Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βιώσιμη διατροφή: Η καλλιέργεια της δικής σας παραγωγής προωθεί καλύτερη διατροφή

Βιώσιμη διατροφή: Η καλλιέργεια της δικής σας παραγωγής προωθεί καλύτερη διατροφή

Βιώσιμη διατροφή: Η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.


Η οικιακή παραγωγή φρούτων και λαχανικών, σε χωράφια και κήπους, θα μπορούσε να είναι ένας βιώσιμος τρόπος τόσο για την εξασφάλιση όσο και για την προώθηση της πιο υγιεινής διατροφής με ταυτόχρονη μείωση των απορριμμάτων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Plants, People, Planet, από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ με τίτλο «Η συμβολή της οικιακής καλλιέργειας φρούτων και λαχανικών σε αυτάρκεια και κατανάλωση φρούτων και λαχανικών».

Οι ερευνητές παρακολούθησαν παραγωγούς οικιακών τροφίμων κατά τη διάρκεια ενός έτους για να αξιολογήσουν την παραγωγή, την αγορά, τη δωρεά και τη σπατάλη φρούτων και λαχανικών. Βρήκαν ότι όσοι καλλιεργούν τα δικά τους φρούτα και λαχανικά μπορούν να παράγουν το 51% των λαχανικών και το 20% των φρούτων που καταναλώνουν το χρόνο. Εκτός από τη βιώσιμη πηγή/πρόσβαση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, οι οικιακές καλλιεργητές κατανάλωναν επίσης 6,3 μερίδες από τις συνιστώμενες πέντε ημερησίως, που είναι 70% υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο του Ηνωμένου Βασιλείου των 3,7 μερίδων.

«Η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα σχετίζεται με σημαντικά μειωμένους κινδύνους εμφάνισης προβλημάτων υγείας όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και ορισμένοι τύποι καρκίνου και θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη των σχετικών θανάτων και στη μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως». Ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Zilla Gulyas, από τη Σχολή Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, δήλωσε: «Η νέα μας μελέτη υπογραμμίζει τον ρόλο που μπορεί να παίξει η καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών σε οικιακή κλίμακα στην αύξηση της κατανάλωσής τους».

Οι οικιακόι καλλιεργητές πετάγονταν μόνο κατά μέσο όρο 0,12 μερίδες την ημέρα, κάτι που είναι 95% χαμηλότερο από τα απόβλητα του μέσου νοικοκυριού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η οικιακή παραγωγή τροφίμων θα μπορούσε να προωθήσει την υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της εθνικής διατροφικής αυτάρκειας καθώς και στη μείωση των απορριμμάτων.

«Πρέπει να βρούμε τρόπους να ξεπεράσουμε τις κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις για την αναβάθμιση της παραγωγής οικιακών τροφίμων, ειδικά μεταξύ εκείνων που πλήττονται περισσότερο από τη χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, όπως οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Αύξηση του διαθέσιμου χώρου στα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου για να παράγουν τα δικά τους τρόφιμα είναι ουσιαστικής σημασίας για αυτό, ειδικά δεδομένης της σταθερής μείωσης της κατανομής της γης σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο Δρ. Gulyas.

«Η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να βρούμε νέους τρόπους για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα του συστήματος τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η Δρ Τζιλ Έντμοντσον, από το Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ. “Αυτή η μελέτη παρέχει τα πρώτα μακροπρόθεσμα στοιχεία ότι η οικιακή παραγωγή τροφίμων θα μπορούσε να παίξει στην προώθηση πιο υγιεινής διατροφής μέσω της αυτάρκειας και προσθέτει σημαντική υποστήριξη σε κάθε χάραξη πολιτικής που επιδιώκει να επεκτείνει την παραγωγή φρούτων και λαχανικών σε επίπεδο νοικοκυριού.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Εξατομικεύστε την διατροφή σας για βέλτιστη υγεία

Τα «φιλικά προς το περιβάλλον» χάρτινα καλαμάκια περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες

Τι είναι τα φασόλια ροβίτσες και ποια τα σημαντικά οφέλη τους για την υγεία;

Ο ΠΟΥ κυκλοφορεί οδηγό για την υγιεινή διατροφή σε αθλητικές εκδηλώσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon