικιακών τροφίμων, ειδικά μεταξύ εκείνων που πλήττονται περισσότερο από τη χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, όπως οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Αύξηση του διαθέσιμου χώρου στα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου για να παράγουν τα δικά τους τρόφιμα είναι ουσιαστικής σημασίας για αυτό, ειδικά δεδομένης της σταθερής μείωσης της κατανομής της γης σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο Δρ. Gulyas.

«Η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να βρούμε νέους τρόπους για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα του συστήματος τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η Δρ Τζιλ Έντμοντσον, από το Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ. “Αυτή η μελέτη παρέχει τα πρώτα μακροπρόθεσμα στοιχεία ότι η οικιακή παραγωγή τροφίμων θα μπορούσε να παίξει στην προώθηση πιο υγιεινής διατροφής μέσω της αυτάρκειας και προσθέτει σημαντική υποστήριξη σε κάθε χάραξη πολιτικής που επιδιώκει να επεκτείνει την παραγωγή φρούτων και λαχανικών σε επίπεδο νοικοκυριού.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Εξατομικεύστε την διατροφή σας για βέλτιστη υγεία

Τα «φιλικά προς το περιβάλλον» χάρτινα καλαμάκια περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες

Τι είναι τα φασόλια ροβίτσες και ποια τα σημαντικά οφέλη τους για την υγεία;

Ο ΠΟΥ κυκλοφορεί οδηγό για την υγιεινή διατροφή σε αθλητικές εκδηλώσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon