Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βιγκανισμός: Μόνο 8% της Gen Z δεν σκέφτεται να ακολουθήσει vegan διατροφή

Βιγκανισμός: Μόνο 8% της Gen Z δεν σκέφτεται να ακολουθήσει vegan διατροφή

Βιγκανισμός: Μια νέα έρευνα φωτίζει τις σκέψεις της Gen Z για μια vegan διατροφή, καθώς ανησυχεί περισσότερο για την κλιματική κρίση.


Οι στάσεις της Gen Z απέναντι στον βιγκανισμό είναι θετικές και υποστηρικτικές, με τα μέλη αυτής της γενιάς να πιστώνονται συχνά την προώθηση της ανάπτυξης του τμήματος που βασίζεται στα φυτά. Ανησυχώντας όλο και περισσότερο για τη δική της ευημερία, πιστεύεται ότι η Gen Z βλέπει τον βιγκανισμό όχι μόνο ως τρόπο προώθησης της ευημερίας των ζώων, αλλά και ως μέσο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και την προώθηση της βιωσιμότητας.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πιστεύεται επίσης ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της στάσης του Gen Z απέναντι στον βιγκανισμό, με πολλούς παράγοντες επιρροής και διασημότητες να προωθούν τις φυτικές δίαιτες. Οι μεγάλες μάρκες ανταποκρίνονται σε αυτή την τάση. Ο γίγαντας των γαλακτοκομικών προϊόντων Danone ξεκίνησε πρόσφατα μια καμπάνια για την vegan επωνυμία γάλακτος Silk που επαναπροσδιορίζει το “Got Milk?”, με τα παιδιά του Gen Z προηγούμενων διαφημίσεων να φορούν βίγκαν μουστάκια από γάλα.

Τι ακριβώς πιστεύει όμως η Gen Z για τον βιγκανισμό; Μια νέα έρευνα —που διεξήχθη από τον οργανισμό δεδομένων κοινωνικών επιστημών Medical Inspiration Daily For Stronger Society (MIDSS)— έχει σκοπό να ανακαλύψει.

Gen Z για vegan διατροφή

Το MIDSS εξέτασε 3.112 άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012 χωρισμένα σε δύο ομάδες: 2.101 vegan Gen Zers και 1.011 non-vegan Gen Zers. Αποτελούμενη από διάφορες ερωτήσεις ανοιχτού τύπου, η έρευνα είχε στόχο να κατανοήσει τις στάσεις του Gen Zers και στις δύο ομάδες απέναντι στον βιγκανισμό και στη συνέχεια να τα σύγκρινε για να εξακριβωθούν οι διαφορές στις απόψεις.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι μισοί από τους vegan Gen Zers (50 τοις εκατό) ανέφεραν την υγεία ως τον κύριο λόγο για την υιοθέτηση της δίαιτας. Είναι ενδιαφέρον ότι περισσότερο από το μισό (51 τοις εκατό) αυτής της ομάδας δήλωσε επίσης ότι η κατανόηση των οφελών για την υγεία ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την έναρξη της δίαιτας.

Ένα σημαντικό εμπόδιο για τους μη βίγκαν; Το 37% ανέφερε ότι η λαχτάρα τους για μη βίγκαν τρόφιμα – κυρίως κρέας – τους εμποδίζει να γίνουν vegan. Μια πιθανή εξήγηση για αυτό, δεδομένης της ποικιλίας των προϊόντων κρέατος φυτικής προέλευσης στην αγορά, είναι ότι οι γονείς της Gen Z (που συνήθως προέρχονται από τη Gen X) έχουν περιορισμένη κατανόηση ή/και πρόσβαση σε εναλλακτικές επιλογές κρέατος φυτικής προέλευσης.

«Πέρασαν οι μέρες που κάποιος χρειάζεται να τρώει μόνο τόφου και ρύζι κάθε μέρα ως βασικό συστατικό του βιγκανισμού», δήλωσε η Yelena Wheeler, εγγεγραμμένη διαιτολόγος διατροφολόγος (RDN), σε μια δήλωση ως απάντηση στα αποτελέσματα της έρευνας. «Υπάρχουν αμέτρητα νέα προϊόντα στην αγορά που είναι εξ ολοκλήρου φυτικής προέλευσης και μιμούνται καλά τα αντίστοιχα ζώα τους».

Εκτός από τις ανησυχίες για την υγεία, η καλή διαβίωση των ζώων και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες αναφέρθηκαν επίσης ως λόγοι για την επιλογή μιας φυτικής διατροφής. Ωστόσο, ενώ το 40% των βίγκαν πιστεύουν ότι η διατροφή έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, το 48% των μη βίγκαν αμφιβάλλει ότι έχει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι πωλήσεις του φυτικού γάλακτος αυξήθηκαν 36% μέσα σε 3 χρόνια

Πόσο καλό κάνει η σόγια στον οργανισμό σας;

Η χορτοφαγική διατροφή αλλάζει το μεταβολισμό μας

Ποια οφέλη υγείας απορρέουν από μια χορτοφαγική διατροφή;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon