Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βιώσιμη διατροφή: Η καλλιέργεια της δικής σας παραγωγής προωθεί καλύτερη διατροφή

Βιώσιμη διατροφή: Η καλλιέργεια της δικής σας παραγωγής προωθεί καλύτερη διατροφή

Βιώσιμη διατροφή: Η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

Η οικιακή παραγωγή φρούτων και λαχανικών, σε χωράφια και κήπους, θα μπορούσε να είναι ένας βιώσιμος τρόπος τόσο για την εξασφάλιση όσο και για την προώθηση της πιο υγιεινής διατροφής με ταυτόχρονη μείωση των απορριμμάτων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Plants, People, Planet, από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ με τίτλο «Η συμβολή της οικιακής καλλιέργειας φρούτων και λαχανικών σε αυτάρκεια και κατανάλωση φρούτων και λαχανικών».

Οι ερευνητές παρακολούθησαν παραγωγούς οικιακών τροφίμων κατά τη διάρκεια ενός έτους για να αξιολογήσουν την παραγωγή, την αγορά, τη δωρεά και τη σπατάλη φρούτων και λαχανικών. Βρήκαν ότι όσοι καλλιεργούν τα δικά τους φρούτα και λαχανικά μπορούν να παράγουν το 51% των λαχανικών και το 20% των φρούτων που καταναλώνουν το χρόνο. Εκτός από τη βιώσιμη πηγή/πρόσβαση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, οι οικιακές καλλιεργητές κατανάλωναν επίσης 6,3 μερίδες από τις συνιστώμενες πέντε ημερησίως, που είναι 70% υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο του Ηνωμένου Βασιλείου των 3,7 μερίδων.

«Η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα σχετίζεται με σημαντικά μειωμένους κινδύνους εμφάνισης προβλημάτων υγείας όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και ορισμένοι τύποι καρκίνου και θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη των σχετικών θανάτων και στη μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως». Ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Zilla Gulyas, από τη Σχολή Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, δήλωσε: «Η νέα μας μελέτη υπογραμμίζει τον ρόλο που μπορεί να παίξει η καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών σε οικιακή κλίμακα στην αύξηση της κατανάλωσής τους».

Οι οικιακόι καλλιεργητές πετάγονταν μόνο κατά μέσο όρο 0,12 μερίδες την ημέρα, κάτι που είναι 95% χαμηλότερο από τα απόβλητα του μέσου νοικοκυριού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η οικιακή παραγωγή τροφίμων θα μπορούσε να προωθήσει την υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της εθνικής διατροφικής αυτάρκειας καθώς και στη μείωση των απορριμμάτων.

«Πρέπει να βρούμε τρόπους να ξεπεράσουμε τις κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις για την αναβάθμιση της παραγωγής οικιακών τροφίμων, ειδικά μεταξύ εκείνων που πλήττονται περισσότερο από τη χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, όπως οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Αύξηση του διαθέσιμου χώρου στα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου για να παράγουν τα δικά τους τρόφιμα είναι ουσιαστικής σημασίας για αυτό, ειδικά δεδομένης της σταθερής μείωσης της κατανομής της γης σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο Δρ. Gulyas.

«Η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να βρούμε νέους τρόπους για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα του συστήματος τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η Δρ Τζιλ Έντμοντσον, από το Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ. “Αυτή η μελέτη παρέχει τα πρώτα μακροπρόθεσμα στοιχεία ότι η οικιακή παραγωγή τροφίμων θα μπορούσε να παίξει στην προώθηση πιο υγιεινής διατροφής μέσω της αυτάρκειας και προσθέτει σημαντική υποστήριξη σε κάθε χάραξη πολιτικής που επιδιώκει να επεκτείνει την παραγωγή φρούτων και λαχανικών σε επίπεδο νοικοκυριού.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Εξατομικεύστε την διατροφή σας για βέλτιστη υγεία

Τα «φιλικά προς το περιβάλλον» χάρτινα καλαμάκια περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες

Τι είναι τα φασόλια ροβίτσες και ποια τα σημαντικά οφέλη τους για την υγεία;

Ο ΠΟΥ κυκλοφορεί οδηγό για την υγιεινή διατροφή σε αθλητικές εκδηλώσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

3 Συνταγές για να αξιοποιήσετε τα λαχανικά της εποχής

Φθινόπωρο Σούπες: Το φθινόπωρο είναι μια εποχή γεμάτη ζεστασιά και γεύσεις, ιδανική για να απολαύσουμε πλούσιες σούπες που θα μας ζεστάνουν τις κρύες μέρες. Οι σούπες αυτές συνδυάζουν φρέσκα υλικά της εποχής με αρωματικά μπαχαρικά,

Απόλαυστικό σπιτικό burger με αγνά υλικά

Σπιτικό Burger: Τα σπιτικά μπέργκερ είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα νόστιμο γεύμα που μπορείς να προσαρμόσεις σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου. Είναι εύκολα στην παρασκευή τους

Aυτά είναι τα πιο θρεπτικά πρωινά γεύματα για τα παιδιά σας

Πρωινό παιδιά: Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την ευεξία των παιδιών. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες επιλογές πρωινού για παιδιά που παρέχουν ενέργεια

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Close Icon